Connect with us

Διεθνή

Κοκαΐνη: Κατά 50% μειώθηκε η τιμή της – Συλλήψεις και κατασχέσεις σε όλη την Ευρώπη

Published

on

Κατά το ήμισυ φαίνεται να έχει μειωθεί η τιμή της κοκαΐνης και αυτό λόγω της πολυάριθμων κατασχέσεων των κοντέινερ που φτάνουν στα ευρωπαϊκά λιμάνια αλλά και της υπερπαραγωγής στις χώρες προέλευσης της Λατινικής Αμερικής.

Το 2023 ήταν η χρονιά που σημειώθηκε μάλιστα ρεκόρ συλλήψεων σε ισπανικά λιμάνια, ενώ κατασχέθηκαν περίπου 20 τόνοι περισσότεροι από το 2022.

Η «Orion» είναι μια διεθνής επιχείρηση στην οποία συμμετέχουν 101 αστυνομικές και στρατιωτικές υπηρεσίες και δυνάμεις από 41 χώρες

Στην Ισπανία η τιμή της κοκαΐνης ανά κιλό μειώθηκε στα 18.000 ευρώ, από 33.000 ευρώ το κιλό πριν από μερικά χρόνια.

«Το 2023 είναι το έτος κατά το οποίο έχει κατασχεθεί η περισσότερη κοκαΐνη», σύμφωνα με τις διωκτικές υπηρεσίες στη Μαδρίτη.

Συγκεκριμένα, με βάση εκτιμήσεις της Τελωνειακής Υπηρεσίας, οι κατασχέσεις έχουν διπλασιαστεί τους τελευταίους δώδεκα μήνες.

Κατάσχεση 11 τόνων – Η επιχείρηση Orion

Η ιστορική κατάσχεση 11 τόνων κοκαΐνης σε εμπορευματοκιβώτια σε δύο επιχειρήσεις στα λιμάνια του Βίγκο και της Βαλένθια επιβεβαίωσε για την Αστυνομία την «ανερχόμενη αγορά» που αντιπροσωπεύει η διακίνηση ναρκωτικών από εγκληματικές οργανώσεις της αλβανικής μαφίας, γνωστής και ως «Συμμορίας των Βαλκανίων, που ελέγχει τη διανομή στην Ευρώπη από χώρες όπως η Κολομβία και το Εκουαδόρ.

Η αστυνομική πίεση που ασκείται κατά της διακίνησης ναρκωτικών, κυρίως κατά της κοκαΐνης, ενισχύεται από τη «Ναυτική Επιχείρηση Orion» στα ύδατα του Ειρηνικού, του Ατλαντικού και της Καραϊβικής.

Η «Orion» είναι μια διεθνής επιχείρηση στην οποία συμμετέχουν 101 αστυνομικές και στρατιωτικές υπηρεσίες και δυνάμεις από 41 χώρες. Στο πλαίσιο της επιχείρησης αυτής, κατασχέθηκαν πέρυσι 196 τόνοι κοκαΐνης, 175,6 τόνοι μαριχουάνας και 16,6 τόνοι χασίς.

Ο συνολικός αριθμός των συλλήψεων ανέρχεται σε 574 και έχουν κατασχεθεί 59 πλοία.

Για όλους αυτούς τους λόγους, εκτιμάται ότι η επιχείρηση Orion έχει προκαλέσει οικονομική ζημιά στα διεθνή δίκτυα διακίνησης ναρκωτικών, που υπολογίζεται σε 7,8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στην Αττική καταναλώνεται 1,5 κιλό κοκαΐνης την εβδομάδα

Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, μιλώντας την Κυριακή (7/1) στον ΑΝΤ1 αναφέρθηκε στα στοιχεία που προκύπτουν από την επεξεργασία των λυμάτων και στα οποία καταγράφηκε εκτός από την αύξηση του ιικού φορτίου για κορονοϊό και γρίπη και στην χρήση κοκαΐνης.

«Από την εποχή της καραντίνας το 2020 και μετά έχει καταγραφεί μια μεγάλη αύξηση της χρήσης κοκαΐνης στην Αττική, όπου επεξεργαζόμαστε τα δεδομένα από τα λύματα. Η αύξηση αυτή είναι υπερδιπλάσια έως και τριπλάσια από το 2010 όταν ξεκινήσαμε τις μετρήσεις. Υπολογίζουμε ότι κάθε εβδομάδα στην Αττική καταναλώνεται 1,2 έως 1,5 κιλά κοκαΐνης την εβδομάδα», ανέφερε ο κ. Θωμαΐδης.

Όπως υπογράμμισε στη συνέχεια, η αυξητική τάση είναι πολύ μεγαλύτερη στις γιορτές, όπως και άλλα είδη όπως το αλκοόλ για παράδειγμα, αλλά σε κάθε περίπτωση ο μέσος όρος στην Ελλάδα είναι αισθητά χαμηλότερος από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Σε ότι αφορά τον κορονοϊό και τη γρίπη, το ιικό φορτίο στα λύματα της περασμένης εβδομάδας ήταν αυξημένο κατά περίπου 90%, είπε ο κ. Θωμαΐδης και συμπλήρωσε, «τις επόμενες 2-3 εβδομάδες θα έχουμε μια αυξητική τάση και στη συνέχεια την σταθεροποίηση εντός του Ιανουαρίου για να ακολουθήσει μια μικρή αποκλιμάκωση στη συνέχεια. Η κορύφωση των κρουσμάτων αναμένεται γύρω στις 15-20 Ιανουαρίου».

www.in.gr

Ροή ειδήσεων

Advertisement