Connect with us

Διεθνή

Μπρέιβικ: Μήνυση στο κράτος της Νορβηγίας από τον μακελάρη

Published

on

Ο ακροδεξιός εξτρεμιστής Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, ο οποίος τον Ιούλιο του 2011 σκότωσε 77 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 150 σε τρομοκρατικές επιθέσεις, θα μηνύσει το κράτος της Νορβηγίας.

Τιμωρημένος με τη μέγιστη ποινή

Ο 44χρονος σήμερα Μπρέιβικ καταδικάστηκε τον Αύγουστο του 2012 σε φυλάκιση 21 ετών, τη μέγιστη ποινή που προβλέπει η νορβηγική νομοθεσία. Ωστόσο, η φυλάκισή του δύναται να παραταθεί εφόσον κριθεί πως εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει «απειλή».

Μήνυση

Την ερχόμενη Δευτέρα (8/1), ο Μπρέιβικ θα καταθέσει μήνυση κατά του νορβηγικού κράτους για φερόμενη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του.

Ο Μπρέιβικ ισχυρίζεται ότι, η απομόνωσή του από το 2012, όταν και οδηγήθηκε στη φυλακή, ισοδυναμεί, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με απάνθρωπη μεταχείριση. Ο τρομοκράτης, έχει χαρακτηριστεί ως ο χειρότερος δολοφόνος της Νορβηγίας σε καιρό ειρήνης.

Κρατείται σε ένα διώροφο συγκρότημα με κουζίνα, τραπεζαρία και αίθουσα τηλεόρασης με Xbox, πολλές πολυθρόνες και ασπρόμαυρες εικόνες του Πύργου του Άιφελ στον τοίχο. Το συγκρότημα διαθέτει γυμναστήριο με βάρη, διάδρομο και κωπηλατική μηχανή, στα πρότυπα του δικαστικού συστήματος της Νορβηγίας, που στηρίζει την αναμόρφωση των κρατουμένων και όχι την τιμωρία τους.

Όπως υποστηρίζει ο δικηγόρος του μακελάρη, Οystein Storrvik, είναι αδύνατον για τον πελάτη του να έχει ουσιαστικές σχέσεις με οποιονδήποτε από τον έξω κόσμο. Ο νομικός επισημαίνει ότι, το γεγονός ότι δεν επιτρέπεται στον πελάτη του, που πλέον ονομάζεται Fjotolf Hansen, να στέλνει επιστολές, αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του.

Αιτήματα αποφυλάκισης και αγωγή

Τον περασμένο Αύγουστο, ο Μπρέιβικ κατέθεσε αγωγή κατά του νορβηγικού κράτους για «παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων» λόγω της «ακραίας» απομόνωσης που του έχει επιβληθεί. Παράλληλα, σύμφωνα με τον δικηγόρο του, κατέθεσε νέο αίτημα αποφυλάκισης με περιοριστικούς όρους.

Το 2017 απορρίφθηκε ανάλογη αγωγή που είχε καταθέσει ο μακελάρης του Όσλο, ο οποίος χαρακτήριζε «απάνθρωπες» τις συνθήκες κράτησής του.

Πέρυσι νορβηγικό δικαστήριο απέρριψε επίσης αίτημα για αποφυλάκισή του με περιοριστικούς όρους, επειδή κρίθηκε πως αντιπροσωπεύει «απειλή» για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια.

Ο Μπρέιβικ χαρακτηρίζει «απάνθρωπες» τις συνθήκες κράτησής του

Ο δικηγόρος του Μπρέιβικ εκτίμησε πως η νέα αγωγή κατά του νορβηγικού κράτους θα εκδικαστεί την ερχόμενη άνοιξη.

IN.GR

Ροή ειδήσεων

Advertisement