Κυριακή 21 Απριλίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Χατζηδάκης: Επείγουσα η ανάγκη μιας κοινής ενεργειακής πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Δημοσιεύθηκε

στις

Η ενεργειακή κρίση αναδεικνύει με επιτακτικό τρόπο την ανάγκη μιας πραγματικά κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής στην ενέργεια. Οι ανάγκες της οικονομίας το επιβάλλουν» τόνισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, που από χθες βρίσκεται στις Βρυξέλλες μετέχοντας στις συνεδριάσεις του Eurogroup (χθες) και του ECOFIN (σήμερα), αναφερόμενος στο θέμα του αντικτύπου των τιμών ενέργειας στην ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Στην παρέμβασή ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της ελληνικής κυβέρνησης ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να κινηθεί σε 2 άξονες: Ο πρώτος είναι κοινός προγραμματισμός για τα ενεργειακά δίκτυα με κέντρα παραγωγής γεωγραφικά κατανεμημένα. Και ο δεύτερος είναι ο ενιαίος οικονομικός σχεδιασμός για να υπάρχουν οικονομίες κλίμακος και να σταματήσει το φαινόμενο της έμμεσης υπονόμευσης των σχεδίων μιας χώρας από άλλες.

Κατά τον ίδιο, σε αυτό το πλαίσιο είναι σκόπιμο να προωθηθεί η ενεργειακή διασύνδεση της Ευρώπης με τις χώρες της νοτιοανατολικής Μεσογείου (Αίγυπτο, Ισραήλ), τονίζοντας ότι πέρα από την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας, με αυτόν τον τρόπο εξυπηρετούνται και τα γεωπολιτικά συμφέροντα της ΕΕ.