Connect with us

Ελλάδα

Προσαρμόστηκε το 90% της αγοράς-Στα τέλη του μήνα ολοκληρώνεται η διασύνδεση με τα POS

Published

on

Την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας σύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS για πάνω από 255 χιλιάδες, που έχουν συνδεθεί ή έχουν προγραμματίσει τη διασύνδεση μέχρι το τέλος Απριλίου, ανακοίνωσε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας χθες στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για το ελάχιστο επίπεδο φορολογίας των πολυεθνικών.

Πιο αναλυτικά, οι επιχειρήσεις που ολοκλήρωσαν τη διασύνδεση ξεπέρασαν τις 145.000, ενώ πάνω από 110.000 επιχειρήσεις έχουν έρθει σε επικοινωνία με τους τεχνικούς εγκατάστασης και έχουν προγραμματίσει το ραντεβού για τη διασύνδεση των συστημάτων τους στην ειδική εφαρμογή της ΑΑΔΕ. «Ήταν μια δύσκολη προσπάθεια που ξεκίνησε το φθινόπωρο», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε: « Όσοι έλεγαν ότι το μέτρο δεν θα εφαρμοστεί ή θα πάμε σε παράταση διαψεύστηκαν. Το 90% των επιχειρήσεων – τα επίσημα στοιχεία θα βγουν το απόγευμα – έχουν συνδεθεί ή έχουν κλείσει ραντεβού με τεχνικό ως το τέλος Απριλίου. Όσοι λίγοι δεν έχουν συνδεθεί, θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου γιατί δεν είναι ανεκτό κάποιοι ‘έξυπνοι’ να έχουν αθέμιτο πλεονέκτημα απέναντι στους συναδέλφους τους».
Σημειώνεται πως τις τελευταίες ημέρες ο ρυθμός των διασυνδέσεων έχει ενταθεί, καθώς ολοκληρώνονται περί τις 5.000 διασυνδέσεις ημερησίως. Με τους ρυθμούς αυτούς και με τα ήδη προγραμματισμένα ραντεβού, αναμένεται πως το έργο θα ολοκληρωθεί εντός του χρονοδιαγράμματος.
Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας Χάρης Θεοχάρης δήλωσε: « Σε πείσμα όσων διαβάλλουν την κυβέρνηση, προσπαθώντας με κάθε τρόπο να υποβαθμίσουν και στην ουσία να εμποδίσουν την υλοποίηση μέτρων που αποσκοπούν στην εμπέδωση της φορολογικής δικαιοσύνης, είπαμε ότι η διασύνδεση ταμειακών και POS θα είναι μονόδρομος από εδώ και πέρα. Χωρίς υποχωρήσεις και χωρίς συμβιβασμούς, προς όφελος κάθε φορολογούμενου και ολόκληρου του ελληνικού λαού».
Φορολόγηση πολυεθνικών
«Προχωρούμε στο πλαίσιο συμφωνίας του ΟΟΣΑ, που υιοθετήθηκε από την ΕΕ, στη φορολόγηση πολυεθνικών ομίλων, οι οποίοι σήμερα πληρώνουν χαμηλότερους φόρους, υπονομεύοντας την έννοια της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς και της οικονομικής ελευθερίας», ανέφερε χθεςο Υπουργός. Η ρύθμιση αφορά σε 19 ελληνικούς ομίλους και 900 θυγατρικές ξένων ομίλων και τα εκτιμώμενα έσοδα είναι 80 εκατ. ετησίως. Είναι, τόνισε, «ένα ακόμα λιθαράκι στη συνολική προσπάθεια για αύξηση των εσόδων, χωρίς να αλλάζει το σύστημα φορολόγησης των επιχειρήσεων συνολικά». Υπογράμμισε ακόμη ότι η ρύθμιση εντάσσεται στην πολυεπίπεδη προσπάθεια για αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, η οποία αποδίδει ήδη, καθώς το κενό ΦΠΑ μειώθηκε από 23% το 2018 σε 15% το 2023 και με την επέκταση των ψηφιακών συναλλαγών θα περιοριστεί ακόμα περισσότερο.
Αναφερόμενος εξάλλου σε ζητήματα που τέθηκαν από στελέχη της αντιπολίτευσης για τα Τέμπη ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα λόγο ούτε πρόκειται να κάνει καμία συγκάλυψη, αντίθετα σε πολιτικό επίπεδο μόνο η αντιπολίτευση θα έβγαινε κερδισμένη από κάτι τέτοιο.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement