Connect with us

Ελλάδα

Απαιτητικό εγχείρημα η ενσωμάτωση του Μητρώου Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων στο Επιμελητήριο Αχαΐας

Published

on

Υπέρ της έναρξης υποδοχής των επιχειρηματιών-αγροτών στο Μητρώο των Επιμελητηρίων, δεσμευόμενος και για την κατάθεση συγκεκριμένης πρότασης προς το Υπουργικό, τάχθηκε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτωνας Μαρλαφέκας στα πλαίσια της διαβούλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων -πραγματοποιήθηκε πριν από λίγα 24ωρα και συγκεκριμένα το Σάββατο που μας πέρασε 13 του μηνός- από κοινού με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη.

Η τηλεδιάσκεψη έγινε το Σάββατο με αφορμή το γεγονός ότι, από τα τέλη του 2023 «τρέχει» η σχετική διαδικασία η οποία αφορά έκδοση βεβαίωσης εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Υπ.Α.Α.&Τ), για αγρότες που ασκούσαν επιχειρηματική δραστηριότητα, με βάση τα στοιχεία του φορολογικού έτους 2022.

Το Μητρώο του Επιμελητηρίου Αχαΐας θα ανοίξει σύντομα για τις δύο κατηγορίες αγροτών του Μητρώου του Υπ.Α.Α.&Τ, τους «επαγγελματίες αγρότες» και τους «κατόχους αγροτικής εκμετάλλευσης». Πρόταση του Υπουργείου, σύμφωνα με τον κ. Αυγενάκη, είναι η λειτουργία του ξεχωριστού Μητρώου Αγροτών το οποίο θα ενημερώνεται από Υπ.Α.Α.&Τ και η διαχείριση θα γίνεται από τα Επιμελητήρια.

«Τα Επιμελητήρια της Περιφέρειας μεταξύ των οποίων και της Αχαΐας είναι από τα πρώτα Επιμελητήρια που έχουν ενδιαφερθεί για τα αγροτικά τμήματα. Θέλουμε να ενισχύσουμε την επιχειρηματικότητα στον πρωτογενή τομέα και να προσφέρουμε γνώσεις στους αγρότες, μέσα από την ανάπτυξη προγραμμάτων της ΕΕ. Από κοινού και με το Υπουργείο Ανάπτυξης θα προχωρήσει μια διαδικασία που αφορά είτε την υπηρεσία Μητρώου Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων και Αλιείας, είτε ακόμη και τη δημιουργία Αγροτικών Τμημάτων στα Επιμελητήρια» αναφέρει ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτωνας Μαρλαφέκας.

Πολλοί αγρότες που ήδη επιχειρηματίες θα πρέπει να περάσουν στο νέο Τμήμα ενώ θα απαιτείται ταυτόχρονη ενημέρωση του Μητρώου με τα σχετικά Μητρώα στα Υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών. Είναι επίσης προφανές ότι απαιτείται και η διασύνδεση με την ΑΑΔΕ με την ολοκλήρωση μιας σειράς διαδικασιών που θα μπορούν να επιτρέπουν και την on-line ενημέρωση του Μητρώου του Επιμελητηρίου. Η ταυτόχρονη ενημέρωση του Μητρώου του Επιμελητηρίου με την ΑΑΔΕ δεν είναι ακόμη εφικτή» συμπληρώνει ο κ. Μαρλαφέκας.

Μητρώο και εκλογές

Σε αυτή τη φάση, ενόψει και της διαβούλευσης με την Κυβέρνηση η οποία θα πρέπει να καταλήξει επί των διαδικαστικών, δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα πάμε απευθείας σε Αγροτικά Τμήματα – Αλιείας ή θα γίνει κατανομή σε υφιστάμενα τμήματα, ανάλογα με την κατηγορία.

Για την ίδρυση ανεξάρτητου τμήματος εκτιμάται ότι θα πρέπει να γίνει μια διαδικασία η οποία μπορεί να διαρκέσει έως και ένα χρόνο και, βέβαια, θα μπορούσε ακόμη και να αναβάλει για κάποιο χρόνο και τις Επιμελητηριακές Εκλογές που είναι προγραμματισμένες μέσα στο έτος. Οι εκλογές προγραμματίζονται προς τα τέλη του 2024 και ενώ είναι ήδη σε εξέλιξη η εκκαθάριση του Μητρώου για τα Τμήματα του Επιμελητηρίου Αχαΐας και τους νέους εκλογικούς καταλόγους.

Ροή ειδήσεων

Advertisement