Connect with us

Ελλάδα

Άρση απαγόρευσης για εξαγωγές 158 φαρμάκων από τον ΕΟΦ

Published

on

Νέα απόφαση απαγόρευσης εξαγωγών για 119 φάρμακα, εξέδωσε ο ΕΟΦ, αίροντας έτσι τις τρεις προηγούμενες αποφάσεις απαγόρευσης που είχαν ληφθεί πέρυσι τον Μάιο και τον Ιούλιο και ίσχυαν μέχρι σήμερα, εξαιτίας των ελλείψεων που ταλαιπωρούσαν για μεγάλο χρονικό διάστημα τους ασθενείς.

Η καινούρια απόφαση θα ισχύει για 3 μήνες, ως τις 19 Απριλίου 2024, οπότε και θα επανεξετασθεί η επάρκεια των φαρμάκων στην αγορά.

Με την καινούρια απόφαση αίρεται η απαγόρευση εξαγωγών σε 158 φάρμακα από τα 277 που περιλαμβάνονταν στις τρεις προηγούμενες αποφάσεις του 2023.

Ταυτόχρονα, υπενθυμίζεται ότι η υποχρέωση της διάθεσης αποκλειστικά στην εγχώρια αγορά ισχύει για όλα τα φαρμακευτικά προϊόντα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα μετά από έγκριση του Ε.Ο.Φ. για έκτακτη εισαγωγή ή με απόφαση κατ’ εξαίρεση κυκλοφορίας με ξενόγλωσση επισήμανση.

Ο ΕΟΦ επισημαίνει πως σε κάθε περίπτωση, η διάθεση των φαρμάκων στους ασθενείς στην Ελλάδα κατά προτεραιότητα από όλους τους συμμετέχοντες στην αλυσίδα διακίνησης (κάτοχοι άδειος κυκλοφορίας, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία) σύμφωνα με τη ζήτηση και τη νόμιμη συνταγογράφησή τους, είναι επιβεβλημένη.

Για την τήρηση των παραπάνω, ο ΕΟΦ σημειώνει ότι επιτηρεί την τήρηση των υποχρεώσεων επάρκειας των προϊόντων και πως «η μη επαρκής κάλυψη των αναγκών των ασθενών επισύρει την επιβολή κυρώσεων».

Στο πλαίσιο της επιτήρησης της επάρκειας της αγοράς σε φάρμακα, ο ΕΟΦ τονίζει ότι αν αλλάξουν τα δεδομένα, η απόφαση αυτή θα αρθεί και θα αντικατασταθεί με νεότερη.

Με τη νέα απόφαση, καλούνται οι φαρμακαποθήκες ως τις 24 Ιανουαρίου να δηλώσουν στον ΕΟΦ τα αποθέματά τους στην ηλεκτρονική εφαρμογή «Δήλωση Αποθεμάτων Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης».

Δείτε εδώ σε ποια φάρμακα απαγορεύονται οι εξαγωγές.

Ροή ειδήσεων

Advertisement