Connect with us

Ελλάδα

Σχέδιο εξαγοράς οφειλών δεκάδων οινοποιείων  

Published

on

Η πρώτη εκδήλωση ενδιαφέροντος από την Αιγιώτικη οινοποιία και ποτοποιία Cavino, προς την εταιρεία Intrum, έναν από τους πιο εγχώριους servicers έγινε το 2022 μετά την ανακοίνωση ενός από τα project που αφορά τα «κόκκινα δάνεια» 23 ελληνικών οινοποιείων.

Πρόκειται για τιτλοποιημένες οφειλές οινοποιείων τα οποία έχουν λάβει δάνεια με υποθήκη (εγκαταστάσεις, αμπελώνες ή άλλα περιουσιακά στοιχεία) για τα οποία ξεκίνησε η διαδικασία μεταβίβασής τους το 2022. Το συνολικό ύψος των «κόκκινων δανείων» που έχει θέσει προς πώληση η Intrum υπερβαίνει τα 20 εκατομμύρια ευρώ και πρόθεση ήταν αρχικά να τα πουλήσει εν  συνόλω, μαζί με τις υποχρεώσεις τους.

Μεταξύ των τριών οινοποιείων που είχαν εκδηλώσει αρχικό ενδιαφέρον για την εξαγορά αυτή ήταν και η Cavino. To project αυτό δεν έχει προχωρήσει με τις συζητήσεις όμως να συνεχίζονται. Οι διαπραγματεύσεις παραμένουν σε εξέλιξη, αν και με πολύ αργούς ρυθμούς. Η Intrum δεν έχει ακόμη οριστικοποιήσει τα σχέδιά της να αναμορφώσει την αρχική εκκίνηση του σχεδίου, με τμηματικά πωλητήρια σε οινοποιητικές με «κόκκινα δάνεια».

Η αρχική λίστα των προς διάθεση οινοποιείων της Intrum συμπεριελάμβανε  περί τις 40 επιχειρήσεις με οφειλές πάνω από 40 εκατ. ευρώ. Στη συνέχει όμως η λίστα «περικόπηκε» και το project απευθύνθηκε ουσιαστικά σε «στρατηγικό επενδυτή».

Τα σενάρια

Πολλές από τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις οφειλές τους, μπαίνουν σήμερα στο στόχαστρο «επιθετικών εξαγορών». Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Frigoglass η οποία προχώρησε στη σύναψη, βραχυπρόθεσμων, ομολογιακών δανείων. Χωρίς δυνατότητα να τα αποπληρώσει, με αποτέλεσμα να περάσει πρόσφατα στους πιστωτές της.

Μέσα από το project με τα «μικρά» οινοποιία, η Cavino επιχειρεί να τοποθετηθεί στρατηγικά στον κλάδο, εγγυώμενη επί της ουσίας τη συνέχιση μιας επιχείρησης, μέσα από τιτλοποιημένες οφειλές της. Ως επενδυτής μπορεί να εγγυηθεί, μέσα από την αγορά τιτλοποιημένων οφειλών, τη διάσωση της κινητής και ακίνητης περιουσίας της εταιρείας η οποία μπορεί να διατηρεί αμπελώνες με εκλεκτές ποικιλίες…

Μια άλλη εναλλακτική είναι η απευθείας εισαγωγή ως επενδυτική μέσα στη μετοχική σύνθεση της οινοποιητικής, με την εγγύηση ότι μπορεί να αναλάβει μελλοντικά και τη διεύθυνση.

Κορυφαία στη χώρα το 2022

Η Cavino ξεκίνησε το 1958 και το «καμάρι» της σήμερα είναι ο αμπελώνας «Μέγα Σπήλαιο» μια έκταση  100 στρεμμάτων  με παραγωγή οίνων υψηλού ποιοτικού επιπέδου. Εξάγει σε 55 χώρες, έχει λάβει σημαντικές διακρίσεις και έχει ενοποιημένο κύκλο εργασιών για το 2022 περί τα 30 εκατ. ευρώ. Αποτελεί εδώ και μια διετία την κορυφαία οινοποιητική έχοντας επεκταθεί εδώ και μια 10ετία σε ποτά και αποστάγματα (ούζο, τσίπουρο και brandy).

To Costa Navarino και η “απάντηση” της Cavino

Στην πρώτη λίστα της Intrum που είχε σταλεί σε ενδιαφερόμενους, το 2022 περιλαμβάνονταν μεγάλα brands όπως η  οινοποιία Μπουτάρη. Στη συνέχεια παραχωρήθηκε μονομερώς και εξαγοράστηκε από την Premia και την Ελληνικά Οινοποιεία Α.Ε. που ήδη συνεργάζονται με την Costa Navarino, στη Μεσσηνία για mega-project οινοποιείο περί τα 4.000 τ.μ. οποίο θα λειτουργήσει στις αρχές του 2026.

Μεταξύ των επιχειρήσεων τώρα που περιλαμβάνονται στη λίστα που αξιολογεί σήμερα Cavino είναι το Κτήμα «Κλαούντια Παπαγιάννη» στην Αρναία Χαλκιδικής με δανειακό άνοιγμα 2,8, το Κτήμα Σπυρόπουλου, το οποίο ιδρύθηκε από τα αδέρφια του πρώην διοικητή του ΙΚΑ και Ροβέρτου Σπυρόπουλου που επιβαρυνόταν με δανεισμό 3,61 εκατομμυρίων ευρώ και το Κτήμα Καριπίδη με έδρα τη Λάρισα, με ύψος μακροπρόθεσμων δανείων, στο τέλος του 2022, 11,26 εκατομμύρια ευρώ.

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement