Connect with us

Ελλάδα

ΕΣΠΑ – Δίκαιη Μετάβαση: Μέσα στο πρώτο τρίμηνο η λειτουργία του Ταμείου Χαρτοφυλακίου

Published

on

Στην τελική ευθεία, με στόχο να έχει ξεκινήσει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους, βρίσκεται το Ταμείο Χαρτοφυλακίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΔΑΜ), που έχει σκοπό την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων. Οι επενδύσεις θα γίνουν σε περιοχές των Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης (ΕΣΔΙΜ).

Χρηματοδοτικά προϊόντα

  • Ταμείο Συγχρηματοδοτούμενων Δανείων Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (Just Transition Risk Financing Loans), για πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ), παρέχοντας δάνεια έως 100 χιλ. ευρώ, με ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια, στο πλαίσιο του Κανονισμού (ΕΕ) 1407/2013 (de minimis), ή του άρθρου 21 παρ. 18 του 651/2014, όπως ισχύει
  • Ταμείο Εγγυήσεων Επενδυτικών Δανείων Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (Just Transition Guarantee Fund), για ΜμΕ και μεγάλες επιχειρήσεις, το οποίο θα παρέχει εγγυήσεις χαρτοφυλακίου δανείων (capped portfolio guarantees), οι οποίες θα καλύπτουν το 80% κάθε δανείου για έως το 20% του εγγυημένου χαρτοφυλακίου, στο πλαίσιο του Κανονισμού (ΕΕ) 651 /2014), όπως ισχύει.

Στόχοι

Απώτερος σκοπός της σύστασης του Ταμείου είναι:

  • η άμβλυνση των επιπτώσεων της μετάβασης,
  • ο μετριασμός του αρνητικού αντίκτυπου στην απασχόληση με τη χρηματοδότηση της διαφοροποίησης,
  • ο εκσυγχρονισμός των τοπικών οικονομιών.

Budget

Το Ταμείο Χαρτοφυλακίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (Just Transition GR FoF), θα χρηματοδοτηθεί με πόρους του προγράμματος ΕΣΠΑ ΔΑΜ 2021-2027, συνολικού ύψους 70 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά τα δύο επιμέρους Ταμεία:

  • Στο Ταμείο Συγχρηματοδοτούμενων Δανείων Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης ο προϋπολογισμός είναι 40 εκατ. ευρώ, ενώ με τη μόχλευση εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 74 εκατ. ευρώ.
  • Στο Ταμείο Εγγυήσεων Επενδυτικών Δανείων Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης ο προϋπολογισμός είναι 30 εκατ. ευρώ, και με τη μόχλευση αναμένεται ότι θα φθάσει τα 156,25 εκατ. ευρώ.

Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα θα επιλέξει κατόπιν προκήρυξης για την εκδήλωση ενδιαφέροντος, με εφαρμογή συγκεκριμένων κριτηρίων επιλογής και κατανομής προϋπολογισμών, τα ενδιάμεσα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τα οποία θα υλοποιήσουν τα επιμέρους Ταμεία.

Ενημερωθείτε καθημερινά για όλα όσα απασχολούν την καθημερινότητα της μικρομεσαίας επιχείρησης στο SMEs Daily. Κάντε click ΕΔΩ για να εγγραφείτε.

Ροή ειδήσεων

Advertisement