Connect with us

Ελλάδα

Διπλωματικές πηγές: Δίνουμε έμφαση σε αμοιβαία επωφελή ζητήματα με την Τουρκία, αλλά δεν αναιρούμε τις βασικές μας θέσεις

Published

on

Τις χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν που ανέφερε πως «υπάρχουν προβλήματα με την Ελλάδα, αλλά θέλουμε να προωθήσουμε τις σχέσεις μας με μια θετική ατζέντα, χωρίς να ξεχνάμε τις διαφορές που υπάρχουν» σχολιάζουν σήμερα διπλωματικές πηγές της χώρας μας.

«Το γεγονός ότι προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν σοβαρά διαφορετικές απόψεις σε συγκεκριμένα θέματα. Αποδίδουμε έμφαση σε ζητήματα αμοιβαία επωφελή, αλλά δεν αναιρούμε τις βασικές μας θέσεις. Αυτό ακριβώς αποτυπώνεται και στη διακήρυξη των Αθηνών», αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές από το Υπουργείο Εξωτερικών.

Θυμίζουμε ότι ο κ. Φιντάν μίλησε με θερμά λόγια στο τηλεοπτικό κανάλι A Haber, για τη διαδικασία του διαλόγου που έχει ξεκινήσει μεταξύ των δύο πλευρών του Αιγαίο και πήρε ιδιαίτερη ώθηση μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη και Ερντογάν στην Αθήνα. Πρόσθεσε δε, πες υπάρχουν προβλήματα που δεν ανήκουν σε αυτή την γενιά αλλά τα κληρονομήσαμε από το παρελθόν τα οποία «πρέπει να διαχειριστούμε με υπεύθυνο τρόπο».

Διαχώρισε με αυτό τον τρόπο τη θετική ατζέντα η οποία προσφέρει δυνατότητες ενίσχυσης της συνεργασίας σε μια σειρά τομείς όπως η οικονομία, ο τουρισμός, η εκπαίδευση, ο πολιτισμός, η διευκόλυνση των Τούρκων τουριστών στα ελληνικά νησιά, οι μεταφορές καθώς και η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης. Όμως σπεύδει να απαριθμήσει και τα «χρόνια προβλήματα» που αφορούν το «καθεστώς των νησιών του Αιγαίου, θέματα που αφορούν τον εξοπλισμό τους, τον καθορισμό του εναέριου χώρου και άλλα» για τα οποία όπως είπε οι δύο πλευρές αναζητούν τρόπους για την αντιμετώπιση τους με «νέα αντίληψη».

Πάντως ο Τούρκος υπουργός επισημαίνει ότι υπάρχει συμφωνία για μείωση της στρατιωτικής έντασης κάτι που μέχρι στιγμής τηρείται και κάνει ειδική αναφορά στην καλή συνεργασία για το θέμα της αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης

Τέλος, αναφορικά με την αγορά των μαχητικών F-35 από την Ελλάδα ο κ. Φιντάν δήλωσε τι «θα δούμε πώς θα αλλάξουν οι ισορροπίες με την παράδοση των μαχητικών F-35 στην Ελλάδα, κι αν θα αλλάξουν πρέπει να το εξετάσουμε» κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην έγκριση της πώλησης των F-16 στην Τουρκία.

Ροή ειδήσεων

Advertisement