Connect with us

Ελλάδα

Τρικυμία στις άγονες γραμμές – Πάνω από 30 εκατ. ευρώ χρωστάει το υπουργείο Ναυτιλίας στις ακτοπλοϊκές

Published

on

Προβληματική είναι η κατάσταση με τις λεγόμενες άγονες γραμμές – τις γραμμές δημόσιας ανάθεσης με αποτέλεσμα να πλήττονται τουριστικά μικρά πλην δημοφιλή νησιά όπως για παράδειγμα η Δονούσα, η Ανάφη και η Αστυπάλαια. Οι τουρίστες από το εξωτερικό που προγραμματίζουν εγκαίρως τις καλοκαιρινές τους διακοπές δεν μπορούν να κλείσουν ακτοπλοϊκά εισιτήρια γιατί δεν υπάρχει ακόμα πρόβλεψη για δρομολόγια! Οπότε οι εταιρείες δεν έχουν ανοίξει τα πλάνα τους για κρατήσεις εισιτηρίων αφού δεν ξέρουν ποια δρομολόγια θα κάνουν.

Ο διαγωνισμός για τις άγονες γραμμές αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 29 Φεβρουαρίου του 2024. Ο νέος διαγωνισμός προκηρύχθηκε μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο 2023, με έξι μήνες καθυστέρηση, ενώ κανονικά θα έπρεπε να είχε προκηρυχθεί βάσει νομοθεσίας τον περασμένο Μάιο ή το αργότερο τον Ιούνιο του 2023. Η αιτιολογία της καθυστέρησης ήταν ότι δεν υπάρχουν λεφτά. Άλλωστε το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής χρωστάει, σύμφωνα με πληροφορίες, πάνω από 30 εκατομμύρια ευρώ στις ακτοπλοϊκές εταιρείες που έχουν εκτελέσει δρομολόγια στις άγονες.

Το υπουργείο δίνει άδειες για δρομολόγια “κομμάτι-κομμάτι” με απευθείας αναθέσεις έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024.

Και ναι μεν ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί στις 29 Φεβρουαρίου 2024 όμως θα χρειαστούν δύο μήνες περίπου για να ξεκαθαρίσει η εικόνα ποια εταιρεία θα κάνει ποια από τα άγονα δρομολόγια. Μέχρι τότε οι ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις ζητάνε να δοθούν άδειες για δρομολόγια δημόσιας ανάθεσης έως και τις 15 Μαΐου 2024 ώστε να προλάβουν το Πάσχα.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Ροή ειδήσεων

Advertisement