Connect with us

Ελλάδα

Αγρότες: Ώρα αποφάσεων – Συνεδριάζουν στη Νίκαια, κλείνουν τελωνεία και εξετάζουν κάθοδο στην Αθήνα

Published

on

Στην Νίκαια της Λάρισας έχουν συγκεντρωθεί από τις 12 το μεσημέρι αγρότες από όλα τα μπλόκα προκειμένου να πάρουν τις αποφάσεις τους μετά τις προτάσεις που τους παρουσίασε ο πρωθυπουργός στη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου την Τρίτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες η διάθεση είναι για συνέχιση των κινητοποιήσεων και η κυρίαρχη πρόταση αφορά ένα μεγάλο παναγροτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, χωρίς να αποκλείεται και κάθοδος με τρακτέρ στην πρωτεύουσα.

Οι αγρότες λένε, επίσης, ότι θα υπάρχουν παράλληλες δράσεις με κλείσιμο δρόμων και κομβικών σημείων για να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση. Οι εκπρόσωποί τους εξηγούν δεν τους βρίσκει σύμφωνους – βάσει των μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση – ο διαχωρισμός σε συνεταιρισμένους και μη ή για ληξιπρόθεσμες ή μη ληξιπρόθεσμες οφειλές. Στο πλαίσιο αυτό την ώρα της σύσκεψης οι αγρότες από τα Τρίκαλα κλείνουν τον κόμβο Μεγαλοχωρίου.

Την ίδια ώρα σύσκεψη πραγματοποιείται και στο Επιμελητήριο των Σερρών με τη συμμετοχή των αγροτικών συλλόγων από περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, σε μια σύσκεψη που όπως επισημαίνουν είχε οριστεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον πρωθυπουργό την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου.

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις

Την ίδια ώρα αγρότες της Φλώρινας έχουν αποφασίσει να κλείσουν τα σύνορα στη Νίκη της Φλώρινας για τα φορτηγά που μεταφέρουν εμπορεύματα μέχρι τις 3 το μεσημέρι ενώ συνάδελφοί τους προχώρησαν στον καθολικό αποκλεισμό του κεντρικού κτιρίου της Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας στην Κοζάνη αποκλείοντας τις εισόδους πρόσβασης στο κτίριο για όλους τους υπαλλήλους.

agrotes_perifereia_dytikis_makedonias__2_
agrotes_perifereia_dytikis_makedonias__1_
agrotes_perifereia_dytikis_makedonias__3_

Περίπου 50 τρακτέρ είναι παρατεταγμένα στον χώρο του τελωνείου στους Κήπους και θα διακόψουν και σήμερα, για κάποιες ώρες, τη διέλευση και στα δύο ρεύματα των φορτηγών αυτοκινήτων ενώ όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ορεστιάδας Ηλίας Αγγελακούδης, παραμένει το μπλόκο στον κόμβο των Καστανεών, όπου οι αγρότες θα προχωρήσουν σε συμβολικό κλείσιμο του δρόμου για μία ώρα -πιθανά από τις 20.00 έως τις 21.00, κάτι που, όπως διευκρινίζει, αποφασίζει η συντονιστική επιτροπή.

«Έχουμε στείλει εκπροσώπηση σήμερα στη σύσκεψη στη Νίκαια και περιμένουμε ενημέρωση αύριο από τους συναδέλφους μας για να δούμε πώς θα κινηθούμε. Να δοθούν απαντήσεις επιτέλους στα προβλήματα που βάζει ο αγροτικός κόσμος, έτσι όπως τέθηκαν και από τη 15μελή επιτροπή που συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό. Ζητάμε αφορολόγητο για το αγροτικό πετρέλαιο και όχι αυτά τα ψίχουλα που δίνουν. Φυσικά είναι και η ΚΑΠ καθώς δεν έχουν δοθεί απαντήσεις ακόμα σ’ αυτό το μεγάλο πρόβλημα. Πολλοί συνάδελφοί μας δεν έχουν πληρωθεί και όσοι έχουν πληρωθεί, οι επιδοτήσεις είναι μειωμένες. Θα πρέπει να δοθούν λύσεις σ’ αυτά τα δύο πολύ σημαντικά ζητήματα και φυσικά για το αγροτικό ρεύμα που δεν δόθηκε αυτό που έχουμε ζητήσει 7 λεπτά την kWh. Θα πρέπει να είναι μια ενιαία τιμή για όλο το αγροτικό ρεύμα» επισήμανε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ορεστιάδας.

Αγανακτισμένοι δηλώνουν, από την πλευρά τους οι αγρότες από την ανατολική Θεσσαλονίκη που λίγο πρις τις 12:00 ξεκίνησαν με δεκάδες τρακτέρ έως τον κόμβο του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης, για να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά καθώς, όπως λένε, τονίζουν ότι δεν έμειναν ικανοποιημένοι από τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό η 15μελης επιτροπή από τα μπλόκα της χώρα και ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Όπως ανέφερε στο protothema.gr, ο αγρότης από την Επανομή, Βασίλης Συμεωνίδης, θα κατέβουν προς το αεροδρόμιο προκειμένου να διαμαρτυρηθούν και να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. “Αυτά που μας είπε η κυβέρνηση προχθές είναι γελοία και αυτά που μας δίνει είναι ψυχούλα”, τόνισε, κάνοντάς λόγο για κοροϊδία από την πλευρά της κυβέρνησης.

“Θέλουμε μαζί μας τον κόσμο. Δε θέλουμε να δημιουργήσουμε ούτε “έμφραγμα”, ούτε μποτιλιάρισμα στη Θεσσαλονίκη και ετοιμαζόμαστε για την κάθοδο στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα”, ανέφερε.

Οι αγρότες επισημαίνουν ότι τα μέτρα της κυβέρνησης αποτελούν “σταγόνα στον ωκεανό” , καθώς δεν τους επιτρέπουν να συνεχίσουν να καλλιεργούν τα χωράφια τους και να έχουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα.
Οχήματα της ΕΛΑΣ έστησαν φραγμό στην στροφή της Επανομής που οδηγεί στον δρόμο Θεσσαλονίκης – Περαίας με τους αγρότες να πετάνε τρία άδεια βαρέλια μπροστά στην κλούβα των ΜΑΤ λέγοντας ότι «ξυνουμε το βαρέλι, αυτό μας έδωσε ο πρωθυπουργός» και τονίζοντας στους αστυνομικούς ότι θέλουν να περάσουν για να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά.

varelia

Ροή ειδήσεων

Advertisement