Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Χρυσή Βίζα»: «Στο σκοτάδι» η Πάτρα, «ανακατεύθυνση» αιτήσεων στην περιφέρεια

Published

on

Τους όρους του «παιχνιδιού» απόκτησης της «χρυσής βίζας» μέσα από επενδύσεις σε ακίνητα αλλάζει η κυβέρνηση με παράγοντες της τοπικής αγοράς να αναμένουν τις τελικές ανακοινώσεις, εκτιμώντας ότι δεν είναι στην πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει τα… πάνω-κάτω.

Το πρόγραμμα με τη «χρυσή βίζα» (golden visa )στη χώρα μας αλλάζει άμεσα προς μια αγορά «πολλών ταχυτήτων» το με δεδομένη την προσωπική απόφαση του Πρωθυπουργού να αυξηθεί το ελάχιστο όριο επένδυσης σε ακίνητα από 250 χιλ. ευρώ στα 500 χιλ. ευρώ και από τα 400 χιλ. ευρώ στα 800 χιλ. ευρώ σε περιοχές της Αττικής και Θεσσαλονίκη .

Τις σχετικές ανακοινώσεις για το κέντρο έκανε πρόσφατα ο πρωθυπουργός στα πλαίσια των μέτρων για την αποδέσμευση κατοικιών στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα που είναι στο «στόχαστρο» ξένων επενδυτών για την απόκτηση της «χρυσής βίζας» διαμονής στη χώρα.

Συγκεκριμένα, ήδη ανακοινώθηκε ότι στον κεντρικό, βόρειο και νότιο τομέα της Αττικής, όπου πρόσφατα το ελάχιστο όριο επένδυσης διπλασιάστηκε στις 500.000 ευρώ (από 250.000 ευρώ που ήταν αρχικά), θα δοθεί νέα αύξηση στα 800.000 ευρώ. Το ίδιο αναμένεται να ισχύσει και για το κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπως επίσης και για τη Μύκονο και τη Σαντορίνη.

Σε περιοχές όπου σήμερα το όριο είναι 250.000 ευρώ, αλλά υπάρχει ζήτηση από ξένους επενδυτές, εκτιμάται ότι το ελάχιστο όριο επένδυσης θα αυξηθεί σε 400.000 ευρώ (Πειραιάς, τα δυτικά προάστια Αττικής, Γέρακας, Εκάλη, Μαρκόπουλο).

Στη Δυτική Ελλάδα όπου το επενδυτικό ενδιαφέρον για «χρυσή βίζα» είναι ελάχιστο, αναμένεται ότι θα συνεχίσει να ισχύει το όριο των 250.000 ευρώ. Ερωτηματικό αποτελεί, προς το παρόν, το τι μέλλει γενέσθαι με την Πάτρα λόγω του Πανεπιστημίου και της σοβαρής έλλειψης κατοικιών, παρότι δεν έχουν αποκτηθεί ακίνητα εκεί από επενδυτές μέσω του προγράμματος «χρυσή βίζα».

Στέλεχος της τοπικής αγοράς ακινήτων εκτιμά ότι η προσέγγιση της κυβέρνησης στο θέμα με την «golden visa» θα πρέπει να αξιολογηθεί ιδιαίτερα σε περιοχές όπου δεν ευθύνεται το πρόγραμμα για την απουσία διαθέσιμων κατοικιών προς ενοικίαση.

Παράλληλα επισημαίνεται ότι το πρόγραμμα της «χρυσής βίζας» παράλληλα με τις επενδύσεις αξιοποίησης κατοικιών με βραχυχρόνιες μισθώσεις (Airnbn) είχε ως αποτέλεσμα επενδύσεις στα ακίνητα και εισροή ξένων κεφαλαίων αρκετών δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία. «Οι τιμές των ακινήτων αλλά και οι μισθώσεις αυξάνονται και λόγω της εκτίναξης του κόστους κατασκευής-ανακατασκευής, της αύξησης των επιτοκίων και των υψηλών αξιών των οικοπέδων» εκτιμά στέλεχος της αγοράς που μίλησε ανώνυμα στη «Γ».

Ροή ειδήσεων

Advertisement