Connect with us

Διεθνή

Ελληνόκτητο πλοίο υπέστη ζημιές σε επίθεση ανοικτά της Υεμένης – Τρία μέλη αγνοούνται

Published

on

Tο ελληνόκτητο πλοίο «True Confidence», με σημαία Μπαρμπέιντος, δέχτηκε πλήγμα από ρουκέτα ανοιχτά της Υεμένης, πιθανότατα από τους Χούθι, μεταδίδει το Reuters.

Το φορτηγό πλοίο «True Confidence» επλήγη σήμερα από πύραυλο περίπου 50 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του λιμανιού του Άντεν στην Υεμένη, μια επίθεση που φέρεται να προήλθε από δυνάμεις των Χούθι, ανέφεραν η πλοιοκτήτρια εταιρεία και η εταιρεία που διαχειρίζεται το πλοίο.

Το πλοίο μεταφοράς ξηρού φορτίου στο οποίο έχει εκδηλωθεί πυρκαγιά, εξακολουθεί τον πλου, αναφέρει η ανακοίνωση των δύο εταιρειών όπου προστίθεται πως δεν υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες για την κατάσταση των 20 μελών πληρώματος και των τριών ένοπλων φρουρών που επέβαιναν σε αυτό.

Όμως ναυτιλιακή πηγή δήλωσε πως τρία μέλη του πληρώματος, που φέρει σημαία Μπαρμπέιντος, αγνοούνται και άλλοι τέσσερις έχουν υποστεί σοβαρά εγκαύματα.

Προς το παρόν δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης.

Η βρετανική υπηρεσία ναυτικής ασφάλειας UKMTO ανέφερε νωρίτερα πως είχε λάβει αναφορά για ένα συμβάν 54 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του Άντεν, που βρίσκεται κοντά στην είσοδο της Ερυθράς Θάλασσας.

Η ναυτιλιακή πηγή, που αρνήθηκε να κατονομαστεί, δήλωσε πως το πλοίο φαίνεται να έχει εγκαταλειφθεί.

Αμυντικός αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε πως καπνός θεάθηκε να βγαίνει το True Confidence. Ο αξιωματούχος, που ζήτησε επίσης ανωνυμία, δήλωσε στο Reuters πως μια σωστική λέμβος θεάθηκε επίσης στη θάλασσα κοντά στο πλοίο.

Το True Confidence ανήκει στην καταχωρημένη στη Λιβερία εταιρία True Confidence Shipping και διαχειρίστρια είναι η εταιρεία Third January Maritime με έδρα τον Πειραιά, ανέφεραν οι εταιρείες στην κοινή ανακοίνωσή τους.

Ανέφεραν πως το πλοίο δεν έχει σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η βρετανική ασφαλιστική εταιρία Ambrey ανέφερε ότι «παρατήρησε ένα στρατιωτικό πλοίο του ινδικού ΠΝ να πλέει σε κοντινή απόσταση από την τελευταία γνωστή θέση του εν λόγω πλοίου (…) Περαιτέρω αναφορές δηλώνουν πως επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης είναι σε εξέλιξη».

Μαχητές Χούθι στην Υεμένη έχουν εξαπολύσει επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) και πυραύλους εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, στο Στενό Μπαμπ αλ-Μαντέμπ και στον Κόλπο του Άντεν από τον Νοέμβριο. Λένε πως ενεργούν σε αλληλεγγύη με τους Παλαιστινίους σχετικά με τον πόλεμο που έχει εξαπολύσει το Ισραήλ εναντίον της Λωρίδας της Γάζας μετά την πολυαίμακτη επίθεση της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Ροή ειδήσεων

Advertisement