Connect with us

Ελλάδα

Ε9: Λήγει αύριο η προθεσμία για προσθήκες, διαγραφές και διορθώσεις – Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον νέο λογαριασμό

Published

on

Μέχρι αύριο, Παρασκευή, 8 Μαρτίου μπορούν  οι ιδιοκτήτες ακινήτων να διαγράψουν ή να διορθώσουν την εικόνα της ακίνητης περιουσίας τους στο έντυπο Ε9. Στην ενέργεια αυτή θα πρέπει να  προβούν όσοι αγόρασαν ή απέκτησαν με γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά κάποιο ακίνητο, όσοι πούλησαν ή μεταβίβασαν ακίνητα το 2023 αλλά και όσοι επιθυμούν να διορθώσουν την περιουσιακή τους κατάσταση πριν τους  έρθει ο νέος λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ.

Συνεπώς οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να ακολουθήσουν τα παρακάτω βήματα για διορθώσεις, προσθήκες, διαγραφές στο Ε9:

  • Αρχικά θα πρέπει να επιλέξουν το έτος που θέλουν να υποβάλουν  Ε9
  • Μετά θα πρέπει να επιλέξουν δημιουργία δήλωσης Ε9 για να προβούν στις απαραίτητες τροποποιήσεις της περιουσιακής τους κατάστασης
  • Μπορούν να εισαγάγουν / να μεταβάλουν / να διαγράψουν  ακίνητο των πινάκων 1 (κτίσματα και οικόπεδα) και 2 (γήπεδα).
  • Εάν εισαγάγουν ακίνητο, τότε θα πρέπει να συμπληρώσουν όλα τα υποχρεωτικά πεδία που αφορούν τα περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου (τετραγωνικά μέτρα, είδος εμπράγματου δικαιώματος, ποσοστό συνιδιοκτησίας κ.τ.λ.)
  • Θα πρέπει να κάνουν γεωγραφικό εντοπισμό του ακινήτου
  • Εάν μεταβάλουν ακίνητο, τότε θα πρέπει να τροποποιήσουν μόνο τα περιγραφικά στοιχεία για τα οποία απαιτείται αλλαγή.
  • Θα πρέπει να συμπληρώσουν τον αριθμό παροχής ρεύματος
  • Για εισαγωγή/μεταβολή/διαγραφή ακινήτου  οι πολίτες θα πρέπει να συμπληρώσουν τα πεδία που αφορούν στοιχεία συμβολαίων (αριθμός και ημερομηνία συμβολαίου, ΑΦΜ συμβολαιογράφου), στοιχεία διαθήκης εφόσον υπάρχει κ.λπ.

Σημείωση: Οποιαδήποτε ενέργεια και εάν κάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στο Ε9  θα πρέπει να γνωρίζουν πως αυτή  θα αποθηκεύεται προσωρινά. Επίσης επισημαίνεται πως θα πρέπει να ελέγξουν πώς έχει διαμορφωθεί η περιουσιακή κατάστασης αλλά και να επιλέξουν “οριστική υποβολή της δήλωσης Ε9”.

Ε9: Τι πρέπει να προσέξετε στον έλεγχο

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να προσέξουν κάποια σημεία κατά τον έλεγχο του Ε9.Αναλυτικά αυτά είναι τα εξής:

  • Αποθήκες – πάρκινγκ: Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ελέγξουν τα τετραγωνικά μέτρα που έχουν δηλώσεις για τις αποθήκες – πάρκινγκ. Υπενθυμίζεται δε πως με έκπτωση 90% φορολογούνται οι βοηθητικοί χώροι, όπως είναι οι αποθήκες, τα υπόγεια και τα πάρκινγκ.
  • Ημιτελή κτίσματα: Οι πολίτες θα πρέπει να ελέγξουν εάν έχουν δηλώσει στο Ε9 ως ημιτελές το ακίνητο που έχουν  στην κατοχή τους καθώς τα ημιτελή κτίσματα φορολογούνται με έκπτωση 60%.
  • Εμπράγματα δικαιώματα: Οι πολίτες θα πρέπει να ελέγξουν εάν έχουν δηλώσει σωστά τα εμπράγματα δικαιώματά τους (πλήρης ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία). Σημειώνεται δε πως εάν δεν αναγραφεί το είδος εμπράγματου δικαιώματος ή αναγραφεί  λανθασμένα τότε το ακίνητο θεωρείται ότι ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στον φορολογούμενο, οπότε καταλογίζει στον ίδιο φορολογούμενο ολόκληρο το ποσό του φόρου που αναλογεί στο συγκεκριμένο  οίκημα.
  • Ποσοστό συνιδιοκτησίας: Το εκκαθαριστικό σημείωμα του ΕΝΦΙΑ θα “φουσκώσει” εάν έχει δηλωθεί λάθος στο Ε9 το ποσοστό ιδιοκτησίας. Εάν δεν γίνει αναγραφή για τον υπολογισμό του φόρου, τότε λαμβάνεται ποσοστό συνιδιοκτησίας 100%.
  • Όροφος: Εάν δεν συμπληρωθεί ο αριθμός ορόφου ή συμπληρωθεί ο όροφος ακινήτου ως δώμα, τότε για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ο υψηλότερος συντελεστής που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο.
  • Ηλικία: Στον κωδικό αυτό θα  πρέπει να αναγράφεται το έτος έκδοσης της οικοδομικής άδειας του ακινήτου και όχι το έτος αποπεράτωσής του.  Η παλαιότητα του ακινήτου απομειώνει τη τιμή ζώνης και περιορίζει το ύψος του φόρου.

Η εκκαθάριση του φετινού ΕΝΦΙΑ

Η ΑΔΔΕ θα “τρέξει” τις επόμενες ημέρες την εκκαθάριση του φετινού ΕΝΦΙΑ των ιδιοκτητών ακινήτων. Ο φόρος αυτός θα μπορεί να εξοφληθεί είτε εφάπαξ είτε σε 11 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να πρέπει να πληρωθεί έως τις 30 Απριλίου 2024 και την τελευταία στις 28 Φεβρουαρίου 2025.

Σημειώνεται δε πως από το 2025 οι αλλαγές στα στοιχεία των ακινήτων θα δηλώνονται έως τις 31 Ιανουαρίου κάθε έτους και ο ΕΝΦΙΑ θα μπορεί να εξοφληθεί σε 12 μηνιαίες δόσεις.  σύμφωνα με το νέο χρονοδιάγραμμα του ΥΠΕΘΟ και της ΑΑΔΕ.

Ροή ειδήσεων

Advertisement