Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Τέλος οι αναβαθμίσεις-Κατατεθήκαν 78.000 νέες αιτήσεις επιδότησης αγοράς και διασύνδεσης POS

Published

on

Στις 78.604 ανέρχονται οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί μέσα σε 9 ημέρες στον 4ο κύκλο χρηματοδότησης για την κάλυψη μέρους του κόστους αγοράς POS και διασύνδεσης με την ταμειακή μηχανή και την ΑΑΔΕ σύμφωνα με τα Υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Η ενίσχυση στα πλαίσια του νέου κύκλου αιτήσεων που ξεκίνησε στις 26 Φεβρουαρίου έχει τη μορφή προπληρωμένης επιταγής (voucher) και οι δικαιούχοι έχουν τη δυνατότητα να τη χρησιμοποιήσουν σε εγκεκριμένους προμηθευτές του Προγράμματος «Ψηφιακές Συναλλαγές» που υλοποιείται από τα δύο Υπουργεία στο πλαίσιο της δράσης «Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ», με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για την ένταξη στον 4ο κύκλο του προγράμματος χρηματοδότησης έρχεται ως συνέχεια των πρώτων 3 κύκλων κατά τη διάρκεια των οποίων εγκρίθηκαν «vouchers» σε 290.975 επιχειρήσεις με τη συνολική χρηματοδότηση να ανέρχεται σε 40,6 εκατ. ευρώ.
Δικαίωμα υποβολής αίτησης -μέσω της πλατφόρμας digitalsme.gov.gr – έχουν οι επιχειρήσεις έως και την Τρίτη 12 Μαρτίου 2024.
Υπενθυμίζεται ότι, μετά και από την πρόσφατη ανακοίνωση παράτασης, η διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές γίνεται
-έως 31 Μαρτίου 2024 για όσες επιχειρήσεις δεν έχουν διασυνδέσει τα συστήματα τους προκειμένου να έρθουν σε επικοινωνία με τους εξουσιοδοτημένους τεχνικούς για να ολοκληρώσουν τη διαδικασία (μπορεί να επεκταθεί μέχρι την 30η Απριλίου),
-επιχειρήσεις που έχουν προγραμματισμένο ραντεβού με τεχνικό εγκατάστασης εντός Απριλίου, θα πρέπει να δηλωθούν σε ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ έως το δεύτερο 15νθήμερο του Μαρτίου.
-επιχειρήσεις που θα δηλώσουν στο Μητρώο POS ότι πρόκειται να αντικαταστήσουν το ταμειακό τους σύστημα με κάποια από τις λύσεις all in one, δεν απαιτείται επιπλέον ενέργεια διασύνδεσης.
Διευκρινίζεται πως όσες επιχειρήσεις υποχρεούνται να εγκαταστήσουν POS, εφόσον έγινε η παραγγελία του έως και τις 29 Φεβρουαρίου έχουν τη δυνατότητα να το εγκαταστήσουν εντός Μαρτίου.
Ειδικά οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ταμειακό σύστημα με σύστημα λογισμικού (ERP) και πρέπει να ακολουθήσουν τον βασικό κανόνα διασύνδεσης για τα POS τους, έχουν ήδη προθεσμία ως την 31η Μαΐου 2024. Παράλληλα παρατείνεται ως την 30η Απριλίου 2024 και η προθεσμία απόσυρσης των παλαιών ταμειακών (ΕΑΦΔΣΣ) από τις επιχειρήσεις που τις χρησιμοποιούν.
Ταμειακές μηχανές επιχειρήσεων που είναι κλειστές για οποιοδήποτε λόγο (π.χ. εποχικότητα) θα πρέπει να διασυνδεθούν με τα τερματικά POS που διαθέτουν από την πρώτη ημέρα της επανέναρξης λειτουργίας.
«Πιστεύω πως πλέον έχει γίνει απολύτως σαφές ότι δεν θα υπάρξει καμία περαιτέρω παράταση για τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS. Έχουμε εξαντλήσει όλα τα περιθώρια ελαστικότητας, μετά από το τέλος Απριλίου καμία δικαιολογία δεν θα ευσταθεί και δεν θα γίνεται δεκτή» σχολίασε προχθές ο Υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης.
Το υπουργείο Οικονομικών, αποφάσισε να μην δοθεί μεγαλύτερη παράταση διότι έχει ολοκληρωθεί πλέον σχεδόν το σύνολο της δουλειάς με τις αναβαθμίσεις των POS και, με τους ρυθμούς που επιτεύχθηκαν τις τελευταίες ημέρες, μπορεί να ολοκληρωθεί εντός των χρονοδιαγραμμάτων.
Η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές είναι ενταγμένη στο Ταμείο Ανάκαμψης και τυχόν καθυστέρηση στην ολοκλήρωση μπορεί να οδηγήσει σε μερική διακοπή της χρηματοδότησης της χώρας από τις Βρυξέλλες.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement