Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: Σφραγίστηκε κατάστημα εστίασης για αποδείξεις

Published

on

«Λαυράκι» σε καφενείο της Νοταρά φαίνεται ότι εντόπισαν οι «ράμπο» της ΑΑΔΕ με την πραγματικότητα να είναι όμως λίγο… διαφορετική όπως καταγγέλλει η ιδιοκτήτρια.

Ο έλεγχος έγινε την περασμένη Πέμπτη με τους εφοριακούς να βάζουν 48ωρο λουκέτο στο κατάστημα της Κ.Γ. προχθές Σάββατο με την κατηγορία ότι δεν είχε κόψει 58 αποδείξεις και  καθώς τα σχετικά παραστατικά διαβιβάζονται αυτόματα την ΑΑΔΕ. Στην επιχείρηση επιβλήθηκε πρόστιμο 250 ευρώ με την κατηγορία ότι επιχείρησε να αποκρύψει συναλλαγές 168 ευρώ!

Σύμφωνα με την αναφορά της ιδιοκτήτριας στη «Γ» η ταμειακή είχε κλείσει κανονικά αλλά υπήρξε ένα πρόβλημα συνδεσιμότητας με την εφορία. Το αποτέλεσμα ήταν να μην σταλεί το δελτίο στην ΑΑΔΕ -μέσω του E-SEND- κάτι για το οποίο ενημερωθήκαν αμέσως οι ελεγκτές που είχαν εικόνα των (μη) διαβιβασθέντων στοιχείων. Η ιδιοκτήτρια της επιχείρησης καταλήφθηκε ουσιαστικά εξ απήνης και δεν πρόλαβε να ανακόψει την επιβολή του προστίμου αλλά και της ποινής για τολουκέτο στο κατάστημα.

Εν συνεχεία όμως επικοινώνησε τόσο με την λογίστρια όσο και με τον τεχνικό της οι οποίοι διαπίστωσαν ότι η ταμειακή είχε κλείσει κανονικά τις συναλλαγές της ημέρας αλλά η διαβίβαση δεν έγινε αυτόματα, λόγω του τεχνικού προβλήματος με τη σύνδεση.

Η διαδικασία για το ‘κλείσιμο ημέρας’ φαίνεται ότι είχε γίνει κανονικά από την ιδιοκτήτρια. Προφανώς και η ταμειακή που χρησιμοποιούσε έδωσε στίγμα της αλλά η ιδιοκτήτρια του καφενείου δεν είχε τις γνώσεις για αποκωδικοποιήσει και να αξιολογήσει τη βλάβη γι αυτό και καθυστέρησε διότι χρειάστηκε να μιλήσει με λογιστή αλλά και με μένα ως τεχνικού» αναφέρει η Μ.Γ. τεχνικός σύμβουλος της επιχείρησης σε τιμολογήσεις και αναλώσιμα.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΑΣ:«Αλλού είναι ο… χορός της φοροδιαφυγής» 

Υπενθυμίζεται ότι στην Πάτρα από τα τέλη της εβδομάδας βρίσκονται κλιμάκια εφοριακών και από άλλες πόλεις για ελέγχους με αφορμή την αυξημένη κίνηση και επισκεψιμότητα στο καρναβάλι. Οι ελεγκτές δρουν με το σκεπτικό ότι η Πάτρα αντιμετωπίζει θέμα με υψηλή παραβατικότητα λόγω του καρναβαλιού, με τους λογιστές αλλά και εκπροσώπους των επιχειρήσεων να καλούν όμως το Υπουργείο να δείξει περισσότερη… κατανόηση όσον αφορά την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και βέβαια να εισακούσει τις εμπεριστατωμένες αναφορές τους ώστε να στοχεύσει την παραβατικότητα εκεί που πραγματικά γίνεται ‘χορός’.

O Γιώργος Παππάς, Ορκωτός ελεγκτής λογιστής – πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου Β/Δ Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος, μιλώντας στη «Γ», ανέφερε τα εξής:

«Το να τιμωρείται, με «λουκέτο» 48 ωρών, μια επιχείρηση η οποία εξέδωσε κανονικά όλα τα στοιχεία, τα καταχώρησε εμπρόθεσμα στα βιβλία της και απέδωσε τον ΦΠΑ στο Ελληνικό Δημόσιο, λόγω μη διαβίβασης αυτών στο σύστημα e – send της ΑΑΔΕ, είναι τουλάχιστον παράδοξο, αφού η όποια παράλειψη διαβίβασης στοιχείων πολλές φορές δεν είναι εύκολα αντιληπτή. Τεχνικής φύσεως προβλήματα, όπως μια στιγμιαία διακοπή του Internet, μια μετακίνηση ή αλλαγή συσκευής router που συνεπάγεται εκ νέου ρύθμιση της ταμειακής μηχανής για την IP που πρέπει να δηλώσει για να βγαίνει στο Internet και να στέλνει τα Ζ, προβλήματα με το e – send που δε δέχεται Ζ λόγω φόρτου ή κάποιου άλλου προβλήματος επικοινωνίας, μπορούν να ευθύνονται για τη μη έγκαιρη αποστολή δεδομένων στο σύστημα. Είναι πρακτικά αδύνατο οι λογιστές των επιχειρήσεων να τσεκάρουν αν τα δεδομένα έχουν ανέβει.

Προτάσεις μας προς την Επιτροπή Λογιστών-Φοροτεχνικών του Οικονομικού Επιμελητηρίου ούτως ώστε να συζητηθούν για ακόμα μια φορά με την αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου αναφέροντα:

  • Στο γεγονός ότι δεν υφίσταται φοροδιαφυγή από τον επαγγελματία και δεν αποτελεί ευθύνη του τις περισσότερες φορές η μεταφορά των δεδομένων στην πλατφόρμα του e – send.
  • Στο ότι είναι υπερβολικό να τιμωρούνται επιχειρήσεις για παραλείψεις διαβίβασης πληροφοριακών στοιχείων, με τον ίδιο τρόπο που τιμωρούνται επιχειρήσεις που πραγματικά φοροδιαφεύγουν. Υπάρχει κίνδυνος φήμης με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα από τους πελάτες ως προς την αξιοπιστία του επιχειρηματία χωρίς να είναι φοροφυγάς.
  • Στο ότι οι νόμιμες επιχειρήσεις θα πρέπει με κάθε τρόπο να διευκολύνονται και να ενισχύονται και όχι να επιβαρύνονται με δυσβάσταχτα πρόστιμα και στέρηση εσόδων για λόγους χαμηλότερης φορολογικής σημαντικότητας (διαβίβαση στοιχείων στο e-send.
  • Στο να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν πρόσθετες χρεώσεις , αύξηση του λειτουργικού κόστους για την ένταξη στην «ψηφιακή εποχή» , για προμήθεια νέων ταμειακών μηχανών, pos, εμπορικών προγραμμάτων, υπηρεσιών υποστήριξης κ.λπ. και – φυσικά -την αργοπορία των vouchers.
  • Στο ότι είναι πρακτικά αδύνατο οι λογιστές των επιχειρήσεων να τσεκάρουν αν τα δεδομένα έχουν ανέβει στο e – send, με δεδομένο ότι δεν προκύπτει από κάποια διάταξη νόμου η υπευθυνότητα του λογιστή – φοροτεχνικού.

Ο σκοπός είναι η είσπραξη των φορολογικών εσόδων και όχι η επιβολή εξοντωτικών προστίμων όταν δεν υπάρχει φοροδιαφυγή»

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement