Είκοσι οκτώ άτομα φυλακίστηκαν για έως και 18 μήνες για την παρενόχληση μιας influencer στη μέχρι σήμερα μεγαλύτερη υπόθεση διαδικτυακού εκφοβισμού στη Γαλλία. Οι δικαστές έκριναν τους κατηγορούμενους ένοχους για την παρενόχληση της Magali Berdah, η οποία άρχισε/παρακινήθηκε από μια εκστρατεία του γάλλου ράπερ, Booba, κατά των «κλεφτών influencers».

Το δικαστήριο στο Παρίσι δέχθηκε ότι η παρενόχληση είχε πραγματικές συνέπειες στην ψυχική υγεία της Berdah.

Ο Booba, που αρνείται τις κατηγορίες σε βάρος του, θα βρεθεί σε ξεχωριστή δίκη.

Η Berdah έχει μια εξέχουσα καριέρα στη Γαλλία ως ειδικός στον τρόπο ζωής και τη μόδα, ενώ παράλληλα προωθεί άλλους αστέρες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μέσω της εταιρείας της, «Shauna Events». Οι δικηγόροι της δήλωσαν ότι οι αναρτήσεις του Booba, που στην πραγματικότητα ονομάζεται Élie Yaffa, ενθάρρυναν έναν όχλο ανθρώπων στο διαδίκτυο να στείλουν μηνύματα μίσους και προσβλητικά στην πελάτισσά τους, κάτι που ο Booba αρνήθηκε.

Το δικαστήριο δήλωσε ότι κάθε ένας από τους κατηγορούμενους «έκανε συνειδητή επιλογή να συμμετάσχει» στον διαδικτυακό εκφοβισμό.

Οι κατηγορούμενοι, ηλικίας μεταξύ 20 και 49 ετών, έλαβαν ποινές φυλάκισης από τέσσερις έως 18 μήνες, ορισμένες από τις οποίες είχαν ανασταλτικό χαρακτήρα.

Η Berdah, γνωστή ως «η βασίλισσα των influencers» στη Γαλλία, χαιρέτισε την καταδίκη ως «όμορφη νίκη», αφού προηγουμένως δήλωσε στο δικαστήριο ότι ο εκφοβισμός την έφερε «σε απόσταση αναπνοής από το να πέσει από το παράθυρο».

«Η ζωή μου καταστράφηκε για δύο χρόνια εξαιτίας αυτού», είπε. «Επιτέλους, αναγνωρίστηκα ως θύμα».

Οι δικηγόροι της δήλωσαν ότι οι καταδίκες δείχνουν ότι κανείς δεν είναι ασφαλής (εννοώντας ότι δεν έχει ασυλία) πίσω από το πληκτρολόγιό του.

Στους κατηγορούμενους επιβλήθηκε πρόστιμο 700 ευρώ και διατάχθηκε να καταβάλουν επιπλέον 54.000 ευρώ ως αποζημίωση στο θύμα τους.

Ο ράπερ Booba έγινε πρωτοσέλιδο το 2018, αφού ενεπλάκη σε καβγά σε αεροδρόμιο του Παρισιού με τον συνάδελφό του, ράπερ Kaaris, για τον οποίο και οι δύο έλαβαν ποινή φυλάκισης 18 μηνών με αναστολή.

Σύμφωνα με το BBC, η Berdah αναμένεται να εμφανιστεί στο δικαστήριο με ξεχωριστή κατηγορία για ξέπλυμα χρήματος, ενώ η εταιρεία μάρκετινγκ «Shauna Events» ερευνάται για απάτη.