Connect with us

Ελλάδα

Συντάξεις: Πότε θα δοθούν τα αναδρομικά μετά τον επανυπολογισμό – Για ποιους θα ξεπεράσουν ακόμη και τα 16.000 ευρώ

Published

on

«Κατά κύματα» και σταδιακά έως και το τέλος Μαΐου θα εξοφληθούν τα αναδρομικά 54 μηνών, που προκύπτουν από τον επανυπολογισμό της σύνταξής τους, σε χιλιάδες απόμαχους της εργασίας. Μάλιστα κάποιοι εξ αυτών θα δουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς ποσά που ενδέχεται να ξεπεράσουν ακόμη και τα 16.000 ευρώ. Πρόκειται για ειδικές κατηγορίες συνταξιούχων, όπως πρώην τραπεζοϋπάλληλοι και υπάλληλοι του ευρύτερου δημοσίου τομέα.

Oι συγκεκριμένες κατηγορίες συνταξιούχων θα δουν από τη μια να «φουσκώνουν» οι μηνιαίες τους αποδοχές και από την άλλη θα λάβουν και τα αναδρομικά, τα οποία προκύπτουν από τον επανυπολογισμό της σύνταξής τους, σύμφωνα με το enikonomia.gr.

Πότε θα «φουσκώσουν» οι συντάξεις και θα καταβληθούν αναδρομικά

Ήδη, οι πρώην υπάλληλοι και νυν συνταξιούχοι του ΗΣΑΠ εξοφλήθηκαν τα ποσά που τους οφείλονταν, ενώ αναπροσαρμόστηκαν και οι αποδοχές τους, ενώ τέως εργαζόμενοι της Ολυμπιακής Αεροπορίας άρχισαν να πληρώνονται και μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα θα δουν όλοι οι δικαιούχοι αυξημένη την σύνταξή τους και τα αναδρομικά που πρέπει να τους καταβληθούν.

Την «σκυτάλη» θα πάρουν μέσα στον Απρίλιο, οι συνταξιούχοι Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου-  ΔΕΚΟ, με άλλα λόγια του ευρύτερου δημόσιου τομέα, οι οποίοι θα λάβουν «φουσκωμένες» συντάξεις και τα όποια αναδρομικά τους αναλογούν.

Η διαδικασία υπολογίζεται να «κλείσει» τον Μάιο με τους πρώην τραπεζοϋπάλληλους που θα λάβουν και εκείνοι αυξημένα ποσά μηνιαίων αποδοχών, αλλά και αναδρομικά 54 μηνών.

Τώρα όσον αφορά τους δικαιούχους επανυπολογισμού τα αναδρομικά που θα λάβουν αγγίζουν ακόμη και τις 16.500 ευρώ. Τα υψηλότερα ποσά που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν τα 50.000 ευρώ, αναμένεται να λάβουν κάποιοι τραπεζικοί.

Αυτό συμβαίνει γιατί οι εν λόγω συνταξιούχοι δεν είχαν δει τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους, τόσο από τον νόμο Κατρούγκαλου όσο και από τον νόμο Βρούτση.

Για ποιες κατηγορίες συνταξιούχων γίνεται επανυπολογισμός

Υπενθυμίζεται ότι οι επανυπολογισμοί στις μεν νέες συντάξεις γίνονται σε όσους αποχώρησαν με 30 έτη ασφάλισης και άνω από 13/5/2016 έως και τις 30/9/2019, ενώ για τις παλαιότερες συντάξεις αφορούν όσους αποχώρησαν με περισσότερα από 30 έτη έως και 12/5/2016.

Η διαφορά είναι ότι οι νέοι συνταξιούχοι παίρνουν στο χέρι την αύξηση που προκύπτει από τον επανυπολογισμό της σύνταξης, ενώ οι παλαιοί θα πάρουν αύξηση εφόσον η νέα επανυπολογισμένη σύνταξη βγει μεγαλύτερη από τη σύνταξη που έβγαλε ο πρώτος επανυπολογισμός που έγινε με τον νόμο Κατρούγκαλου.

Ήδη πληρώθηκαν αναδρομικά πολλών χιλιάδων ευρώ στην πρώτη ομάδα 1.085 παλαιών συνταξιούχων του ΗΣΑΠ με εκκρεμείς επανυπολογισμούς.

Κατά μέσο όρο εισέπραξαν 12.900 ευρώ, με το ελάχιστο ποσό στα 600 ευρώ και το μέγιστο στα 63.705 ευρώ.

Η διακύμανση των αναδρομικών οφείλεται στις συντάξεις και στο αν και πόση προσωπική διαφορά έχουν οι συνταξιούχοι που πρέπει να μηδενιστεί για να δουν την αύξηση στην τσέπη.

Στους συνταξιούχους του ΗΣΑΠ λίγοι είχαν προσωπική διαφορά την οποία μηδένισαν στη συνέχεια, ενώ οι περισσότεροι βγήκαν κερδισμένοι καθώς οι συντάξεις τους μετά τον επανυπολογισμό ήταν μεγαλύτερες.

Σειρά στους επανυπολογισμούς και σε ανάλογου ύψους αναδρομικά έχουν 6.000 συνταξιούχοι της πρώην Ολυμπιακής που θα τα πληρωθούν και αυτοί ως το τέλος Μαρτίου.

Ακολουθούν οι πληρωμές αναδρομικών σε περίπου 10.000 παλαιούς συνταξιούχους τραπεζικούς που είχαν μείνει εκτός επανυπολογισμών.

Και σε αυτή την ομάδα τα ποσά που θα πληρωθούν είναι υψηλά και σύμφωνα με εκτιμήσεις ξεπερνούν τα 15.000 ευρώ και σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν τα 50.000 ευρώ.

Επισημαίνεται ότι τα περισσότερα αναδρομικά θα τα λάβουν οι συνταξιούχοι που αποχώρησαν με 35, 38 και 40 έτη ασφάλισης, καθώς σε αυτά τα έτη τα ποσοστά αναπλήρωσης ενισχύθηκαν σημαντικά με τον νόμο Βρούτση.

Οι επανυπολογισμοί αυτοί ισχύουν από την 1η Οκτωβρίου 2019 και μετά.

Δηλαδή, όσοι περιμένουν αυξήσεις από τον επανυπολογισμό θα τις πάρουν με αναδρομικά άνω των τεσσάρων ετών, 54 μηνών έως τον Απρίλιο (Οκτώβριος 2019 – Απρίλιος 2024).

enikonomia.gr

Ροή ειδήσεων

Advertisement