Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Παπαδόπουλος για τα 5,7 Ρίχτερ: «Νωρίς να πούμε αν ήταν ο κύριος σεισμός»–Έλεγχοι σε σχολεία στη Ζαχάρω

Published

on

Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθούν οι επιστήμονες τη σεισμική ακολουθία στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, που έδωσε ισχυρό σεισμό 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο Εγκέλαδος «χτύπησε» στις 9:12 το πρωί της Παρασκευής (29/3), με το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης να εντοπίζεται 14 χλμ. ανατολικά των Στροφάδων και το εστιακό βάθος της να υπολογίζεται στα 21,4 χλμ.

Ο σεισμός ήταν ιδιαίτερα έντονος στη Ζαχάρω. Είχε διάρκεια και προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους

Του σεισμού των 5,7 Ρίχτερ προηγήθηκε μία δόνηση 4,3 Ρίχτερ, με εστιακό βάθος 26,9 χλμ. και επίκεντρο τα 16 χιλιόμετρα ανατολικά-νοτιοανατολικά των Στροφάδων, ενώ μετά την ισχυρή δόνηση έχουν ακολουθήσει έξι μετασεισμοί με τον μεγαλύτερο να φτάνει τα 3,5 Ρίχτερ.

«Το 2018 η περιοχή είχε δώσει σεισμό 6,8 Ρίχτερ»

Μιλώντας στο in, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος τονίζει ότι ακόμα είναι νωρίς για να πούμε αν τα 5,7 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός.

Όπως εξηγεί, «ήδη έχουν γίνει έξι μετασεισμοί με μικρότερα μεγέθη και αυτό είναι ένα ενθαρυντικό στοιχείο. Ασφαλώς πρέπει να περιμένουμε και να μαζέψουμε περισσότερα στοιχεία».

Η συγκεκριμένη περιοχή στο παρελθόν έχει δώσει μεγάλο σεισμό και κατά συνέπεια δεν αποτελεί έκπληξη η σειμερινή δόνηση των 5,7 Ρίχτερ. «Το 2018 είχε δώσει σεισμό 6,8 Ρίχτερ. Δεν μας ανησυχεί όμως κάτι ιδιαίτερο, επειδή το επίκεντρο είναι στον θαλάσσιο χώρο», επισημαίνει ο κ. Παπαδόπουλος.

Η καταγραφή των 4,3 Ρίχτερ από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο

Έλεγχοι σε σχολεία της Ζαχάρως – Ζημιές σε παλιές εγκαταστάσεις

Ο σεισμός έγινε εντονότατα αισθητός σε πολλές περιοχές της Μεσσηνίας και της Ηλείας, αλλά στη Ζάκυνθο, την Αιτωλοακαρνανία, την Τρίπολη, την Κορινθία και την Αττική, ακόμη και στην Κάτω Ιταλία και ειδικότερα στο Μπάρι, τη Σικελία και την Καλαβρία.

Στην Ηλεία οι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους, ενώ με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη, Νίκου Κοροβέση, τα σχολεία για προληπτικούς λόγους έκλεισαν.

«Ο σεισμός ήταν ιδιαίτερα έντονος στην περιοχή μας. Είχε διάρκεια και προκάλεσε μεγάλη ανησυχία», περιγράφει στο in o δήμαρχος Ζαχάρως, Κωνσταντίνος Μητρόπουλος.

Παράλληλα, αναφέρει ότι ελέγχονται τα σχολικά κτίρια και κάνει λόγο για πτώσεις σε τοιχία και μάντρες, αλλά και ζημιές σε γεφύρια.

«Από τα συνεργεία του Δήμου και τους μηχανικούς γίνονται έλεγχοι στα σχολεία. Σε κάποιες παλιές εγκαταστάσεις, όπως το δημοτικό στάδιο, υπάρχουν κάποια προβλήματα, ενώ υπάρχουν πτώσεις σε τοιχία και μάντρες, αλλά και ζημιές σε γεφύρια», υπογραμμίζει ο κ. Μητρόπουλος, τονίζοντας ότι υπάρχουν μόνο υλικές ζημιές και όχι τραυματισμοί.

Σημειώνεται ότι και στον Δήμο Τριφυλίας στη Μεσσηνία αποφασίστηκε να γίνει εκκένωση των σχολικών μονάδων της περιοχής.

Επίσης, κλειστά θα παραμείνουν σήμερα, για προληπτικούς λόγους, το διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας στον Πύργο, καθώς και τα δικαστικά μέγαρα του Πύργου και της Αμαλιάδας, μετά από απόφαση του συντονιστικού οργάνου πολιτικής προστασίας, το οποίο συνεδρίασε εκτάκτως.

Μικροζημιές στο Καστρομονάστηρο στα Στροφάδια

Μικροζημιές προκλήθηκαν στο καστρομονάστηρο στα Στροφάδια από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την περιοχή σήμερα το πρωί.

Σύμφωνα με πηγές από την Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου, από το σεισμό αποκολλήθηκαν και έπεσαν τέσσερις πέτρες από το ταβάνι στο έδαφος χωρίς να προκληθούν περαιτέρω ζημιές.

Στον χώρο υπήρχαν τεχνίτες οι οποίοι εργάζονται για την αναστήλωση του μοναστηριού. Μετά τον σεισμό οι εργάτες απομακρύνθηκαν και είναι όλοι καλά στην υγεία τους.

Στη Ζάκυνθο, μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές ή τραυματισμοί από την ισχυρή δόνηση.

Σε αυξημένη ετοιμότητα η Πυροσβεστική

Οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της ΠΕΠΥΔ Ιονίων Νήσων, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου καθώς και η 6η Ε.Μ.Α.Κ έχουν τεθεί σε αυξημένη ετοιμότητα.

Όπως κάνει γνωστό, η Πυροσβεστική -μέχρι στιγμής- το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος δεν έχει λάβει κλήσεις και δεν έχουν αναφερθεί ζημιές σε κτίρια, ενώ πραγματοποιούνται περιπολίες από όλες τις δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας στην ευρύτερη περιοχή της σεισμικής δόνησης.

Ροή ειδήσεων

Advertisement