Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Καμπανάκι η αύξηση του παιδικού διαβήτη τύπου 1

Published

on

Στις 6-7 Απριλίου πραγματοποιείται το 34ο Σεμινάριο της Παιδιατρικής Κλινικής του ΠΓΝΠ, μιλάει στη «Γ» ο καθηγητής, Γ. Δημητρίου

 Της Τέτας Γιαννάρου

 Αύξηση περιστατικών περικαρδίτιδας, μυοκαρδίτιδας, βρογχιολίτιδων και παιδικού διαβήτη τύπου 1 καταγράφεται στην Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Πατρών πέραν των συνήθων εποχικών ιώσεων, σύμφωνα με τον διευθυντή, καθηγητή Παιδιατρικής-Νεογνολογίας Γαβριήλ Δημητρίου, ο οποίος υπογράμμισε επιπρόσθετα ότι βρίσκεται στην τελική ευθεία έναρξης της λειτουργίας της η Μονάδα Φροντίδας Κακοποιημένων Παιδιών «ΕΛΙΖΑ».

Συγκεκριμένα με αφορμή το 34ο Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο Παιδιατρικής που πραγματοποιεί κάθε χρόνο η εν λόγω Κλινική και θα λάβει χώρα Σάββατο και Κυριακή 6 -7 Απριλίου διά ζώσης στο Συνεδριακό Κέντρο, η «Γ» μίλησε με τον διευθυντή της Κλινικής καθηγητή Δημητρίου, εφ’ όλης της ύλης.

«Σε ανιούσα περικαρδίτιδες/μυοκαρδίτιδες»

Ερωτηθείς ο καθηγητής Παιδιατρικής σε ποιες νόσους παρουσιάζεται αύξηση περιστατικών το τελευταίο διάστημα επισημαίνει: «Πέραν των βρογχιολίτιδων, υπάρχει αύξηση περιστατικών περικαρδίτιδας και μυοκαρδίτιδας οι οποίες ως επί το πλείστον εμφανίζονται ως επωδός μιας λοίμωξης από την οποία είχε προσβληθεί το παιδί και μπορεί να οφείλονταν σε διάφορους ιούς που κυκλοφορούν, είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι τα δύο τελευταία χρόνια επί τη βάσει των περιστατικών παρουσιάζει αύξηση ο παιδικός διαβήτης τύπου 1 του οποίου τα αίτια ακόμα δεν έχουν διευκρινιστεί».

«Αύξηση του παιδικού διαβήτη τύπου 1»

Ο ίδιος εστιάζοντας στο γεγονός τόνισε: «Αν δεν διαγνωστεί έγκαιρα ο διαβήτης τύπου 1 μπορεί να προκαλέσει στα παιδιά διαβητική κετοξέωση. Πρόκειται για μια μεταβολική διαταραχή, απειλητική ακόμα και για την ζωή, η οποία χρειάζεται άμεσα ιατρική και νοσηλευτική αντιμετώπιση. Η διαβητική κετοξέωση οφείλεται στην έλλειψη της ινσουλίνης στον οργανισμό, συχνότερα ως επιπλοκή του σακχαρώδους διαβήτη όπου τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα αυξάνονται και ταυτόχρονα ο οργανισμός αντιδρά με υπερέκκριση ορμονών, παράγοντας μέσω του ήπατος τοξικές ουσίες που ονομάζονται κετόνες οι οποίες εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος, συσσωρεύονται σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα και προκαλούν κετοναιμία, δηλαδή πτώση του pH του αίματος (οξέωση), ανισορροπία και διαβητική κετοξέωση. Στο πλαίσιο αυτό με συμπτώματα όπως πολυουρία, πολυδιψία, απώλεια σωματικού βάρους ένας αιματολογικός έλεγχος του παιδιού ή ακόμη και εξέταση ούρων, αποκλείουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο».

«Στην τελική ευθεία η Μονάδα Φροντίδας ΕΛΙΖΑ»

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος εμφανίζεται ο διευθυντής της Παιδιατρικής για το γεγονός επιτάχυνσης των διαδικασιών λειτουργίας της ειδικής Μονάδας Φροντίδας Παιδιού «ΕΛΙΖΑ», η οποία με προσωπική διεκδίκηση βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο. «Αδειάσαμε τον χώρο που θα λειτουργήσει, ο αρχιτέκτονας επιμελείται ενός λειτουργικού σχεδιασμού και κυρίως βρέθηκε παιδίατρος η οποία θα έχει την παιδιατρική εποπτεία της Μονάδας». Η «Γ» είχε προαναγγείλει την δημιουργία της συγκεκριμένης Μονάδας η οποία τώρα υλοποιείται. «Θεωρώ ότι σε δύο μήνες η Μονάδα όπως προβλεπόταν θα λειτουργεί καθημερινά υπό τη Διεύθυνση της Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών, υπό την επίβλεψη της Διεύθυνσης της Κλινικής έπειτα από έγκριση της διοίκησης του Νοσοκομείου. Το Eliza πέρα από την ανακατασκευή και διαμόρφωση του χώρου αναλαμβάνει και την κάλυψη του κόστους της μισθοδοσίας ενός έτους για έναν Παιδίατρο και έναν Παιδοψυχολόγο ή Παιδοψυχίατρο (πλήρους ή μερικής απασχόλησης) που θα στελεχώσουν την ΜοΦΑΠ. Όλοι όσοι θα στελεχώσουν την Μονάδα θα λάβουν τη σχετική εκπαίδευση στη διαχείριση περιστατικών παιδιών με υποψία κακοποίησης και παραμέλησης. Στόχος της Μονάδας είναι η διασφάλιση της αναγνώρισης του κινδύνου κάθε μορφής κακοποίησης/παραμέλησης σε βρέφη και παιδιά, καθώς και η προστασία των ευάλωτων οικογενειών».

 

«Ενημέρωση για τις νεότερες εξελίξεις»

Τέλος, αναφερόμενος στις κύριες θεματικές ενότητες και στους στόχους του 34ου Σεμιναρίου που πραγματοποιεί κάθε χρόνο η Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, ο Καθηγητής Δημητρίου επισημαίνει: «Η θεματολογία είναι επίκαιρη και έγκριτοι επιστήμονες θα αναφερθούν μεταξύ άλλων, σε θέματα όπως παιδοουρολογικά προβλήματα στο ιατρείο, νέες προοπτικές στην πρόληψη λοιμώξεων, συνήθη καρδιολογικά ζητήματα που μπορεί να ξεφύγουν από τον γενικό παιδίατρο, βασικές αρχές πρώιμης παρέμβασης στην αναπτυξιακή παιδιατρική, αναδυόμενοι ιοί και μελλοντικές πανδημίες, αξιολόγηση της γενικής αίματος από τον παιδίατρο, το μέλλον στον χώρο των εμβολίων, ενδοκρινολογικά θέματα που προβληματίζουν τον γενικό παιδίατρο, κλινική προσέγγιση του φαρμακευτικού εξανθήματος, άσθμα και αλλεργίες. Στόχος του Σεμιναρίου είναι η ενημέρωση για τις νεότερες εξελίξεις στο επιστημονικό πεδίο της Παιδιατρικής καθώς επίσης και η ενημέρωση για την καλύτερη δυνατή πρακτική σε συχνά και καθημερινά θέματα που αντιμετωπίζουν οι Παιδίατροι».

 

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement