Connect with us

Ελλάδα

Άρης Σπηλιωτόπουλος, βίος και πολιτεία: Από την ΟΝΝΕΔ και τα γαλάζια υπουργεία στην ομάδα Κασσελάκη

Published

on

Την πολιτική στροφή που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια ο Άρης Σπηλιωτόπουλος επιβεβαίωσαν με τον πιο ηχηρό τρόπο οι πληροφορίες ότι έχει αναλάβει ρόλο στο επιτελείο του Στέφανου Κασσελάκη ως σύμβουλος αναλυτής δημοσκοπήσεων καθώς φαίνεται ότι άφησε οριστικά πίσω του τα «γαλάζια» χρόνια της πολιτικής του σταδιοδρομίας που ξεκίνησε από την παρουσία του στην ΟΝΝΕΔ και έφτασε μέχρι τα υπουργεία Παιδείας και Τουρισμού.

Η μεταστροφή είχε φανεί από το 2019 όταν είχε στηρίξει ανοιχτά τον τότε πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, απαντώντας καταφατικά στο ερώτημα αν τον αφορά το τότε προσκλητήριο της Κουμουνδούρου κατά της ακροδεξιάς.

«Τον οιονδήποτε συμμετέχει στην εκλογική διαδικασία τον αφορά αυτό το ζήτημα.Γιατί, όποιος συμμετέχει σε μια διαδικασία, συμμετέχει με ένα πρόσημο προσήλωσης στο λεγόμενο δημοκρατικό τόξο των δυνάμεων. Αν λοιπόν το πρόσωπό του είναι δημοκρατικό, ένα τέτοιο προσκλητήριο τον αφορά, γιατί αντιλαμβάνεται ότι η ιστορία δεν μπορεί να επαναληφθεί με όρους μεσοπολέμου» είχε απαντήσει τότε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο Άρης Σπηλιωτόπουλος.

Αυτή, μάλιστα, ήταν η ίδια συνέντευξη κατά την οποία είχε αναφέρει «οι πολίτες σε παγκόσμιο επίπεδο βλέπουν ότι κάποιες ελίτ διαχειρίζονται την τύχη εις βάρος τους, αισθάνονται περιθωριοποιημένοι, μη έχοντας τη δυνατότητα να συμμετέχουν στη λεγόμενη κοινωνική κινητικότητα -αισθάνονται ότι δεν έχουν πρόσβαση στα αγαθά της Παιδείας, για καλύτερο μέλλον για τα παιδιά τους, την Υγεία κ.ο.κ.» με την Έλενα Ακρίτα να τον τρολάρει με αναφορές στον… Άρη Βελουχιώτη.

Ωστόσο ο κ. Σπηλιωτόπουλος δεν εξήγησε ποτέ πώς αυτές οι τοποθετήσεις συμβαδίζουν με όσα έκανε το 1999 όταν σε ηλικία 33 ετών και ενώ ήταν εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ έφτασε στη Γαύδο με ελικόπτερο εκδότη το οποίο προσγειώθηκε στην παραλία Σαρακήνικο προκαλώντας αντιδράσεις.

Ίσως και ο ίδιος να μην μπορούσε να φανταστεί ότι από τις παραλίες της Μυκόνου, τα πάρτι στη Φτελιά αλλά και τις εξόδους σε νυχτερινά κέντρα παρέα με όμορφες παρουσίες, θα έφτανε σήμερα να ασχολείται με το επικοινωνιακό προφίλ του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

ar2_2
ar3_2

Αντίστοιχα τους χειμώνες ο Άρης Σπηλιωτόπουλος τιμούσε δεόντως την Αράχωβα, απολαμβάνοντας το σκι και τα δημοφιλή στέκια της όπως το «Ε» όπου έτρωγε πολύ συχνά ενώ στην Αθήνα απολάμβανε τις ανέσεις του διαμερίσματος που αγόρασε το Κολωνάκι, το οποίο εμπλουτίσθηκε με ένα τζακούζι έξι ατόμων στην ταράτσα.

Οι φωτογραφήσεις 

Ο Σπηλιωτόπουλος είχε προκαλέσει σάλο το 2000, όταν φωτογραφήθηκε για το περιοδικό «Γυναίκα» φορώντας ένα μπουρνούζι. Επειδή οι απόψεις του εισακούγονταν συνήθως από τον Κώστα Καραμανλή, είχε προκληθεί εσωκομματική ένταση μετά από την – οριακή – ήττα στις εκλογές εκείνης της χρονιάς και ο κ. Σπηλιωτόπουλος είχε χρησιμοποιηθεί εντός της ΝΔ ως εξιλαστήριο θύμα για την ήττα. Τότε ο Γιώργος Καρατζαφέρης τον είχε αποκαλέσει «Σαλώμη» – πράγμα που προκάλεσε τη διαγραφή του και την δημιουργία του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού (ΛΑΟΣ). Οι φωτογραφίες αυτές δεν υπάρχουν πλέον στο διαδίκτυο.

Μερικά χρόνια αργότερα, ο Αρης Σπηλιωτόπουλος – ως υπουργός Τουρισμού της της κυβέρνησης Καραμανλή – είχε φωτογραφηθεί ξανά, αυτή τη φορά πάνω σε ένα σκάφος. Δείτε τη σχετική φωτογραφία:

spiliotoulos

Η αφετηρία από την Πάτρα

Η πρώτη επαφή με τα πολιτικά δρώμενα για τον Άρη Σπηλιωτόπουλο έγινε στην Πάτρα όταν και εντάχθηκε στη ΜΑΚΙ, τη μαθητική οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας και στη συνέχεια στην ΟΝΝΕΔ.

Ακολούθησαν οι σπουδές στην Αθήνα στο τμήμα Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, τα διπλά μεταπτυχιακά στο Πανεπιστήμιο Σίτι του Λονδίνου στην Πολιτική Επικοινωνία και στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας για να φτάσουμε στο 1992 οπότε και ο Άρης Σπηλιωτόπουλος εντάχθηκε στη Γραμματεία Πολιτικού Σχεδιασμού, Επικοινωνίας και Ιδεολογίας της Νέας Δημοκρατίας ύστερα από πρόταση του επικοινωνιολόγου Γιάννη Λούλη, συνεργάτη του τότε προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδη Έβερτ. Εκεί πρωτοσυνεργάστηκε με τον τότε υπεύθυνο πολιτικού σχεδιασμού Κώστα Καραμανλή με τον οποίο συνδέθηκε πολιτικά τα επόμενα χρόνια.

spiliotopoulos2
spiliotopoulos1

Πέντε χρόνια αργότερα και μετά την εκλογή του Κώστα Καραμανλή στην προεδρία της ΝΔ, ο κ. Σπηλιωτόπουλος σε ηλικία 31 ετών έγινε το 1997 ο νεότερος σε ηλικία εκπρόσωπος κόμματος. Την περίοδο εκείνη συμμετείχε στην ηγετική ομάδα του κόμματος και στήριξε την υπερψήφιση από τη Νέα Δημοκρατία της ανανέωσης της θητείας του Κωστή Στεφανόπουλου στην προεδρία της δημοκρατίας, αποφεύγοντας την κήρυξη πρόωρων εκλογών όπως επιθυμούσε μερίδα του κόμματος.

Τον Αύγουστο του 2000, λίγους μήνες μετά την εκλογική ήττα της Νέας Δημοκρατίας και με τις αντιδράσεις ενάντια του να μεγαλώνουν ο Σπηλιωτόπουλος, οποίος τέσσερις μήνες νωρίτερα είχε εκλεγεί για πρώτη φορά βουλευτής, παραιτήθηκε από εκπρόσωπος τύπου ύστερα από απαίτηση του Καραμανλή για να αντικατασταθεί από τον Θεόδωρο Ρουσόπουλο.

Το 2002 επανήλθε στην κεντρική πολιτική σκηνή αναλαμβάνοντας την οργάνωση του εκλογικού αγώνα της Νέας Δημοκρατίας για τον Δήμο και τη Νομαρχία Λέσβου με τη ΝΔ να κερδίζει και τις δύο αναμετρήσεις ενώ δύο χρόνια πήρε θέση και στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή για τις εκλογές του 2004.

Ήταν σε αυτές τις εκλογές που ο Άρης Σπηλιωτόπουλος εκτέθηκε για πρώτη φορά στην ψήφο των πολιτών και εξελέγη βουλευτής στη Β΄ Αθηνών, εκλογικό αποτέλεσμα που, όμως, δεν στάθηκε αρκετό για να αναλάβει κάποια θέση στην επόμενη κυβέρνηση Καραμανλή. Τρία χρόνια μετά, το 2007, ο κ. Σπηλιωτόπουλος εξελέγη εκ νέου στην Β΄ Αθηνών στην έκτη θέση του γαλάζιου ψηφοδελτίου και κατέλαβε τη θέση του υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης.

spiliotopoulos3

Ακολούθησε ο ανασχηματισμός του 2009 που έφερε τον Σπηλιωτόπουλο στη θέση του υπουργού Παιδείας με τον ίδιο στις εκλογές του ίδιου έτους και παρά την ήττα της ΝΔ να εκλέγεται πρώτος σε σταυρούς προτίμησης βουλευτής και πάλι στη Β΄ Αθηνών.

Στις εσωκομματικές διαδικασίες για την ανάδειξη νέου προέδρου μετά την παραίτηση Καραμανλή που ακολούθησαν, ο Σπηλιωτόπουλος στήριξε την υποψηφιότητα της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία είχε ηττηθεί από τον Αντώνη Σαμαρά.

spilitopoulos4

Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος συνέχισε τις διαδοχικές εκλογικές προσωπικές επιτυχίες στις αναμετρήσεις Μαΐου και Ιουνίου του 2012 παρά τη μείωση του ποσοστού της Νέας Δημοκρατίας. Δύο χρόνια αργότερα ο Άρης Σπηλιωτόπουλος ανέλαβε να διεκδικήσει για τη ΝΔ τον δήμο της Αθήνας γνωρίζοντας, όμως, την ήττα χωρίς να προκριθεί στον δεύτερο γύρο καθώς συγκέντρωσε το 16,9% των ψήφων με τον ίδιο να αποδίδει την κακή εκλογική του επίδοση στην ανεξάρτητη υποψηφιότητα του τέως δημάρχου Νικήτα Κακλαμάνη.

Φωτογραφία άρθρου: NDP Photos

Ροή ειδήσεων

Advertisement