Connect with us

Ελλάδα

H μάχη του τσουγκρίσματος

Published

on

 

Από το εορταστικό τραπέζι του Πάσχα δε λείπουν ποτέ τα κόκκινα αβγά για το πιο διαδεδομένο Πασχαλινό έθιμο, τη “μάχη” του τσουγκρίσματος. Το αυγό συμβολίζει τον ερμητικά κλειστό τάφο του Χριστού, που όμως μέσα του κρύβει «Ζωή» και αντιπροσωπεύει την ανάσταση. Οι Χριστιανοί αγκάλιασαν το σύμβολο των αυγών και το παρομοίωσαν με τον τάφο από τον οποίο αναστήθηκε ο Ιησούς.

ΤΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΚΑΙ Ο ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ ΤΟΥ

Το τσουρέκι είναι ο εξελιγμένος τύπος του πασχαλινού ψωμιού, της Λαμπροκουλούρας ή του Λαμπρόψωμου. Σύμφωνα με πηγές το τσουρέκι προέρχεται από την Τουρκική λέξη corek που αναφέρεται σε οποιοδήποτε ψωμί είναι φτιαγμένο με ζύμη που περιέχει μαγιά.

Η ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ

Το Μεγάλο Σάββατο οι νοικοκυρές φροντίζουν για τελευταίες ετοιμασίες του σπιτιού και από το μεσημέρι και μετά αρχίζουν να φτιάχνουν τη μαγειρίτσα. Τα σπίτια και οι γειτονιές μοσχοβολάνε!

ΤΟ ΨΗΣΙΜΟ ΤΟΥ ΟΒΕΛΙΑ

Το υπαίθριο σούβλισμα του αρνιού το Πάσχα είναι ένα από τα παλαιότερα ελληνικά έθιμα με ρίζες μάλιστα, στην αρχαία Ελλάδα. Ο οβελίας (ψήνεται δηλαδή στη σούβλα), συμβολίζοντας τον “αμνό” του Θεού που θυσιάστηκε για την ανθρωπότητα. Το «ηρωικό» γύρισμα του αρνιού στη σούβλα αποτελεί κατεξοχήν έθιμο της Ρούμελης και της Πελοποννήσου που έχει όμως, υιοθετηθεί και από άλλες περιοχές, κυρίως γιατί παρότι απαιτεί αρκετό κόπο και υπομονή, είναι διασκεδαστικό, μαζεύει γύρω του όλη την οικογένεια και την παρέα και είναι φυσικά πεντανόστιμο.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement