Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Μοντέλο» που διαπρέπει-Ανάπτυξη μέσω της Αυτοδιαχείρισης των Επιχειρηματικών πάρκων στις ΒΙ.ΠΕ.

Published

on

Σε εποικοδομητικές προτάσεις για την βελτίωση του νέου νόμου 4982/22, τόσο για τα υφιστάμενα, όσο και για τα νέα Επιχειρηματικά Πάρκα κατέληξαν οι εργασίες του Πρώτου Πανελλήνιου Συνεδρίου Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Περιοχών που πραγματοποιήθηκε στις 19-20 Απριλίου στην Αθήνα, με τη συμμετοχή 20 Συνδέσμων Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Πάρκων και Φορέων Διαχείρισης, 14 Επιμελητηρίων από ολόκληρη την Ελλάδα και σημαντικών βιομηχανικών φορέων.

Εκ μέρους του ΠΑΣΕΒΙΠΕ, καλωσόρισμα απηύθυνε ο Πρόεδρός Πέτρος Μαντάς εξηγώντας τους στόχους του συνεδρίου, που έδωσε ανάμεσα σε άλλα τη δυνατότητα στα Πάρκα να γνωριστούν καλύτερα μεταξύ τους. Ως εκπρόσωπος της Οργανωτικής Επιτροπής, η κυρία Άντα Σεϊμανίδη αναφέρθηκε σε όσους συνέβαλαν στην επιτυχία του συνεδρίου που καθιερώθηκε πλέον και ως θεσμός. Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, έδωσε το δικό της στίγμα δια στόματος του γενικού της γραμματέα κ. Παναγιώτη Αγνιάδη, ο οποίος υπενθύμισε την αναπτυξιακή συμβολή, τόσο των υφιστάμενων όσο και των νέων πάρκων. Για το λόγο αυτό, η ΚΕΕΕ ενθαρρύνει πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση.
Από τους χαιρετισμούς κυβέρνησης – κομμάτων, τις τοποθετήσεις των διακεκριμένων ομιλητών, και τις παρουσιάσεις, προέκυψε η σημασία που αποδίδεται πανελλαδικά στην ανάπτυξη των Επιχειρηματικών Πάρκων.
Οπως προέκυψε από τις εργασίες, το μοναδικό μοντέλο ανάπτυξης Επιχειρηματικών πάρκων που «διαπρέπει» στην Ελλάδα σήμερα, είναι αυτό της Αυτοδιαχείρισης. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Ιωάννης Πολυχρονόπουλος, Πρόεδρος ΒΙΠΑ Σχιστού, η Αυτοδιαχείριση έχει δημιουργήσει τεράστια συγκριτικά οφέλη για τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις και τα ίδια τα Επιχειρηματικά Πάρκα, τόσο ως προς το κόστος διαχείρισης όσο και ως προς την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν οι Φορείς Αυτοδιαχείρισης. Αυτό επιβεβαιώθηκε και από τις παρουσιάσεις της κυρίας Ιωάννας Κιντά, Προέδρου της Α’ ΒΙΠΕ Βόλου και του κ. Αθανάσιου Δημητριάδη, Διευθυντή της ΒΙΠΕ Κιλκίς. Οι αυτοδιαχειρίσεις δείχνουν εισπραξιμότητα άνω του 90% , κάτι που αποδεικνύει ότι οι επιχειρήσεις επιζητούν ανταγωνιστικές υπηρεσίες και χρηστή διαχείριση. Όμως, ο νόμος 4982/22 αφαίρεσε την δυνατότητα από τις επιχειρήσεις των ΒΙΠΕ να δημιουργήσουν τον δικό τους φορέα διαχείρισης ενώ πλήθος διατάξεων του νόμου και του νέου Κανονισμού Λειτουργίας για τα Επιχειρηματικά Πάρκα στη χώρα μας, οδηγεί τις εγκατεστημένες σε οικονομικό στραγγαλισμό.
Το ενεργειακό
Το επενδυτικό πρόγραμμα και η υπογειοποίηση των δικτύων του ΔΕΔΔΗΕ, η ποιότητα του ρεύματος, το κόστος ενέργειας και τα μικροδίκτυα, απασχόλησαν επίσης τους ομιλητές της ενεργειακής ενότητας.
Όπως προέκυψε, το πρόβλημα της ποιότητας του ρεύματος στις ΒΙΠΕ μπορεί να αντιμετωπιστεί μέχρι έναν βαθμό από το επενδυτικό πρόγραμμα υπογειοποίησης των δικτύων του ΔΕΔΔΗΕ, ιδιαίτερα στην Βόρεια Ελλάδα, ενώ κατατέθηκε και πρόταση αξιοποίησης μικροδικτύων. Σε ότι αφορά το ενεργειακό κόστος διαπιστώθηκε ότι οι βιομηχανικές περιοχές, σαν οργανωμένοι υποδοχείς μεταποιητικής δραστηριότητας, πάσχουν από απαρχαιωμένα δίκτυα διανομής και ελλιπή συντήρηση με αποτέλεσμα ζημιογόνες πτώσεις τάσης ακόμα και πρόκληση εστιών φωτιάς. Επιπλέον, οι ανεπαρκείς υποσταθμοί των ΒΙΠΕ δεν μπόρεσαν να απορροφήσουν τις λύσεις ΑΠΕ που αιτήθηκαν οι εταιρείες ώστε να αντιμετωπίσουν το ενεργειακό τους κόστος.
Επιπλέον, στα πλαίσια του Συνεδρίου κατατέθηκαν σημαντικές διαπιστώσεις, αναφορικά logistics, επικείμενες επενδύσεις μέσω Ταμείου Ανάκαμψης.
Το διήμερο διοργανώθηκε από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Περιοχών – ΠΑΣΕΒΙΠΕ και τα μέλη του, που είναι είτε Φορείς Διαχείρισης είτε τοπικοί σύνδεσμοι επιχειρήσεων των ακόλουθων Βιομηχανικών Πάρκων: Αλεξανδρούπολης, Άμφισσας, Α’ ΒΙΠΕ Βόλου, Β΄ ΒΙΠΕ Βόλου, Δράμας, Ηρακλείου, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καλαμάτας, Καρδίτσας, Κομοτηνής, Λαμίας, Λάρισας, Πρέβεζας, Σερρών, Σχιστού και Τρίπολης.

Ροή ειδήσεων

Advertisement