Connect with us

Ελλάδα

Οι χρεώσεις έφεραν αντιδράσεις-Στο Συμβούλιο της Επικρατείας με αίτημα την ακύρωση του νέου Κανονισμού Λειτουργίας του Επιχειρηματικού Πάρκου Πατρών

Published

on

Με προσφυγή στο ΣτΕ κατά του νόμου για τα Επιχειρηματικά Πάρκα (4982/2022) «απάντησαν» από προχθές ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων σε ΒΙΠΕ (ΠΑΣΕΒΙΠΕ) καθώς και εγκατεστημένες επιχειρήσεις στη ΒΙΠΕ Πατρών και αλλού, που διαμαρτύρονται για τις αυξήσεις στα τέλη του τρίτου τριμήνου 2023, που φτάνουν, όπως καταγγέλλουν, έως και το 800% σε σχέση με το 2022!

Σύμφωνα με τον ΠΑΣΕΒΙΠΕ, «πρόκειται για αυξήσεις, που αν συνεχιστούν, απειλούν άμεσα τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και βέβαια δεν συνάδουν καθόλου με την διακηρυχθείσα προσπάθεια και σύσταση της κυβέρνησης προς την εγχώρια βιομηχανία, να συνδράμει κατά το δυνατό στην καταπολέμηση της ακρίβειας».
Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων σε ΒΙΠΕ έχει ήδη απευθύνει σχετικές επιστολές προς το Υπουργείο Ανάπτυξης με παραδείγματα, που αφορούν λειτουργικές δαπάνες Βιομηχανικών Περιοχών όπου αποτυπώνονται σημαντικές αυξήσεις στα κοινόχρηστα συνολικά και για τρία τελευταία χρόνια
Σύμφωνα με τον ΠΑΣΕΒΙΠΕ οι πρόσφατες αποφάσεις της διαχειρίστριας ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ να επιβάλει μονομερώς αυξήσεις σύμφωνα με το Νόμο 4982/2022 είναι αυθαίρετες και αντιβαίνουν το σύνταγμα ενώ επιβάλλονται χωρίς να ληφθούν υπόψη τόσο οι απόψεις όσο και οι ενστάσεις επιχειρήσεων.
«Το σωματείο μας όλα αυτά τα χρόνια έχει σταθεί αρωγός στη λειτουργία των μελών του μέσα από παρεμβάσεις και συνεργασία με το φορέα διαχείρισης (ΕΤΒΑ) και τους κρατικούς φορείς και έχει συμβάλλει στην αντιμετώπιση προβλημάτων των βιομηχανικών περιοχών» σύμφωνα με την προσφυγή.
Ο ΠΑΣΕΒΙΠΕ αναφέρεται ειδικότερα στο καθεστώς λειτουργίας της ΒΙΠΕ Πάτρας και τις αρχικές προβλέψεις της πρόσφατης νομολογίας η οποία ορίζει την ανάπτυξη της περιοχής και ζητήματα που σχετίζονται με την αυτοδιαχείρισή της -μέσα και από αναθεώρηση του Κανονισμού Λειτουργίας- επισημαίνοντας ότι από το 2022 ανατράπηκε εκ βάθρων το νομικό καθεστώς και ότι ίσχυε μέχρι πρόσφατα αναφορικά με την ανάπτυξη των νέων Επιχειρηματικών Πάρκων.
Πλέον η περιουσία της ΒΙΠΕ πέρασε στην ΕΤΒΑ και μέσα από την αγορά πλειοψηφικού ποσοστού της, πλέον ανήκει στη δικαιοδοσία αλλοδαπού fund.
Ο ΠΑΣΕΒΙΠΕ καταγγέλλει τις «υπερεξουσίες της ΕΤΒΑ» καθώς όπως αναφέρει στην προσφυγή, η διαχειρίστρια «θίγει περιουσιακά δικαιώματα των επιχειρήσεων» και έχει τη δυνατότητα «να αξιώνει από τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις προκαταβολή κάλυψη δαπανών αναβάθμισης χωρίς ποσοτικό όριο».
Πρόσφατα η ΕΤΒΑ προχώρησε σε αλλαγή του Κανονισμού Λειτουργίας της ΒΙΠΕ καθώς μέσα στο επόμενο διάστημα καλείται να διαχειριστεί ευρύ πρόγραμμα επενδύσεων σε Επιχειρηματικά Πάρκα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Ο ΠΑΣΕΒΙΠΕ καταγγέλλει το νέο Κανονισμό ως μονομερή, άδικο και αντισυνταγματικό, επισημαίνοντας ότι ο αποκλεισμός των εγκατεστημένων επιχειρήσεων από τη διαχείριση θίγει συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα.
Στα πλαίσια της προσφυγής επισημαίνεται ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης προχώρησε μονομερώς σε επανακαθορισμό των ορίων της Βιομηχανικής Περιοχής Πατρών καταργώντας κοινόχρηστους χώρους και προχωρώντας στον ορισμό υπό πώληση νέων ακινήτων, γηπέδων, για βιομηχανικές εγκαταστάσεις, αλλάζοντας και τους όρους δόμησης ενώ ακολούθως ο φορέας μεταβίβασε κάποια από αυτά άνευ ανταλλάγματος.
Η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, που διαχειρίζεται ένα δίκτυο βιομηχανικών πάρκων σε 27 περιοχές της χώρας, προχώρησε στον εκσυγχρονισμό των Κανονισμών Λειτουργίας με υπουργική απόφαση την ακύρωση της οποίας ζητά ο ΠΑΣΕΒΙΠΕ καταγγέλλοντας ότι εγκλωβίζει τις επιχειρήσεις σε υψηλά λειτουργικά κόστη και αποφάσεις που θα λαμβάνει κατά την κρίση της η εταιρεία.

Ροή ειδήσεων

Advertisement