Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: «Viral»… εξελίξεις στην κεντροαριστερά

Published

on

 

«Καθημερινά βλέπουμε πολίτες που έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην εθνική και την ευρωπαϊκή πολιτική να κινούνται από την αποχή, στην αντιπολιτική, στην ακροδεξιά. Πρέπει να καταστήσουμε σαφές πως η απάντηση δεν είναι η αντιπολιτική. Ούτε η μετα-πολιτική που επικεντρώνεται στο να “γίνεσαι viral”, αντί να κινητοποιείς τους πολίτες στη βάση προοδευτικών πολιτικών. Στόχος μας πρέπει να είναι να φέρουμε τους πολίτες πιο κοντά στην πολιτική και την πολιτική πιο κοντά στους πολίτες».

Αυτά, μεταξύ άλλων, ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε ένα συνέδριο (Eurojam 2024) που διοργανώθηκε στο Βερολίνο, με την ευκαιρία της Ημέρας της Ευρώπης. Και η πρώτη σκέψη όλων ήταν: «για ποιόν χτυπάει η καμπάνα»;

Καθώς όμως, όλοι ξέρουμε πως μέσα από τις γενικές αναφορές μπορούν να κρυφτούν με εύσχημο τρόπο οι πιο… ειδικές επισημάνσεις, η απάντηση στο πιο πάνω ερώτημα μάλλον απαντιέται εύκολα.

Αυτό που ο Τσίπρας αποκαλεί «μεταπολιτική», είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό που περιγράψαμε και εμείς σε αυτή τη στήλη ως στρατηγική του Στέφανου Κασσελάκη να αλλάξει δομικά τον ΣΥΡΙΖΑ και να τον απομακρύνει από τις παραδοσιακές νόρμες των ελληνικών «αριστερόμετρων».

Όσο περνάει ο καιρός λοιπόν, τόσο επιβεβαιώνονται κάποιες… υποψίες. Η πρώτη είναι πως ο Τσίπρας, στα 50 του περίπου, κάθε άλλο έχει πάρει απόφαση «απόσυρσης». Η δεύτερη αφορά τη «μάχη» που διαμορφώνεται ως προς το τι σημαίνει αριστερά ή κεντροαεριστερά και η οποία θα διαμορφώσει τις εξελίξεις στον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο την επόμενη περίοδο. Και η τρίτη είναι ότι η άνοδος του Στέφανου Κασσελάκη στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ενώ από τη μια πλευρά φαίνεται ως δυνατότητα του κόμματος να ανοιχτεί περισσότερο στην κοινωνία, από την άλλη πλευρά δίνει τη δυνατότητα στον Αλέξη Τσίπρα και άλλους, να επιχειρήσουν μία αναβάπτιση της παραδοσιακής αριστερής συνείδησης στην κοινωνία. Και αυτό είναι κάτι που το χρειάζονται, τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και η αριστερά, μετά την μνημονιακή κυβερνητική περίοδο 2015-2019 που άνοιξε μεγάλες πληγές στο σώμα της ελληνικής αριστεράς.

Θα περιμένουμε λοιπόν να δούμε τις εξελίξεις και όσα έπονται. Και τα οποία, προφανώς, θα είναι το ίδιο ή και περισσότερο ενδιαφέροντα…

Ροή ειδήσεων

Advertisement