Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Φόρο στον πληθωρισμό της απληστίας!

Published

on

 

 

Τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό δείχνουν ένα πράγμα: «Στου κουφού την πόρτα, όσο θέλεις βρόντα». Και εννοούμε ότι παρά τα όποια μέτρα και παρά τα πρόστιμα, η – εν πολλοίς αδικαιολόγητη – ακρίβεια συνεχίζει ακάθεκτη να «αρπάζει» τα εισοδήματα των πολιτών.

Μάλιστα, ενδεχομένως οι προαναγγελίες αύξησης του κατώτατου μισθού τον Απρίλιο, ίσως να έδωσε ένα έναυσμα παραπάνω σε όσους κερδοσκοπούν στην πλάτη του Έλληνα καταναλωτή, να… δαγκώσουν ακόμα πιο γερά από τον Μάρτιο.

Λυπούμαστε λοιπόν, αλλά θα διαφωνήσουμε με τον υπουργό Ανάπτυξης. Τα μέτρα της κυβέρνησης ΔΕΝ απέδωσαν! Κάποιες οριακές μειώσεις σε κάποιες κατηγορίες αγαθών δεν συνιστούν «επιτυχία». Ειδικά, όταν οι αυξήσεις σε βάθος χρόνου (για να μην πάμε σε βάθος διετίας ή τριετίας) είναι… εξωφρενικές!!!

Η μεταβίβαση πλούτου από τα αδύναμα νοικοκυριά προς τις επιχειρήσεις που κερδοσκοπούν πατώντας πάνω στη διεθνή συγκυρία συνεχίζεται και περιγράφεται από όλους ως «πληθωρισμός της απληστίας», που επιτείνεται από την έλλειψη ανταγωνισμού στην αγορά και την αποτυχία των μέτρων ελέγχου της κερδοσκοπίας.

Είναι λοιπόν η ώρα να σταματήσουν τα… ημίμετρα. Όσες αυξήσεις και να γίνουν στους μισθούς, τόσο θα αυξάνονται οι τιμές και τόσο θα αποθρασύνονται οι κερδοσκόποι.

Δεδομένου, μάλιστα, ότι το νέο δημοσιονομικό καθεστώς στην Ευρώπη δεν επιτρέπει πλέον τη διανομή εκτάκτων επιδομάτων από το πλεόνασμα των κρατικών εσόδων, νομίζουμε πως θα συμφωνήσουμε απόλυτα με όσους έρχονται πλέον και προτείνουν φορολόγηση των υπερκερδών των επιχειρήσεων. Τα στοιχεία για τους κλάδους και τις επιχειρήσεις που έχουν αυγατίσει υπέρογκα τα έσοδά τους, υπάρχουν. Και η κυβέρνηση μπορεί να τα αξιοποιήσει και να επιβάλλει… φόρο στην απληστία, που ναι μεν δεν θα μπορούν να γίνουν έκτακτα επιδόματα, αλλά θα φέρουν διπλό αποτέλεσμα: Πρώτον, από τα έσοδα των φόρων θα μπορέσουν ίσως να υπάρξουν κάποιες μόνιμες μειώσεις φόρων στις πιο ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες και δεύτερον (και σημαντικότερο) θα κόψουν… την όρεξη των κερδοσκόπων. Γιατί… «δεν έχει κανένα νόημα να κερδίζεις περισσότερα αλλά να στα παίρνει το κράτος».

Ροή ειδήσεων

Advertisement