Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: «Πλωτή πολιτεία» και το Ντουμπάϊ

Published

on

Το Ντουμπάϊ, δεν είναι μόνο μία από τις πιο θερμές και ξηρές περιοχές του πλανήτη. Είναι και μία από τις πιο σύγχρονες περιοχές του πλανήτη, καθώς εκατομμύρια επί εκατομμυρίων έχουν «πέσει» εκεί για να μετατρέψουν αυτό το κομμάτι της αραβικής χερσονήσου σε μία από τις πιο προηγμένες και τουριστικές περιοχές του πλανήτη.

Κι όμως…

Η καταστροφή που προκάλεσε η μεγάλη νεροποντή είναι βιβλική. Οι εικόνες κάνουν τον γύρο του κόσμου και δείχνουν δρόμους – ποτάμια μέσα στους οποίους… βούλιαξαν πανάκριβα αυτοκίνητα. Το αεροδρόμιο, το δεύτερο πιο πολυσύχναστο στον κόσμο – καλυμμένο εξ ολοκλήρου από νερό. Τεράστια αεροσκάφη προσπαθούν να διασχίσουν τις πλημμυρισμένες πίστες του αεροδρομίου, υψώνοντας κύματα νερού στο πέρασμά τους. Θυμίζουν περισσότερο βάρκες…

Φανταστείτε, αντίστοιχες εικόνες να βλέπαμε εδώ. Στην Αθήνα, για παράδειγμα και στο «Ελ. Βενιζέλος». Σύσσωμη η αντιπολίτευση θα ζητούσε «εδώ και τώρα» την παραίτηση της κυβέρνησης.
Η πλήρης αλήθεια είναι όμως ότι τέτοιες εικόνες, δεν είναι καθόλου απίθανο να δούμε και στην Αθήνα ή όπου αλλού. Είδαμε στη Θεσσαλία, εξάλλου. Και μπορεί μεν η Θεσσαλία να μην είναι τόσο… γκλαμουράτη όσο το Ντουμπάι, αλλά η καταστροφή ήταν πολύ μεγάλη και χιλιάδες άνθρωποι ακόμα υποφέρουν από τα… «απόνερα» της φυσικής καταστροφής.

Επίσης, μία άλλη μεγάλη αλήθεια είναι πως η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και μπορεί να «χτυπήσει» παντού. Να μετατρέψει σε «λίμνες» τις πιο ξηρές περιοχές του πλανήτη και σε «ερήμους» τις πιο βροχερές περιοχές του πλανήτη. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα χτυπούν αδιακρίτως. Και θα συνεχίσουν, μάλλον ακόμα πιο έντονα και πιο συχνά.

Όσοι μιλάνε λοιπόν για την ανάγκη ταχείας δράσης προς δύο κατευθύνσεις (μείωση του αποτυπώματος άνθρακα και αύξηση της ανθεκτικότητας των οικιστικών περιοχών), αποδεικνύεται πως έχουν απόλυτο δίκιο.

Κάθε μέρα που χάνεται και δεν αξιοποιείται προς αυτές τις δύο κατευθύνσεις, είναι και μία μέρα που μας φέρνει όλο και πιο κοντά στην επόμενη μεγάλη καταστροφή.

Βέβαια, τα βλέμματα του πλανήτη είναι στραμμένα αυτή τη στιγμή στον κίνδυνο μίας άλλης μεγάλης καταστροφής, στη Μέση Ανατολή. Όμως, η φύση και το κλίμα δεν θα μας περιμένουν…

Ροή ειδήσεων

Advertisement