Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Έκρηξη» εθνικής υπερηφάνειας-Μεγαλειώδης και εντυπωσιακή η μαθητική και στρατιωτική παρέλαση για την 25η Μαρτίου στην Πάτρα

Published

on

Κρατώντας ψηλά τη Γαλανόλευκη με παραδοσιακές φορεσιές, άρματα και μπαϊράκια, μαθητές και σύλλογοι της Πάτρας, δύο χρόνια μετά την πανδημία και τους περιορισμούς, τίμησαν την 25η Μαρτίου, συμμετέχοντας σε μία από τις πιο μεγάλες και εντυπωσιακότερες παρελάσεις των τελευταίων χρόνων.

Με σύμμαχο τον ανοιξιάτικο καιρό, οι Πατρινοί κατέκλυσαν το κέντρο της πόλης και παρακολούθησαν τη μεγάλη παρέλαση, η οποία διήρκησε περίπου μιάμιση ώρα, αναδεικνύοντας το εθνικό φρόνημα και τη «δίψα» μικρών και μεγάλων να αποδώσουν τις δέουσες τιμές στους ήρωες και τον αγώνα του ’21. Μάλιστα, αυτό που προκάλεσε εντύπωση ήταν πως η συντριπτική πλειονότητα των μικρών, αλλά και μεγάλων μαθητών παρέλασαν με παραδοσιακές φορεσιές, σκορπώντας ρίγη συγκίνησης.
Η παρέλαση ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι επί της Αγίου Ανδρέου με την Δημοτική Μπάντα να εισέρχεται πρώτη παιανίζοντας επετειακά εμβατήρια.
Πρώτος παρέλασε ο Παγκαλαβρυτινός Σύλλογος Πατρών, ενώ ακολούθησαν
οι σημαιοφόροι όλων των σχολείων της Πάτρας, κρατώντας τις Γαλανόλευκες με περηφάνια και καμάρι. Ακολούθησε η παρέλαση των μαθητών των Δημοτικών σχολείων (2ο με φορεσιές, 21ο, 24ο με φορεσιές, 25ο με φορεσιές, 47ο με φορεσιές, 54ο με φορεσιές, 60ο με φορεσιές, Βραχνεΐκων με φορεσιές και Αρσάκειο), ενώ τη «σκυτάλη» στο βηματισμό πήραν τα Γυμνάσια της Πάτρας. Πρώτοι παρήλασαν οι μαθητές του 3ου Γυμνασίου, ενώ ακολούθησαν οι μαθητές των 4ου, 6ου με φορεσιές, 7ου, 9ου με φορεσιές, 12ου, 13ου με φορεσιές, 15ου με φορεσιές, 15ου με φορεσιές, 16ου, 18ου, 21ου με φορεσιές, Οβρυάς, 1ου Παραλίας, Ρίου, Αναγέννησης με φορεσιές και Αρσακείου. Η παρέλαση της μαθητιώσας νεολαίας ολοκληρώθηκε με τους μαθητές των Λυκείων. Παρέλασαν, το 2ο με φορεσιές, το 3ο, το 9ο, το 11ο με φορεσιές, των Βραχνεΐκων, των Δεμενίκων, το Εκκλησιαστικό, το 4ο ΕΠΑΛ, του Καστριτσίου με φορεσιές, της Παραλίας, του Ρίου, του Προτύπου με φορεσιές και της Αναγέννησης με φορεσιές.
«ΞΕΧΩΡΙΣΑΝ» ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Μετά τους μαθητές, ακολούθησαν αντιπροσωπεία του Πανεπιστημίου Πατρών, της Στέγης Καλαβρυτινών με πιστό αντίγραφο του Λαβάρου της Επανάστασης που παρουσίασε για πρώτη φορά και τη γυναικεία αρχοντική φορεσιά της Αχαΐας, του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου Πατρών, του Φάρου Ποντίων, της Ένωσης Κυπρίων, του Λαογραφικού Χορευτικού Ομίλου Πατρών, του Συλλόγου «Μωραΐτες εν Χορώ», του Πολιτιστικού Συλλόγου Σουλίου, του Σκοπευτικού Ομίλου Παραδοσιακών Όπλων, του Συλλόγου «Μύλοι» και των σωμάτων Ελλήνων οδηγών και προσκόπων. Η παρέλαση των πολιτικών τμημάτων ολοκληρώθηκε με το Σώμα Νοσηλευτικής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, των Σαμαρειτών, της Κοινωνικής Πρόνοιας, των ναυαγοσωστών και της Ομάδας Διάσωσης του ΕΕΣ και αντιπροσωπείας της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης.
Αμέσως μετά ξεκίνησε η παρέλαση των στρατιωτικών τμημάτων με τα Σώματα Στρατού Ξηράς, Ναυτικού και Πολεμικής Αεροπορίας, της Ελληνικής Αστυνομίας με περιπολικά και δικυκλιστές, του Λιμενικού, του ΕΚΑΒ με ασθενοφόρα και τους δύο δικυκλιστές διασώστες και τέλος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με οχήματα και από την 6η ΕΜΑΚ.
Όλοι απέσπασαν το θερμό χειροκρότημα του κόσμου, αλλά και επιφωνήματα θαυμασμού.

Ροή ειδήσεων

Advertisement