Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πιέζουν για ξεκαθάρισμα… -Στα «όπλα» οι εργαζόμενοι της ΕΒΟ για την νέα αναβολή στο πρόγραμμα κατασκευής της νέας παραγωγικής μονάδας

Published

on

Toυ Παναγιώτη Σακελλαρόπουλου

Αγωνία και εκνευρισμό προκάλεσε στους εργαζόμενους η νέα αναβολή, προχθές, στη λήψης απόφασης για την ανακατασκευή της ΕΒΟ – ΕΑΣ Αιγίου, έργο το οποίο συνδέεται και με την επικείμενη υλοποίηση της σύμβασης για την κατασκευή των οπλικών συστημάτων (ελαφρά πολυβόλα Minimi Mk2 και βαρέα πολυβόλα Μ2ΗΒ με διάταξη Ταχείας Αλλαγής Κάννης).

Το Δ.Σ. της ΕΒΟ – ΕΑΣ καλείται να λάβει την οριστική απόφαση στην επόμενη συνεδρίαση καθώς υπάρχει δυσκολία χρηματοδότησης των 8 εκατ. ευρώ τα οποία απαιτούνται για την κατασκευή της νέας μονάδας παραγωγής. Σύμφωνα με το σωματείο εργαζομένων την ΕΒΟ – ΕΑΣ Αιγίου, απουσία σχεδιασμού για την τύχη της κεντρικής μονάδας, οδηγούνται σε ακύρωση οι συμβάσεις για τα νέα οπλικά συστήματα που έχουν εγκριθεί στη Βουλή από τον Οκτώβριο του 2021 και, πιθανότατα, οδηγείται σε λουκέτο το εργοστάσιο αλλά και απόλυση το προσωπικό.

Για ευθύνη του συμβουλίου μετόχων των ΕΑΣ και συγκεκριμένα του Υπουργείου Οικονομικών που θέτει εμπόδια στην κατασκευή της νέας μονάδας υποστηρίζει μιλώντας στην «Γ» ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στην ΕΒ0 Αιγίου Γιώργος Σαζακλής.
«Το κτίριο στο οποίο λειτουργεί το 90% της παραγωγικής διαδικασίας και πρόκειται να υλοποιηθούν οι συμβάσεις για τα νέα οπλικά συστήματα του Ελληνικού Στρατού έχει υποστεί ζημιές από το σεισμό του 1995 και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στατικότητας.

Μετά από χρόνια και διάφορες μελέτες επιλέχθηκε από το ΥΠΕΘΑ η λύση της κατασκευής νέου κτιρίου με χρηματοδότηση ποσού 8 εκατ. ευρώ από το Υπουργείο Οικονομικών αλλά ο μέτοχος έχει μπλοκάρει την λήψη απόφασης από το Δ.Σ. των ΕΑΣ. Θεωρούμε άκυρη την απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών στο θέμα της κατασκευής του νέου κτιρίου και αδικαιολόγητη την καθυστέρηση υλοποίησης των νέων συμβάσεων από το Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Καλούμε βουλευτές και φορείς να σταθούν δίπλα μας σε αυτή τη διεκδίκηση, θα δώσουμε αγώνα προκειμένου να αποτραπεί μια πολύ δυσμενής εξέλιξη για την πόλη αλλά και την άμυνα και ασφάλεια της χώρας καθώς το εργοστάσιο του Αιγίου είναι το μόνο που διαθέτει πλέον εγκαταστάσεις και τεχνογνωσία για την παραγωγή οπλικών συστημάτων για τον Ελληνικό Στρατό» αναφέρει ο κ.Σαζακλής.
Το προσωπικό του εργοστασίου απέχει από την εργασία καθώς αρνείται, για λόγους προβλημάτων που σχετίζονται με την στατικότητα και ασφάλεια του κτιρίου, να μπει στο χώρο της παραγωγής, καταγγέλλει ότι τα ΕΑΣ οδηγούνται σε διάλυση και ζητά τα ληφθούν άμεσα αποφάσεις που θα ανατρέψουν την φθίνουσα πορεία της επιχείρησης.

Κατσανιώτης: «Νέο κτίριο, νέα αρχή για την ΕΒΟ»
«Το πρόβλημα με τη στατικότητα του κτιρίου κρυβόταν κάτω από το χαλί για χρόνια με κίνδυνο για την ασφάλεια των εργαζομένων. Το θέμα, ειδικά για το Αίγιο αναβλήθηκε και θα εξεταστεί στην επόμενη συνεδρίαση. Είναι πάντως θετικό ότι την Τρίτη για πρώτη φορά μπήκε η πρόταση για να γίνει το νέο κτίριο. Περιμένουμε τις παραγγελίες για τα Μinimi και TAK, είναι δέσμευση του Υπουργείου στη Βουλή αλλά είναι δικαιολογημένη και η ανασφάλεια για το κτιριακό. Για πρώτη φορά όμως έχουμε μελέτη για το νέο κτίριο, είναι μια νέα αρχή, είναι η μάχη που θα δώσουμε το επόμενο διάστημα» απάντησε χθες ο υφυπουργός Εξωτερικών, βουλευτής Αχαϊας, Ανδρέας Κατσανιώτης, επισημαίνοντας ότι υπάρχει πολιτική βούληση για αξιοποίηση των ΕΑΣ αλλά και νέες προσλήψεις προσωπικού.

Παρέμβαση Σκανδάμη
«Αν η απόφαση απόρριψης του σχεδίου των ΕΑΣ από το Υπουργείο Οικονομικών δεν αποτελεί εθνική μειοδοσία, οπωσδήποτε αποτελεί ιταμή προσβολή στο εθνικό φρόνημα και ταυτόχρονα έμμεση απόφαση κατάργησης των ΕΑΣ (ΕΒΟ) του Αιγίου. Εξάλλου την ίδια στάση επιδεικνύει και το Υπουργείο Άμυνας που δεν έχει ακόμη αναθέσει την παραγωγή 1.000 τεμαχίων του πολυβόλου Minimi 5,56 mm, και 500 ΤΑΚ, δηλαδή μετατροπής βαρέων πολυβόλων Μ2ΗΒ των 12,7 mm με διάταξη Ταχείας Αλλαγής Κάννης (ΤΑΚ). Σε ό,τι αφορά ειδικά στην Αιγιάλεια, η απόφαση έρχεται να προστεθεί σε ένα σωρό κυβερνητικές ενέργειες ή παραλείψεις, που καταβαράθρωσαν την περιοχή, όπως το κλείσιμο του ΤΕΙ Φυσικοθεραπείας, η απαξίωση του σταφιδικού προϊόντος, η υποβάθμιση του Νοσοκομείου κ.λπ.» αναφέρει σε δήλωσή του ο τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Μαρίνος Σκανδάμης.

Το Εργατικό Κέντρο
«Η δικαιολογία του Υπουργείου Οικονομικών ότι χρειάζεται παραγγελία για να δοθούν τα χρήματα για το νέο κτήριο, μας εξοργίζει όλους. Η Ελληνική Κυβέρνηση είναι και ο ιδιοκτήτης και ο πελάτης των ΕΑΣ. Επιτέλους μια φορά σύσσωμοι οι Βουλευτές του Νομού σηκώστε τα μανίκια κι ελάτε να σώσουμε το Εργοστάσιο. Συμπαραταχτείτε με τους Εργαζόμενους για να βρεθεί λύση. Με το κλείσιμο του Εργοστασίου του Αιγίου λόγω της μη έγκρισης χρηματοδότησης για το κτηριακό από τη μια και από την άλλη το κλείσιμο του Εργοστασίου του Υμηττού λόγω της μετεγκατάστασης του χωρίς σχεδιασμό, δεν μπορεί να υπάρξει Αμυντική Βιομηχανία. Ας τελειώνουμε με τα προεκλογικά πυροτεχνήματα. Είναι ώρα για δουλειά» αναφέρει σε επιστολή του προς τα ΕΑΣ και τα Υπουργεία Άμυνας και Οικονομίας το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αιγίου.

Ροή ειδήσεων

Advertisement