Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Απούσα η… Πάτρα»-Αντιδράσεις για τις εκδηλώσεις του ‘21

Published

on

Αντιδράσεις προκάλεσε η ανακοίνωση των εκδηλώσεων που προγραμματίζει ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Πρωτεύουσα Ξανά», Νίκος Μοίραλης ζητά να έλθει το θέμα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς όπως επισημαίνει
«το πρόγραμμα είναι αποσπασματικές εκδηλώσεις που δεν επιτυγχάνουν σε καμία περίπτωση τους στόχους της προβολής της Πάτρας ή της δημιουργίας υποδομών και σίγουρα δεν εστιάζουν στην ιστορία της πόλης με στόχο να τη φωτίσουν. Ο εορτασμός της επετείου των 200 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης του 1821 θα έπρεπε να εστιάζει σε τρία επίπεδα.
-Το ένα είναι η καταγραφή και ανάλυση των γεγονότων που αφορούν την πόλη με νέα ματιά και ως εφαλτήριο μιας ιστορικής πορείας
– Το δεύτερο είναι η ανάδειξη των προσωπικοτήτων που διαδραμάτισαν ενεργό ρόλο στην πόλη κατά την έναρξη της Επανάστασης, πριν και μετά από αυτή.
-Το τρίτο-και το σπουδαιότερο- είναι το τι μας αφήνει αυτός ο εορτασμός. Τι μένει στην πόλη από αυτόν. Ποιες υποδομές.
Ούτε μελέτες για την Επανάσταση στην Πάτρα, ούτε διαδημοτικές συνεργασίες με τους όμορους Δήμους με θεματική συνάφεια, ούτε θεματικό μουσείο, ούτε ψηφιακά εκπαιδευτικά παιχνίδια για την Επανάσταση, ούτε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο (διαβάζουμε ότι αντί να κάνετε διάλογο έχετε απλά αποστείλει μια πρόταση για συμμετοχή σε κάποια εκδήλωση), ούτε δημιουργία ιστορικής – τουριστικής διαδρομής για την Πάτρα. Η πρόταση είναι ένα συνονθύλευμα εκδηλώσεων απλά και μόνο για διαχείριση της κατάστασης. Μια πρόταση που αποπνέει την αίσθηση ότι κάτι έπρεπε να κάνουμε και εμείς σαν πόλη και το κάνουμε. Χωρίς στόχο, χωρίς έμπνευση, χωρίς κάτι που να μένει πίσω ως υποδομή και από αυτή την πρόκληση. Το μόνο που μένει είναι η βεβαιότητα ότι και το 2021 θα περάσει από την Πάτρα χωρίς να αφήσει πίσω του απολύτως τίποτα στην πόλη».
ΚΑΙ Ο Ν. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
Αντίστοιχα, και ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα Πάτρα», Νίκος Νικολόπουλος αναφέρει πως «δυστυχώς για την Πάτρα, παρόλο που ιστορικά είχε βρεθεί στο επίκεντρο της έναρξης του Απελευθερωτικού Αγώνα το 1821, η Κομμουνιστική Αρχή Πελετίδη, υποβαθμίζει τις εκδηλώσεις. Στο πρόγραμμα που ανακοίνωσε ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων, για τις εκδηλώσεις για την επέτειο των 200 χρόνων, διαπιστώνει ο καθένα μας τη μιζέρια που διακατέχεται η σημερινή Δημοτική Αρχή. Επειδή για όλους θα πρέπει, η Ιστορία να αποτελεί πυξίδα για το μέλλον, καλούμε τη Δημοτική Αρχή έστω και τώρα, να φέρει άμεσα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο θέμα, με τη διοργάνωση επετειακών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση».

Ροή ειδήσεων

Advertisement