Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
Connect with us

Εκκλησιαστικά

Εορτασμός χωρίς εκδηλώσεις-Μόνο για ατομική προσευχή θα είναι ανοικτή η Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου στα Σπάτα Αχαΐα

Δημοσιεύθηκε

στις

Με όλα τα υγειονομικά μέτρα για την αποφυγή διάδοσης της πανδημίας του κορωνοϊού θα γιορτάσει και φέτος το ιερό προσκύνημα του Αγίου Νικολάου στα Σπάτα Δυτικής Αχαΐας.

Ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας σε χθεσινή ανακοίνωσή του ανέφερε πως σε συνεννόηση με τον Μητροπολίτη Ηλείας κ. Γερμανό αποφασίστηκε πως θα τιμηθεί η φετινή εορτή της μετακομιδής του ιερού λειψάνου του Αγίου Νικολάου στο γραφικό μοναστήρι, που αποτελεί σημαντικό ιστορικό και θρησκευτικό μνημείο και παράλληλα τοπόσημο της περιοχής.
Κάθε χρόνο πλήθος προσκυνητών από την Αχαΐα, την Ηλεία και άλλες περιοχές προσέρχονταν στην Μονή για να προσκυνήσουν την Θαυματουργό Εικόνα του Αγίου Νικολάου, ενώ πολλοί μεταβαίνουν πεζή θέλοντας να εκπληρώσουν το τάμα τους.
Για δεύτερη χρονιά φέτος οι θρησκευτικές εκδηλώσεις θα γίνουν με αυστηρούς περιορισμούς, ενώ η Μονή θα είναι ανοικτή κατά τη διάρκεια της ημέρας μόνο για ατομική προσευχή.

ΚΛΕΙΣΤΟ ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΙΣ ΒΡΑΔΙΝΕΣ ΩΡΕΣ

Στην χθεσινή ανακοίνωση του Δήμου Δυτικής Αχαΐας, αναφέρεται πως «η εορτή του Αγ. Νικολάου Σπάτα θα τελεστεί η θεία λειτουργία κεκλεισμένων των θυρών την Κυριακή και την Δευτέρα το πρωί απουσία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη, ενώ τις βραδινές ώρες το μοναστήρι θα παραμείνει κλειστό. Δεν θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις και δεν θα υπάρχουν υπαίθριο εμπόριο και μικροπωλητές. Για τούτο παρακαλούμε θερμά τους ευλαβείς Χριστιανούς να σεβαστούν την υγεία τους, την υγεία των άλλων Προσκυνητών, τους Νόμους της Πολιτείας και την απόφαση της Ιεράς Συνόδου και να εορτάσουν την μνήμη του Αγ. Νικολάου στους τόπους καταγωγής τους».
Να σημειωθεί πως δυνάμεις της Αστυνομίας θα βρίσκονται στο ιστορικό Μοναστήρι προκειμένου να αποτρέψουν τον συνωστισμό των πιστών.
Επιτρέπεται μόνον η ατομική προσευχή με τους γνωστούς περιορισμούς και όχι η αθρόα προσέλευση πιστών, ενώ δεν πρόκειται να επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό.
ΜΕ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ
Πάντως, αρκετοί πιστοί έχουν προγραμματίσει και φέτος να μεταβούν με τα πόδια στον Άγιο Νικόλαο στα Σπάτα, για να ανάψουν το κερί τους και να προσευχηθούν στη Χάρη Του.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ…
Η μονή κτίστηκε πριν περίπου από 200 χρόνια εκεί που βρέθηκε η Ιερή εικόνα του Αγίου Νικολάου και αποτέλεσε την αιτία της περαιτέρω αναπτύξεως της. Δύο εκδοχές υπάρχουν για την εύρεση της εικόνας. Η πρώτη είναι ότι η εικόνα βρέθηκε από κάποιο βοσκό ο οποίος ακλουθώντας ένα του ζώο τον οδήγησε στην πηγή του Αγίου από την οποία αυτό έπινε νερό. Η δεύτερη ότι άλλοι βοσκοί που είχαν τα ζώα τους στο απέναντι της μονής βουνό είδαν μια λάμψη, η πορεία της οποίας από την Δύση προς την Ανατολή τερμάτιζε στο μέρος όπου σήμερα βρίσκεται η Μονή. Κατόπιν έρευνας βρήκαν την Αγία εικόνα. Αρχικά, κτίστηκε ένα εκκλησάκι με αφορμή την εύρεση θαυματουργής εικόνας στα χρόνια της εικονομαχίας, στις αρχές του 19ου αιώνα και αργότερα, το 1875, άλλο μεγαλύτερο στη θέση του. Σύμφωνα με διάφορες ιστορικές πηγές το 1087 το ιερό λείψανο είχε μετακομιστεί από τα Μύρα της Λυκίας (σημερινή Τουρκία) στο Μπάρι της Ιταλίας όπου εναποτέθηκαν στις 20 Μαΐου, ενώ η νοτιοδυτική Ελλάδα γιορτάζει το πέρασμα του λειψάνου στις 10 Μαΐου.
Η Μονή βρίσκεται πολύ κοντά στο ομώνυμο χωριό της Δημοτικής Ενότητας Λαρισσού, στα Σπάτα, αλλά υπάγεται εκκλησιαστικά στη Μητρόπολη Ηλείας και Ωλένης.
Η Ιερά Μονή βρίσκεται σε υψόμετρο 430 μέτρων σε μια μαγευτική τοποθεσία, ανάμεσα στις καταπράσινες κορυφές Αϊ-Λιά, Ρουπακιά και Γαριζά, στις χαμηλές πλαγιές της νότιας Μόβρης.


Ροή ειδήσεων

Advertisement