Connect with us

Λοιπά Αθλήματα

Ν. Μπαλάσης: “Ατού οι άρτιες εγκαταστάσεις και η εμπειρία των στελεχών”

Published

on

Η «Γ» φιλοξενεί σήμερα τον πρόεδρο της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Β.Π. Νίκο Μπαλάση της οποίας ανέλαβε τα ηνία τον περσινό Σεπτέμβριο διαδεχόμενος τον Βαγγέλη Τζελάτη. Μαθητής του 3ου Γυμνασίου και Λυκείου γνώρισε τον καθηγητή Φ.Α. και προπονητή του στην Παναχαϊκή Γ.Ε. Ιορδάνη Κερασίδη που τον οδήγησε στον κλασικό αθλητισμό.

 

Έναν πρώτο απολογισμό μετά τη φιλοξενία στην Πάτρα για 8η φορά του Πανελληνίου πρωταθλήματος Ανδρών-Γυναικών;

Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα μόνο θετικά μπορεί να αποτιμηθεί για την ΕΑΣ, τα Σωματεία της περιοχής μας, τον Δήμο και την πόλη της Πάτρας, αλλά και την Περιφέρεια Δ. Ελλάδας. Θετικά γιατί ένα τέτοιο πρωτάθλημα θα επιθυμούσαν να διοργανώσουν, σε συνεργασία με τον ΣΕΓΑΣ, όλες ανεξαιρέτως οι Ενώσεις σε συνεργασία με τους Δήμους τους σε ολόκληρη τη χώρα. Πρώτα απ’ όλα ένας μεγάλος αριθμός αθλητών μας δεν υποβάλλεται στην ταλαιπωρία των μακρινών μετακινήσεων. Τα Σωματεία μας δεν υποχρεούνται σε δαπανηρές αποστολές, με διαμονή και διατροφή των αθλητών τους, εκτός του ότι μπορούν οι αθλητές/τριες να λαμβάνουν μέρος σε ένα γνώριμο σε αυτούς Στάδιο, που τους δίνει αυτοπεποίθηση για τις συμμετοχές και τις επιδόσεις τους. Θετικό και για την ΕΑΣ που συνεχώς βελτιώνεται στα οργανωτικά ζητήματα αποκτώντας επιπλέον εμπειρία, η οποία είναι πάντα χρήσιμη για να αναλάβει στο μέλλον παρόμοια ή και ακόμα μεγαλύτερα Πρωταθλήματα και διεθνείς αγώνες. Το Στάδιό μας, ίσως το καλύτερο Στάδιο αυτή τη στιγμή στη χώρα, με την επικείμενη ενεργειακή του αναβάθμιση θα είναι σε θέση σε σύντομο χρονικό διάστημα να έχει όλες τις προϋποθέσεις ενός Σταδίου που δεν θα έχει να ζηλέψει τίποτα από τα διάφορα Ευρωπαϊκά Στάδια που διοργανώνουν αντίστοιχα διεθνή πρωταθλήματα και αγώνες. Η πόλη της Πάτρας δέχτηκε έναν μεγάλο αριθμό αθλητών, επισκεπτών-συνοδών, προπονητών που ξεπέρασε τα 2.000 άτομα με πολύ θετικά αποτελέσματα για την οικονομία της πόλης. Ξενοδοχεία, χώροι εστίασης και ψυχαγωγίας γέμισαν κόσμο, για 3-4 ημέρες, από ολόκληρη τη χώρα σε μια εποχή μάλιστα που η πανδημία έχει γονατίσει οικονομικά τις περισσότερες μορφές της οικονομικής ζωής. Ευρύτερα η Περιφέρεια Δ. Ελλάδας μόνο όφελος αποκομίζει από αυτή τη διοργάνωση που εκπληρώνει κατά ένα μέρος, με την υποστήριξη της φιλοξενίας βοηθώντας τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της περιοχής, τους στόχους της για τον αθλητισμό και την οικονομία. Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την Περιφέρεια αλλά και τον Δήμο για την ευγενική υποστήριξη του κλασικού αθλητισμού.

-Ποια ήταν τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζετε έναν χρόνο μετά την εκλογή του ανανεωμένου Δ.Σ. της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Β.Π.;

Τα προβλήματα είναι πολλά και δύσκολα, αλλά με συνεχή παρουσία όλων των μελών του ανανεωμένου Δ.Σ. αλλά και την υποστήριξη από παλαιά και έμπειρα στελέχη προσπαθούμε να βρούμε λύσεις για το καλό των αθλητών και των Σωματείων μας. Βελτιώσαμε κατ’ αρχάς το σύστημα ηλεκτρονικών πληρωμών και της γραμματειακής υποστήριξης, μιας και η πανδημία με την αναστολή των εργασιών των υπαλλήλων δυσκόλεψε την απρόσκοπτη λειτουργία των γραφείων της ΕΑΣ. Επίσης, η άδικη, απρόσμενη και πολύ στενόχωρη απώλεια του έμπειρου διοικητικού υπαλλήλου και φίλου μας, Χάρη Παρίση, μας δημιούργησε αδυναμίες στην διεκπεραίωση οργανωτικών ζητημάτων που χρήζουν γνώσεων και εμπειριών. Σιγά σιγά και μεθοδικά βρίσκουμε τα πατήματά μας και παρά τις δυσκολίες και τα «αχαρτογράφητα» πολλές φορές νερά των πολλαπλών διοργανώσεων σε σύντομο μάλιστα χρονικό διάστημα πιστεύω πως τα καταφέρνουμε αρκετά καλά, αφιερώνοντας πολύ περισσότερο χρόνο σε δουλειά και παρουσία, αφού κληθήκαμε να πραγματοποιήσουμε δύσκολους αγώνες και πρωταθλήματα μέσα σε έναν περίπου μήνα, ενώ παλαιότερα πραγματοποιούνταν σε τέσσερις και πλέον μήνες.
Εκείνο που μας ενδιαφέρει πρωτίστως είναι να ανταποκρινόμαστε με ταχύτητα, ποιότητα και αξιοπιστία στις υποχρεώσεις μας απέναντι στους συνεργάτες μας. Για του θέμα του ταρτάν του Δημοτικού Γυμναστηρίου στου Λαδόπουλου, που έχει καταστραφεί και είναι επικίνδυνο για τραυματισμούς αθλητών, έχουμε αποταθεί στην Περιφέρεια για κάλυψη της δαπάνης προσωρινής επιδιόρθωσης έως ότου γίνει η ανάπλαση που ο Δήμος έχει προγραμματίσει να κάνει με ένα συνολικό πρόγραμμα ανάπλασης όλης της Δημοτικής Εγκατάστασης. Ευελπιστούμε να καταφέρουμε να το επιδιορθώσουμε φέτος, γιατί η καταστροφή του είναι συνεχής και ο φετινός χειμώνας εκεί θα είναι δύσκολος για όλους. Για τα περιφερειακά Σωματεία είμαστε σε συνεχή επικοινωνία και προσπαθούμε να βρούμε λύσεις στα τοπικά ζητήματα με εκ του μακρόθεν επαφές με τους φορείς όσο το δυνατόν καλύτερες και συχνότερες, αφού η πανδημία μάς κράτησε μακριά από κατά τόπους επισκέψεις και άμεση επαφή.

-Ποια ήταν τα πιο σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίσατε εξαιτίας του λοκντάουν;

Ο περιορισμός του αριθμού των αθλητών για εκγύμναση, κυρίως του αγωνιστικού αθλητισμού, ήταν ένα από τα σοβαρά προβλήματα που μας επέβαλε η πανδημία με κατά καιρούς διαφοροποιήσεις στον αριθμό, ο οποίος αναλόγως με τα κρούσματα ήταν πτυσσόμενος. Όμως ποτέ δεν έφτασε να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες για όλους τους αθλητές με αποτέλεσμα πολλοί να μένουν εκτός ή ακόμα και να εγκαταλείπουν την προσπάθειά τους. Ελπίζουμε μόνο για φέτος. Η αδυναμία και η απαγόρευση προπόνησης σε κλειστούς χώρους κατά τη διάρκεια του χειμώνα κυρίως επέβαλε μειωμένες προπονήσεις κατά τις βροχερές και κρύες ημέρες επηρεάζοντας αρνητικά τον προγραμματισμό των αθλητών, εκείνων κυρίως που είχαν βλέψεις για σοβαρή βελτίωση και επιτυχίες. Όλα τα Σωματεία είχαν οικονομικές απώλειες από την απουσία των Ακαδημιών και αρκετοί προπονητές δεν εργάστηκαν κατά τη διάρκεια του χειμώνα σημειώνοντας σοβαρές αδυναμίες στην οικονομική τους κατάσταση.

-Οι προσδοκίες από την φιλοξενία ομίλου του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Παμπαίδων-Παγκορασίδων (Κ16);

Περιμένουμε έναν αρκετά μεγάλο αριθμό αθλητών για μία ακόμα φορά στην πόλη το διήμερο 26-27 Ιουνίου από τις Περιφέρειες Πελοποννήσου, Ηπείρου και Ιονίων Νήσων που συμμετέχουν στον δικό μας όμιλο διεξαγωγής του Πανελληνίου Πρωταθλήματος. Μια επιπλέον προσπάθεια για να επιτύχουν και αυτοί οι αγώνες σε συνέχεια των υπολοίπων Διασυλλογικών και Πανελληνίων Πρωταθλημάτων με ένα αξιόλογο επίσης όφελος για τις επιχειρήσεις της Πάτρας. Φέτος θα συμμετάσχει σε κάθε αγώνισμα διπλάσιος αριθμός από πέρυσι αυξάνοντας τον αριθμό των συμμετοχών και των επισκεπτών στην πόλη μας.

– Τι χρειάζεται για την περαιτέρω τόνωση τα ων διασυλλογικών αγώνων;
Οι Διασυλλογικοί Αγώνες κυρίως των Ανδρών/Γυναικών πρέπει να αποκτήσουν μεγαλύτερο συναγωνισμό με τη δημιουργία, κατά τη γνώμη μου, περιορισμού της συμμετοχής, με τη θέσπιση ορίων και με τη διεύρυνση των γεωγραφικών περιοχών με συμμετοχές αθλητών και από άλλες ΕΑΣ που θα προσδώσουν κύρος στους Αγώνες. Να γίνει επαναφορά κατά κάποιο τρόπο, ειδικά για εμάς, των πάλαι ποτέ Παμπελοποννησιακών αγώνων ή και της ευρύτερης διοργάνωσης κατά ομίλους σε κοντινές ΕΑΣ. Δεν μπορεί να λαμβάνει μέρος σε Διασυλλογικά πρωταθλήματα μεγάλος αριθμός αθλουμένων των σωματείων που δεν υποστηρίζουν τον αγωνιστικό αθλητισμό. Τα Σωματεία που δημιουργούν και ενδιαφέρονται για τον αθλητή του στίβου και επενδύουν στη βελτίωσή του και στην ενθάρρυνσή του για μακρόχρονη παραμονή στα στάδια θα έχουν την αμέριστη συμπαράσταση του νέου Δ.Σ.
Ο στίβος είναι κατά τη γνώμη μου ένα «καλογερικό-μοναχικό» άθλημα που έχει ανάγκη από πολλούς αγώνες στη διάρκεια μιας αγωνιστικής περιόδου. Ο αθλητής πρέπει να μην είναι αδρανής και να δοκιμάζεται πολλαπλά σε διάφορους αγώνες με σκοπό την βέλτιστη απόδοσή του. Δυστυχώς υπάρχουν Σωματεία που δεν στοχεύουν στην αγωνιστική δραστηριότητα. Δημιουργούν μια ομιχλώδη παρουσία και δυσκολεύουν την ανάπτυξη του κλασικού αθλητισμού. Νομίζω πως πρέπει να γίνεται ένας ευδιάκριτος διαχωρισμός. Δεν ξέρω πόσο καλό ή κακό κάνει η συνεχής αύξηση του αριθμού των Σωματείων, χωρίς παράλληλα να βελτιώνονται αντίστοιχα οι υποδομές και η αγωνιστική δράση.
Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΟΥ
Ως μαθητής Δημοτικού ήταν 3ος στα 60μ. στους τελικούς σχολικούς αγώνες της Πάτρας. Ως αθλητής της ΠΓΕ υπήρξε 1ος Πανελληνιονίκης Παίδων στο μήκος στα 16 χρόνια του το 1977 στο Στάδιο Καραϊσκάκη με επίδοση 6μ. 76εκ. (τότε οι Παίδες ήταν έως και 16 ετών). Είχε αρκετές περιφερειακές νίκες στο μήκος και στο τριπλούν από το 1975 έως το 1984 με συμμετοχές και σε τελικούς Πανελληνίων πρωταθλημάτων εφήβων και νέων.
Σταμάτησε νωρίς τον πρωταθλητισμό και ασχολήθηκε με τις σπουδές του συμμετέχοντας όμως σε διάφορους αγώνες χωρίς ιδιαίτερες προσδοκίες. Σπούδασε αρχικά οικονομικά στο τότε Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια στην Αρσάκειο Παιδαγωγική Ακαδημία Πατρών.
Το 2005 εξομοίωσε το πτυχίο του στα Παιδαγωγικά με το πτυχίο Πανεπιστημιακής 4ετούς φοίτησης στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας. Έχει υπηρετήσει σε διάφορα σχολεία σε χωριά της Ηλείας και της Αχαΐας και τα τελευταία 23 χρόνια υπηρετεί στο Δημοτικό Σχολείο της Λεύκας. Ασχολείται παράλληλα όλα σχεδόν τα χρόνια με την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και με τους μαθητές του έχει πραγματοποιήσει πληθώρα περιβαλλοντικών προγραμμάτων στοχεύοντας στην ευαισθητοποίησή τους ως προς την προστασία του περιβάλλοντος. Είναι παντρεμένος με την Αδαμαντία Παπαγεωργοπούλου, παλιά αθλήτρια της Ολυμπιάδας και του Φοίνικα και έχει δύο κόρες, την Κωνσταντίνα, πτυχιούχο φιλόλογο με μεταπτυχιακό στις Παιδαγωγικές Επιστήμες της Αγωγής και τη Σοφία, φοιτήτρια του Τμήματος Λογοθεραπείας Πατρών.

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement