Connect with us

Πολιτισμός

Έρωτας, πάθος, ελευθερία-Οι αδελφοί Kαλογεράκη λίγο πριν έρθουν στην Πάτρα με την καινούργια τους δουλειά, «Ρεμπώτικα» μιλούν στη «Γ»

Published

on

Η Μικρή Άρκτος παρουσιάζει στο Θέατρο Όροφως (Όθωνος Αμαλίας 112) την παράσταση των Μιχάλη και Παντελή Καλογεράκη, «Ρεμπώτικα»: η δημιουργική συνύπαρξη του ρεμπέτικου κόσμου του Ρεμπώ με τον ποιητικό κόσμο του ρεμπέτικου, αύριο στις 21.00.

Το «πάντρεμα» των δύο αυτών κόσμων ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2016, όταν τα αδέρφια Καλογεράκη άρχισαν τη μελέτη της αλληλογραφίας του Ρεμπώ με τον Βερλαίν. Μέσω των επιστολών άρχισαν να ξεδιπλώνουν την πορεία της ερωτικής σχέσης των δύο ποιητών.
Η καλλιτεχνική ανησυχία του Μιχάλη και του Παντελή Καλογεράκη για τη μελοποίηση αυτών των επιστολών, τούς οδήγησε σε μία τολμηρή ιδέα: το πάντρεμά τους με ρεμπέτικα τραγούδια, δημοφιλή, αλλά και λιγότερα γνωστά στο ευρύ κοινό. Μία συνομιλία, μία περιγραφή, αλλά ταυτόχρονα και ένας σχολιασμός της θυελλώδους αυτής σχέσης μέσα από την ερωτική θεματολογία των κλασικών ρεμπέτικων.
Βασικός άξονας του δίσκου είναι οι σημαντικοί σταθμοί της πενταετούς σχέσης τους, μέσα από 9 επιστολές τους, οι οποίες μεταλλάχθηκαν σε 9 ρεμπώτικα τραγούδια: από την πρώτη επιστολή τον Σεπτέμβρη 1871 που αποστέλλει ο Ρεμπώ στον 27χρονο Πώλ Βερλαίν, ο οποίος ζούσε νιόπαντρος στο Παρίσι με την έγκυο γυναίκα του μέχρι και την τελευταία τους συνάντηση το 1875, από τη γνωριμία τους μέχρι και τον χωρισμό τους.
ΜΟΥΣΙΚΗ… ΑΦΗΓΗΣΗ
Με αφορμή την παράσταση, οι αδελφοί Καλογεράκη δήλωσαν στη «Γ» πως «ο Αρθούρος Ρεμπώ σε ηλικία 17 ετών, έχοντας ήδη δει την πόλη Μεζιέρ να καίγεται ολοσχερώς, ανέβηκε πάνω στο τραπέζι, στα λογοτεχνικά σαλόνια του Παρισιού του 19ου αιώνα, που μύριζαν ναφθαλίνη και άλλαξε ουρλιάζοντας όλη την μέχρι τότε υπάρχουσα κατάσταση στην Ευρώπη των γραμμάτων. Σε ηλικία 18 ετών είχε ήδη γράψει όλο του το ποιητικό έργο, έχοντας ήδη ξεκαθαρίσει πως “εγώ είμαι ένας άλλος”. Σε ηλικία 19 ετών είχε ήδη αποχαιρετήσει ένα μεγάλο έρωτα, πρόκειται για την απόλυτη ενστέρνηση του farewell (a.k.a. το τελευταίο Ρεμπώτικο του δίσκου μας), στην προσπάθειά του να κρατήσει ζωντανή μέσα του την επιθυμία: να προσεγγίσει το άγνωστο απορυθμίζοντας όλες τις αισθήσεις. Με λίγα λόγια ο Ρεμπώ συνοψίζει για εμάς την επανάσταση. Τίποτα μετά από αυτόν δεν θα είναι το ίδιο κι είναι εκείνο ακριβώς το μονοπάτι του “I want to break free”, που μας ενέπνευσε.
Στο Πάτρα αύριο στο θέατρο Όροφως θα τραγουδήσουμε τα Ρεμπώτικα, μαζί με τη Λένα Κιτσοπούλου. Θα αφηγηθούμε την ερωτική ιστορία των ποιητών Ρεμπώ και Βερλαίν, θέλοντας να τονίσουμε πως ο έρωτας, το πάθος, η ελευθερία και η επανάσταση, χρειάζονται ανθρώπους ειλικρινής με τα σώματα τους και απόλυτη εμπιστοσύνη στην συντροφικότητα. Το Ρεμπέτικο είναι η ατμόσφαιρα εκείνη που δίνει στα χείλη μας την απαραίτητη ποσότητα αψέντι, για να αφηγηθούμε μια από τις πιο ρομαντικά “καταραμένες” ιστορίες στην ιστορία της Ευρώπης.
Με τη Λένα συνεργαζόμαστε το τελευταίο διάστημα, τραγουδώντας παρέα τα Ρεμπώτικα και αυτοσχεδιάζοντας, σε μια προσπάθεια να αναβιώσουμε την ελευθερία των ποιητών, πάνω στη σκηνή, πρόκειται για μια ατμόσφαιρα άκρως ρεμπώτικη. Η Λένα άλλωστε είναι η απόλυτη Ρεμπώτισσα. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που συνυπάρχουμε στην σκηνή και τρομερά ενθουσιασμένοι που συναντιόμαστε με τόση χαρά στις πρόβες.
Μαζί μας θα είναι επί σκηνής οι μουσικοί διαμάντια, Στράτος Γκρίντζαλης και Χρήστος Παπαδόπουλος, για να παίξουμε μαζί, τραγούδια για την πολυχρωμία, με στόχο το γλέντι και τη χαρά, θα ακουστούν ποιήματα του Τελαλαντίν Ρουμί, του Φερνάντο Πεσσόα, της Τώνιας Τζιρίτα Ζαχαράτου, του Μπέρτολντ Μπρεχτ κ.α.
Το κέφι είναι η λέξη κλειδί και η ένωση μας, ο στόχος.
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Ερμηνεία: Μιχάλης & Παντελής Καλογεράκης
Καλεσμένη: Λένα Κιτσοπούλου
Μουσικοί: Μιχάλης Καλογεράκης, κιθάρα, Χρήστος Παπαδόπουλος, κλαρινέτο, σαξόφωνο και Στράτος Γκρίντζαλης, μπουζούκι, μαντολίνο.
Τιμή εισιτηρίου: γενική είσοδος 15€. Προπώληση: Ticketservises
Πληροφορίες / Κρατήσεις: 261 181 0983, 6939835990.

Ροή ειδήσεων

Advertisement