Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Θυσιάστηκε για να σώσει ζωές !

 

Κωνσταντίνος Δαβίλλας:  Ο ηρωικός υποσμηναγός που σκοτώθηκε, οδηγώντας  το φλεγόμενο αεροσκάφος του να συντριβεί έξω από την Πάτρα πριν από 43 χρόνια

 

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Ήταν σαν σήμερα, πριν από 43 χρόνια. Το μεσημέρι της 22ης Ιανουαρίου 1979, αεροσκάφος F-104G της 336 Μοίρας Διώξεως – Βομβαρδισμού που εκτελούσε ειδική διατεταγμένη πτήση οργάνων, ενώ πετούσε πάνω από την Πάτρα ξαφνικά πήρε φωτιά.

Με υπεράνθρωπες προσπάθειες και με τις εξαιρετικές ικανότητές του, ο χειριστής του F-104G, υποσμηναγός Κωνσταντίνος Δαβίλλας, κατάφερε και οδήγησε το φλεγόμενο αεροσκάφος του εκτός κατοικημένης περιοχής.

Δεν διανοήθηκε να το εγκαταλείψει, με αποτέλεσμα την αναπόφευκτη, μοιραία, συντριβή του. Το F-104G κατέπεσε  στον Προφήτη Ηλία, στα Μποζαΐτικα, ενώ ο ηρωικός πιλότος του σκοτώθηκε ακαριαία. Αποφεύγοντας την πτώση του αεροπλάνου του στην πόλη, ο Κωνσταντίνος Δαβίλλας θυσιάστηκε για να σώσει πολλές ανθρώπινες ζωές. Ήταν μόλις 26 ετών.

 

ΜΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΨΥΧΗΣ

 

Πολλά χρόνια αργότερα, ο Πατρινός Σπυράγγελος Πάτσης έκανε μια κατάθεση ψυχής στο διαδίκτυο για τον ηρωικό υποσμηναγό, γράφοντας τα εξής:

«Ήμουν 13 χρόνων τότε, παιδάκι, το πάθος μου για τα αεροπλάνα και ειδικά για τα F-104, που πετούσαν καθημερινά πάνω από το σπίτι μου, τεράστιο και άσβεστο.

Κάθε μέρα, όλη μέρα, την έβγαζα στην ταράτσα του σπιτιού μου, κοιτώντας τα!

Ακόμα θυμάμαι τον πάταγο που είχε κάνει στην Πάτρα τότε η πτώση του αεροσκάφους του αείμνηστου Δαβίλλα!

Πέρασε πολύ κοντά από το σπίτι μου και χάθηκε στον ορίζοντα. Που να φανταστώ, τι μοίρα περίμενε το παλληκάρι μας! Τα άσχημα μαντάτα δεν άργησαν να φτάσουν στα αυτιά μου!

Ένας θείος μου, ο αδελφός του πατέρα μου, καθόταν με κάτι φίλους σε έναν καφενέ στα Μποζαϊτικα, λίγα μέτρα πιο κάτω από το σημείο συντριβής! Έτρεξε από τους πρώτους, αλλά μάταια, ήταν ήδη αργά για το άτυχο παλικάρι μας! Θυμάμαι, όταν μού έλεγε ο θείος μου τα γεγονότα, ότι έκλαψα!

Έκλαψα για έναν άνθρωπο τον οποίο δεν γνώρισα ποτέ προσωπικά, αλλά ήταν σαν να τον ήξερα χρόνια!

Στα παιδικά μου μάτια, ήταν ένας ΗΡΩΑΣ που έπεσε στον βωμό του καθήκοντος, προστατεύοντας εμάς τους υπόλοιπους.

Σκεφτείτε τι θα γινόταν αν έπεφτε μέσα στην πόλη!

Για ένα διάστημα, είχα φυλαγμένο σπίτι μου ένα μικρό κομμάτι από το αεροσκάφος του αείμνηστου Κώστα, το φύλαγα πώς και πώς, αλλά κάποια μέρα το βρήκε η μάνα μου και χωρίς να ξέρει την αξία που είχε για μένα το πέταξε!

Ακόμα και σήμερα, δεν μπορώ να ξεχάσω τον Κώστα. Στα φωτογραφικά αρχεία μου, υπάρχει μια και μοναδική φωτό του Κώστα, την οποία την έχω πάρει από έναν φίλο του. Την φυλάω ως ενθύμιο, να μού θυμίζει την θυσία αυτού του Έλληνα.

Εν έτει 2008, πήγα με τα φιλαράκια μου στον τόπο του δυστυχήματος, μετά από πάρα πολλά χρόνια, κι εδώ θα γράψω το παράπονο μου. ΔΕΝ υπήρχε κάτι που να λέει στον επισκέπτη, τι είχε γίνει σε αυτό το σημείο πριν από 30 χρόνια. Δεν υπήρχε, έστω ένα εικονοστάσι ρε αδερφέ μου για την ψυχή που πέταξε μακριά!

Θα τολμήσω να πω, ότι έχουμε σκεφτεί με την παρέα μου να μαζέψουμε λεφτά και να φτιάξουμε εμείς ένα, να το τοποθετήσουμε εκεί!

Κώστα, εκεί ψηλά που βρίσκεσαι, να ξέρεις, ότι πέρα από τους δικούς σου ανθρώπους, υπάρχουν και άλλοι που σε σκέφτονται και που γι’ αυτούς είσαι ο ΗΡΩΑΣ των παιδικών τους χρόνων.

Σας ευχαριστώ που διαβάσατε μια κατάθεση ψυχής».

ΕΝΑ ΑΝΕΚΠΛΗΡΩΤΟ ΧΡΕΟΣ  

 

Δυστυχώς, αν και έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε, η Πάτρα δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα για να τιμήσει τη μνήμη του Κωνσταντίνου Δαβίλλα.

Κι όμως, έστω και με καθυστέρηση, η απόδοση τιμής στον ηρωικό υποσμηναγό που θυσιάστηκε για να σώσει τις ζωές άλλων, είναι ένα χρέος που πρέπει να εκπληρωθεί.

Τουλάχιστον με ένα μνημείο, στον τόπο της συντριβής  του αεροπλάνου του.

Του Διονύση Ζακυνθινού

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Έρωτος Ύβρις»-Την 1η Οκτωβρίου στο «Μηχανουργείο» η performance λόγου, κίνησης, ήχου και ρυθμού

Δημοσιεύθηκε

στις

Για μία παράσταση θα ανέβει στο «Μηχανουργείο» η performance λόγου, κίνησης, ήχου και ρυθμού «Έρωτος Ύβρις» την 1η Οκτωβρίου, στις 21.30 από την ομάδα «Ηχοποιοί».

Η Ομάδα είναι δημιουργία του Νίκου Τουλιάτου που ασχολείται με την ρυθμική, ηχητική προσέγγιση στις παραστάσεις. Ο ήχος μετατρέπεται σε ρόλο. Το Έρωτος Ύβρις είναι μια Performance Λόγου, Κίνησης, Ήχου και Ρυθμού με την μορφή Ορατόριου που ξεκίνησε από το Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη το 2018 και 2019 και συνεχίζεται σαν Αέναος Κύκλος.
Όπως αναφέρει ο σκηνοθέτης «όταν ξεκινήσαμε να ετοιμάζουμε την παράσταση, μέσα από συζητήσεις και ανταλλαγή ιδεών, προέκυψαν οι διάλογοι του έργου. Πήραμε λοιπόν αυτή την πρώτη ύλη και βάση αυτής στήσαμε όλο το έργο. Πήραμε μονολόγους και κείμενα των 6 προσώπων της οικογένειας των Ατρειδών, από διαφορετικά έργα του Αισχύλου, του Ευριπίδη και του Σοφοκλή. Με κάποια πρωτότυπα κείμενα που έγραψε η Ειρήνη Καπελώνη, και με την βασική μετάφραση του Νίκου Περέλη μονολόγων και χορικών, φτιάξαμε ένα κολλάζ. Προσπαθήσαμε να είναι κάτι διαδραστικό με ρεαλιστικά στοιχεία. Η ρύθμιση των κειμένων έγινε με τέτοιο τρόπο ώστε να προκύπτει ένα έργο, που να έχει αρχή, μέση και τέλος.
Η οικογένεια των Ατρειδών Αγαμέμνων, Κλυταιμνήστρα, Ορέστης, Ηλέκτρα, Ιφιγένεια, Χρυσόθεμις περίμεναν σε μία αίθουσα αναμονής στον Άδη μέχρι να έρθει και ο τελευταίος της οικογένειας για να βρεθούν για πρώτη φορά όλοι μαζί ενώπιος ενωπίω. Τους βρίσκουμε να συνομιλούν για ότι έκαναν στην ζωή τους. Πρώτη φορά αντιμετωπίζουν άμεσες κατηγορίες από τα θύματα τους και μπαίνουν στην διαδικασία να απολογηθούν για ότι έκαναν στην ζωή τους, είτε με πράξεις είτε με την σιωπή τους στον Άδη που τελείται εν είδη δικαστηρίου. Πρόσωπα που έφτασαν στην ύβρη ορμώμενοι από το πάθος τους για τον πλούτο και την εξουσία, το μεταφυσικό στοιχείο, το αντίθετο φύλο, την απονομή δικαιοσύνης ή την υπεράσπιση της τιμής άλλοτε καταπατώντας και άλλοτε χάνοντας την πίστη τους. Και επειδή πραγματική κάθαρση δεν μπορεί να υπάρξει, γιατί πράξεις σαν αυτές συνεχίζονται αέναα σαν τέλειος αξεδιάλυτος κύκλος που δεν τελειώνει ποτέ γι’ αυτό δεν υπάρχει τέλος αλλά όλα ξαναρχίζουν από την αρχή».
ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σχεδιασμός Φωτισμών: Μάριος Τσουμάρης. Μουσική επιλογή: Νίκος Τουλιάτος, Μάριος Τσουμάρης. Πρωτότυπη Μουσική: Γεωργία Κατσίβελου. Μετάφραση: Νίκος Περέλης και Ομάδα Ηχοποιοί. Πρωτότυπα κείμενα: Ειρήνη Καπελώνη. Σχεδιασμός Αφίσας: Μάριος Τσουμάρης
Παίζουν: Ειρήνη Καπελώνη Δικαστής, Νίκος Τουλιάτος Αγαμέμνων, Ιωάννα Κολονέλου Ιφιγένεια, Ντομένικα Ρέγκου Κλυταιμνήστρα, Ρένα Κουμπαρούλη Ηλέκτρα, Γιάννης Ντάσιος Ορέστης, Ευγενία Λιούτα Χρυσόθεμις, Νίκη Νικολούδη Ένορκος, Κέλλυ Νικηφόρου Ένορκος.
Εισιτήριο: Ενιαίο 10€. Πληροφορίες – κρατήσεις: Τηλ. 6937492516

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πένθος για τον Χρήστο Μπακαλάρο-Έφυγε από τη ζωή η αδερφή του Νικολίτσα

Δημοσιεύθηκε

στις

Βαρύ πένθος για την οικογένεια του δημοτικού συμβούλου, Χρήστου Μπακαλάρου.

«Έφυγε» από τη ζωή η αδελφή του Νικολίτσα Χρ. Βαγενά σε ηλικία 71 χρόνων.
Η κηδεία της θα γίνει σήμερα στις 3 το μεσημέρι από τον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου Ζαρουχλεΐκων Πατρών,ενώ η ταφή θα γίνει στο Κοιμητήριο Ζωοδόχου Πηγής Βαλμαντούρας.

 

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Νατάσα Ράγιου-«Είμαι ερωτική μετανάστρια»

Δημοσιεύθηκε

στις

Η Νατάσα Ράγιου έχει μετακομίσει μόνιμα στη Ρόδο εξαιτίας της σχέσης της με τον σύντροφό της Τζιοβάνι Φαλιέρο, τον οποίο γνώρισε ενώ ήταν ακόμη παντρεμένη.

Για τον μεγάλο έρωτα της ζωής της μίλησε στην εκπομπή της Ελένης Μενεγάκη, αποκαλύπτοντας ότι ο Τζιοβάνι πήγε και τη «ζήτησε» από τον άντρα της!
«Η Ρόδος προέκυψε στη ζωή μου από τον άνθρωπο της ζωής μου, Τζιοβάνι Φαλιέρο. Ο Τζιοβάνι είναι αρχιτέκτονας διακοσμητής και ήρθαμε στη Ρόδο για δουλειά του και μείναμε 2,5 χρόνια» είπε η γνωστή δημοσιογράφος και πρώην βουλευτής, επισημαίνοντας: «Είμαι ερωτική μετανάστρια γιατί πατρίδα σου είναι εκεί που αγαπάς».
«Για μένα η ζωή είναι ένα ταξίδι, η Νατάσα ήταν ο πιο σημαντικός σταθμός», εξομολογήθηκε από την πλευρά του ο Τζιοβάνι Φαλιέρο και παραδέχθηκε: «Δεν ήξερα καν ποια είναι η Νατάσα γιατί ταξιδεύω».
Για την γνωριμία τους ο σύντροφος της παρουσιάστριας είπε: «Με δυσκόλεψε πάρα πολύ η Νατάσα να μου πει το “ναι” αλλά και εγώ δεν τα παρατάω», ενώ για έναν ενδεχόμενο γάμο είπε χαρακτηριστικά: «Να περιμένετε γάμο, θα γίνει όπως πρέπει». Άλλωστε, όπως λένε, «μάς πρόλαβε ο κορωνοϊός και δεν παντρευτήκαμε, θα παντρευτούμε στο Ποζιτάνο».
«Όταν μιλάει για μένα ο Τζιοβάνι είμαι έτοιμη να βάλω τα κλάματα. Κάθε μέρα είναι γιορτή με αυτόν τον άνθρωπο», σχολίασε η Νατάσα Ράγιου. Στη συνέχεια εξομολογήθηκε στο πώς και πότε επισφραγίστηκε η σχέση τους: «Η σχέση μου με τον Τζιοβάνι επισφραγίστηκε σε ένα ταξίδι στο Ποζιτάνο της Ιταλίας. Ο Τζιοβάνι επέμενε πάρα πολύ και ήταν το πιο υπέροχο ταξίδι της ζωής μου».
Σε άλλο σημείο αναφέρθηκε στον χωρισμό της από τον Αλέξη Μεντζελόπουλο: «Ο χωρισμός από τον Αλέξη Μεντζελόπουλο ήταν δύσκολος σχετικά με τη μετάβαση 20 χρόνια γάμου σε μια άλλη». Και για τις σχέσεις που έχει η δημοσιογράφος με τον πρώην σύζυγό της τόνισε: «Η σχέση μου με τον πρώην άντρα μου είναι εξαιρετική».
Για την αρχική τους γνωριμία η Νατάσα Ράγιου αποκάλυψε ότι «τον Τζιοβάνι τον βρήκα πριν τη λήξη του γάμου μου, ήρθε και με ζήτησε από τον άντρα μου» και ο σύντροφός της έχει τις καλύτερες σχέσεις με τον πατέρα της. «Το μέλλον το σκέφτομαι μόνο με τον Τζιοβάνι», παραδέχθηκε η Νατάσα Ράγιου.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα