Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Κουρασμένες ηγεσίες

Published

on

TOY ΔΙΟΝΥΣΗ ΓΡΑΨΑ
Ουδείς φαίνεται να έγινε σοφότερος από την τριήμερη πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση στην Βουλή, εναντίον της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Οι αστοχίες στην αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων υποβιβάστηκαν σε επίπεδο λεπτομέρειας και η πολιτική αντιπαράθεση κινήθηκε σε αγοραία πλαίσια. Συμπεριφορές, που δεν τιμούν τον κοινοβουλευτισμό.
Δεν έχει απολύτως κανένα νόημα να επιρριφθούν ευθύνες σε πρόσωπα και κόμματα. Οι παραπάνω λογικές του σκυλοκαβγά, διατρέχουν οριζόντια τα κόμματα. Πολλές φορές το κοινωνικό σύνολο δείχνει απογοητευμένο με την ίδια του την πολιτική συμπεριφορά , όχι πολύ καιρό αφότου έχει βγει από το παραβάν. Την ίδια στιγμή όμως, είναι και πρόθυμο να επαναλάβει με απίστευτη προθυμία το ίδιο «λάθος».
Πλείστοι ξένοι παρατηρητές που ασχολούνται με τα δημόσια πράγματα στην Ελλάδα, εκφράζονται θετικά για τις προοπτικές του ελληνικού πολιτικού συστήματος. Τρείς νέοι άνθρωποι βρίσκονται στην ηγετική θέση αντίστοιχων ιστορικών παρατάξεων, λένε. Και εκ πρώτης όψεως έτσι είναι. Αυτή η διαπίστωση συνιστά όμως, μια μεροληπτική αλήθεια. Καθώς με τον έναν ή τον άλλον τρόπο -κυρίως ο Μητσοτάκης και ο Τσίπρας- είναι δέσμιοι σκοπιμοτήτων που προέρχονται είτε από τα κόμματα τους είτε έξω από αυτά.
Ο Μητσοτάκης κουβαλάει την αμφιλεγόμενη «προίκα» μιας πολιτικής οικογένειας και ο Τσίπρας είναι ο πιο παλιός κοινοβουλευτικός αρχηγός, σε ένα κόμμα που «ξορκίζει» τις εσωτερικές διαδικασίες. Ο Ανδρουλάκης από την άλλη, ως νέος αρχηγός, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να ξεδιπλώσει τα χαρτιά του. Οι οιωνοί για αυτόν δεν θα μπορούσαν να είναι πιο ευνοϊκοί.
Το μόνο που είναι βέβαιο είναι πως και ο Μητσοτάκης και ο Τσίπρας πρέπει να εγγυηθούν την «επόμενη μέρα» στις παρατάξεις τους και κατ’ επέκτασιν και στην ηγετική πολιτική τάξη της χώρας. Υπάρχουν νέοι άνθρωποι με όρεξη, περγαμηνές και διάθεση να προσφέρουν, αναλαμβάνοντας τα ηνία σε μια πολλαπλώς γηρασμένη χώρα. Και σωματικά και πνευματικά.
Σε αυτόν τον τομέα , ο Ανδρουλάκης, ως ο πιο ισχυρός αρχηγός κόμματος αυτήν την στιγμή να έχει ένα «κρυφό» προβάδισμα. Ο Μητσοτάκης και ο Τσίπρας γνωρίζοντας κάτι τέτοιο , πιθανόν να αγχώνονται. Ας αντιληφθούν όμως πως όποιος σχεδιάσει το μέλλον, αυτός θα είναι που θα το κερδίσει κιόλας.
(*) Ο Διονύσης Γ. Γράψας είναι ιστορικός και εργάζεται στην ιδιωτική δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Ροή ειδήσεων

Advertisement