Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Σία Αναγνωστοπούλου: “Οι εκλογές είναι ανάγκη”-Ολόκληρη η συνέντευξη στη “Γ”

Published

on

Συνέντευξη στον Διονύση Ζακυνθινό

Υπέρ της διενέργειας πρόωρων εκλογών τάσσεται η βουλευτής Aχαϊας, τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και πρώην υπουργός Σία Αναγνωστοπούλου.

Μιλώντας στη «Γ», η κυρία  Σία Αναγνωστοπούλου υποστηρίζει ότι η χώρα βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση και πως βυθιζόμαστε όλο και περισσότερο στη δίνη μίας κρίσης.  «Οι  εκλογές σε αυτές τις συνθήκες είναι ανάγκη, για να μπει ένα τέρμα στον κατήφορο», τονίζει.

Επιπλέον,  σε σχέση με την αλλαγή των δεδομένων που επέφερε η εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στον χώρο της Κεντροαριστεράς, σημειώνει με νόημα «ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι  έτοιμος να προχωρήσει σε έναν προγραμματικό διάλογο με στόχο τη συγκρότηση μίας ευρύτερης προοδευτικής δυναμικής εντός και εκτός κοινοβουλίου».

Γιατί καταθέσατε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι θα έπαιρνε ψήφο εμπιστοσύνης;

Καταθέσαμε πρόταση μομφής για να μεταφέρουμε στο κοινοβούλιο τη φωνή της κοινωνίας. Την απόγνωση από το κύμα της ακρίβειας, την οργή για τη διαχείριση της πανδημίας, την αμφισβήτηση μίας κυβέρνησης που με αλαζονικό τρόπο επιμένει ότι όλα βαίνουν καλώς.

Η Νέα Δημοκρατία επέλεξε και συνεχίζει στον ίδιο δρόμο να υποτιμά τα προβλήματα, να προχωρά σε αποσπασματικά μέτρα και εν τέλει να προωθεί μία αντικοινωνική ατζέντα.  Η χώρα, όμως, δεν έχει την πολυτέλεια να πληρώνει τον λογαριασμό αυτής της πολιτικής. Δεν  πάει άλλο.

Δεν σκεφτήκατε ότι η πρόταση μομφής θα συσπείρωνε τη Νέα Δημοκρατία, όπως συνήθως συμβαίνει;

Η κυβέρνηση μπορεί να συσπειρώθηκε προσωρινά. Η σύγκρουση, όμως, με την πραγματικότητα καθορίζει ήδη την κατάρρευσή της. Ας δούμε το παράδειγμα της ακρίβειας. Το σχέδιο (αν μπορούμε να το πούμε έτσι) της κυβέρνησης είναι απλό: περιμένει για παράδειγμα ότι η ακρίβεια θα υποχωρήσει με κάποιον μεταφυσικό τρόπο και για αυτό δεν λαμβάνει κανένα ουσιαστικό μέτρο.

Η δική μας πρόταση εκκινεί από την κατεπείγουσα ανάγκη δράσης για να μη βυθιστεί η χώρα ξανά στην ανασφάλεια: αποφασιστική κρατική παρέμβαση, έλεγχος των τιμολογίων του ηλεκτρικού, σύγκρουση με τα κερδοσκοπικά συμφέροντα, άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, στοχευμένη μείωση φορολογικών συντελεστών στα καύσιμα και στην ενέργεια.

Πάντως, όλες ανεξαιρέτως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία υπολείπεται αισθητά του κυβερνώντος κόμματος. Ποιο είναι το σχόλιο σας;     

Oι  δημοσκοπήσεις στις μέρες μας συχνά έχουν μεθοδολογικά προβλήματα. Σας  θυμίζω το πρόσφατο παράδειγμα της Πορτογαλίας, όπου το τελικό αποτέλεσμα ήταν ριζικά διαφορετικό από τις διάφορες εκτιμήσεις. Θα  εμπιστευόμουν περισσότερο τις κοινωνικές τάσεις που αποτυπώνονται στις έρευνες της κοινής γνώμης: τάσεις που μαρτυρούν την ανασφάλεια που γεννά η ακρίβεια και την συνακόλουθη απογοήτευση ή και οργή για τους κυβερνητικούς χειρισμούς.

 Κατά τα άλλα, η χρησιμοποίηση του μεγαλύτερου κοινοβουλευτικού «όπλου» που έχετε ερμηνεύθηκε ως μια επιθετική κίνηση του κόμματος σας και κατά του ΚΙΝΑΛ, επειδή μετά την εκλογή Ανδρουλάκη έχει ανεβεί δημοσκοπικά και φέρεται να σας πιέζει. Πώς  απαντάτε στην εκτίμηση αυτή;

 Εκτιμήσεις όπως αυτή είναι  δέσμιες μιας μικροπολιτικής αντίληψης των πραγμάτων που έχουν μικρή σχέση με την πραγματική ζωή. Η  πρόταση μομφής υπαγορεύτηκε από την κοινωνική δυσαρέσκεια και την ορατή πλέον τρικυμία που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου.  Αν θέλετε να μείνουμε στα στενά όρια της πολιτικής αντιπαράθεσης, εκτιμώ ότι είναι η Νέα Δημοκρατία αυτή που επιτέθηκε στο ΚΙΝΑΛ, σαν να μην δικαιούνταν αυτό να αμφισβητεί το έργο της!

Δεν βλέπετε το ΚΙΝΑΛ του Νίκου Ανδρουλάκη  να αμφισβητεί την κυριαρχία του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στην Κεντροαριστερά;

Όχι. Καταλαβαίνω την ανάγκη, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε διάφορες δημοσκοπικές επινοήσεις, συγκεκριμένων κέντρων να παρουσιάζουν διαρκώς τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σε κρίση, αλλά ευτυχώς τα πρωτοσέλιδα και τα δελτία ειδήσεων δεν είναι παντοδύναμα.

Η ελληνική  κοινωνία αναγνωρίζει στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ την κύρια και κυρίαρχη δύναμη της προοδευτικής παράταξης στην χώρα και ξέρει ότι πολιτική αλλαγή με ριζοσπαστικές τομές και αποφασιστικές συγκρούσεις μπορεί να έρθει μόνο από μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.  H δική μας ευθύνη είναι μεγάλη. Οφείλουμε  να μετασχηματίσουμε τη σχέση εμπιστοσύνης σε κοινωνική δυναμική γύρω από τις μεγάλες προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας.

Κατά πόσο θα ήταν δυνατή η σύμπραξη σας με το ΚΙΝΑΛ στο πλαίσιο της συγκρότησης ενός κεντροαριστερού μετώπου;  

Σε  όλον τον πλανήτη, και ειδικά στην Ευρώπη, καταγράφεται μια παραγωγική συζήτηση γύρω από τη δυνατότητα ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου για τον 21ο αιώνα, με άξονες την καταπολέμηση της ανισότητας, την οικολογική μετάβαση και τη δίκαιη ανάπτυξη.

Αυτή η συζήτηση και οι πολιτικές συγκλίσεις που παράγει αφορούν την πολιτική οικολογία, την Αριστερά και τη σοσιαλδημοκρατία.  Στην Ελλάδα, η νέα ηγεσία του ΚΙΝΑΛ οφείλει να τοποθετηθεί στο ερώτημα: την αφορά αυτή η προοπτική ή όχι; Αν την αφορά, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι  έτοιμος να προχωρήσει σε έναν προγραμματικό διάλογο με στόχο τη συγκρότηση μίας ευρύτερης προοδευτικής δυναμικής εντός και εκτός κοινοβουλίου.

Βλέπετε πρόωρες εκλογές;  

Πριν λίγες μέρες είδα, όπως και όλοι μας, την ανακοίνωση του πληθωρισμού στο 6.2%. Η χώρα είναι σε εξαιρετικά δύσκολη θέση και κάθε μέρα που περνάει θα βυθιζόμαστε  περισσότερο στη δίνη μίας κρίσης, που θα μάς θυμίσει τις δύσκολες εκείνες εποχές που πιστέψαμε ότι είχαμε αφήσει πίσω μας. Οι εκλογές σε αυτές τις συνθήκες είναι ανάγκη. Για να μπει ένα τέρμα στον κατήφορο, για μία νέα αρχή για τον τόπο μας.

Ροή ειδήσεων

Advertisement