Connect with us

Πολιτισμός

Τα καριοφίλια «άναψαν»-Με σεβασμό και συγκίνηση η αναπαράσταση της ορκωμοσίας των αγωνιστών του ’21 στην πλατεία Αγίου Γεωργίου

Published

on

Με τον δέοντα σεβασμό απέναντι στους ήρωες του ’21 και σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα οι «Μωραΐτες εν Χορώ» πραγματοποίησαν χθες το πρωί στην πλατεία Αγίου Γεωργίου την Αναπαράσταση της Ορκωμοσίας των Αγωνιστών της Πάτρας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την τέλεση τρισάγιου στο Ηρώο από τον Μητροπολίτη Πατρών, κ. Χρυσόστομο, ενώ την κεντρική ομιλία έκανε ο Κωνσταντίνος Πλαπούτας, πρόεδρος του Ομίλου Απογόνων Αγωνιστών 1821.
Στη συνέχεια ο κ. Πλαπούτας μαζί με τον Ανδρέα Ζαΐμη και τον Στέφανο Σταματελόπουλου (απόγονο του αγωνιστή Νικήτα Σταματελόπουλου γνωστού ευρύτερα ως Νικηταρά του Τουρκοφάγου) διάβασαν την γνήσια επιστολή που υπέγραψαν και παρέδωσαν οι επαναστατημένοι Αχαιοί και οι επίσκοποι Παλαιών Πατρών Γερμανός και Κερνίτσης Προκόπιος προς τον Άγγλο Πρόξενο με την οποία ανακοινώνουν την επανάσταση, την πρόθεση τους να απελευθερωθούν ή να πεθάνουν και ζητούν την συμμαχία όλων των χριστιανικών εθνών έναντι της Υψηλής πύλης και των Οθωμανών.
Στην εκδήλωση φέτος συμμετείχε και αντιπροσωπία από τα Φωκάτα Κεφαλονιάς που τίμησε τον Βασίλειο Ορκουλάτο, ο οποίος έπεσε στην Πάτρα την 21η Μαρτίου 1821.
Ακολούθησε η αναπαράσταση με εξαιρετική απόδοση.
Στο μικρό αλώνι του Αγίου Γεωργίου, τα παλληκάρια της Πάτρας έσκυψαν το κεφάλι κάτω από το πετραχήλι του ανυπότακτου Ιεράρχου, Δεσπότη Παλαιών Πατρών Γερμανού και έδωσαν την ιερή υπόσχεση «Λευτεριά ή Θάνατος!».
201 χρόνια αργότερα, η Πάτρα, το πρώτο αστικό κέντρο που ξεσηκώθηκε για τη Λευτεριά του Έθνους, τίμησε με λαμπρότητα το γεγονός.

Ροή ειδήσεων

Advertisement