Connect with us

Εκκλησιαστικά

Η ζωή εν τάφω-Με κατάνυξη και χωρίς περιοριστικά μέτρα φέτος οι πιστοί βιώνουν την κορύφωση του Θείου Δράματος

Published

on

Μέρα απόλυτου πένθους η σημερινή για όλη την Χριστιανοσύνη καθώς κορυφώνεται το Θείο Δράμα των Παθών του Χριστού.
Φέτος, για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια οι Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας, η Αποκαθήλωση και περιφορά του Επιταφίου θα γίνει με την παρουσία πιστών αλλά με τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Σημειώνεται ότι τόσο η μάσκα όσο και το πιστοποιητικό εμβολιασμού για την είσοδο στην εκκλησία παραμένουν σε ισχύ. Παράλληλα, υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός. Σε αντίθεση με πέρυσι οι Λειτουργίες στη Μεγάλη Εβδομάδα θα τελεστούν κανονικά και όχι νωρίτερα, καθώς δεν υπάρχει πλέον απαγόρευση κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες.

Το περυσινό Πάσχα η περιφορά του Επιταφίου είχε γίνει στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας και του ιερού ναού χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, κάτι που φέτος δεν θα ισχύσει, γεγονός που δείχνει πως επιστρέφουμε στην κανονικότητα και στις εκκλησιαστικές μας παραδόσεις.

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι μια μέρα που κατέχει ξεχωριστή θέση στη συνείδηση και στα βιώματά μας αφού είναι συνυφασμένη με πολλά συναισθήματα και αναμνήσεις. Τη Μεγάλη Παρασκευή έχουμε την κορύφωση του θείου δράματος, βιώνουμε με κατάνυξη και συγκίνηση τα Σωτήρια και φρικτά Πάθη του Κυρίου και Θεού μας: Τους εμπτυσμούς, τα μαστιγώματα, τους εμπαιγμούς, τους εξευτελισμούς, τα χτυπήματα, το ακάνθινο στεφάνι και κυρίως τη Σταύρωση και τον θάνατο του Κυρίου.

ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΩΡΕΣ ΚΑΙ Η ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΗ ΤΟ ΠΡΩΙ

Το πρωί σε όλους τους Ιερούς Ναούς της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών ψάλλονται οι Μεγάλες Ώρες, που περιέχουν ψαλμούς, τροπάρια, Αποστόλους, Ευαγγέλια και Ευχές. Ακολουθεί ο Εσπερινός της Μεγάλης Παρασκευής και γίνεται η Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου. Ακολούθως, τοποθετείται στο Ιερό Κουβούκλιο ο Επιτάφιος, το ύφασμα, πάνω στο οποίο έχει κεντηθεί ή ζωγραφιστεί ο Κύριος.

ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ Ο ΕΠΙΤΑΦΕΙΟΣ ΘΡΗΝΟΣ

Συγκλονιστικά είναι τα εγκώμια του Επιταφείου Θρήνου που ψάλλονται το απόγευμα σε όλους τους Ιερούς Ναούς και προκαλούν ρίγη συγκίνησης σε όλους.
Πρόκειται για τα τροπάρια: «Η ζωή εν τάφω…», «Άξιον εστί μεγαλύνειν…», «Αι γενεαί πάσαι…» και «Ω γλυκύ μου Έαρ…» και εν συνεχεία ακολουθεί η περιφορά του Επιταφίου στους δρόμους της κάθε ενορίας και μετά την επάνοδο του Επιταφίου στην εκκλησία διαβάζεται περικοπή από το Ευαγγέλιο του Ματθαίου.

Ο ΣΤΟΛΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΤΑΦΙΟΥ

Απ’ τα ξημερώματα της Μεγάλης Παρασκευής ετοιμάζεται ο επιτάφιος και τελείται ολονυχτία στις περισσότερες εκκλησίες της Ελλάδας, ενώ αποτελεί παράδοση για πολλούς Πατρινούς η προσφορά των λουλουδιών για τον στολισμό του και η κατάθεση στεφάνων στον Εσταυρωμένο.

ΟΙ ΚΑΜΠΑΝΕΣ ΧΤΥΠΟΥΝ ΠΕΝΘΙΜΑ

Όλη την ημέρα οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα σε όλη την Ελλάδα και παραδοσιακά απαγορεύεται πάσα εργασία και γίνεται αυστηρότατη νηστεία και απαγορεύεται και η κατάποση του λαδιού. Επίσης, την ίδια μέρα πολλοί πιστοί επισκέπτονται τους τάφους συγγενών και φίλων. Η Μεγάλη Παρασκευή είναι κατά έθιμον αργία.

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement