Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Γιώργος Κανέλλης: «Ναι» στις ανεμογεννήτριες, με προσοχή στη χωροθέτηση

Published

on

Ο εκπρόσωπος της ΟΙΚΙΠΑ αναλύει στη «Γ» τα οφέλη από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Συνέντευξη στον Διονύση Ζακυνθινό

Οι ανεμογεννήτριες, μαζί με τις άλλες μορφές Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, «είναι ο καλύτερος από κλιματική άποψη, ο συμφερόμενος από άποψη ανεξαρτησίας και ο πιο σύγχρονος τρόπος παραγωγής ενέργειας», τονίζει σε συνέντευξη του στη «Γ» ο εκπρόσωπος της ΟΙΚΙΠΑ (Οικολογικής Κίνησης Πάτρας) Γιώργος Κανέλλης.
Επιπλέον, επισημαίνει ότι η ΟΙΚΙΠΑ συνεχίζει να υποστηρίζει σθεναρά τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με προσοχή στη χωροθέτηση, εκφράζοντας την αντίθεση της σε περιπτώσεις που την παραβιάζουν ή την καταστρατηγούν.

Πολλοί ενδεχομένως να περίμεναν από την ΟΙΚΙΠΑ να πρωτοστατεί στις κινητοποιήσεις κατά των ανεμογεννητριών, και όχι να τις υποστηρίζει.
Τι λέτε επ’ αυτού;

Η ΟΙΚΙΠΑ είναι οργάνωση οικολογική, πράγμα που σημαίνει ότι δρα μεν τοπικά, αλλά έχοντας ως πλαίσιο τη γνώση του παγκόσμιου περιβαλλοντικού προβλήματος, που περιλαμβάνει τόσο την μείωση της βιοποικιλότητας και των οικοτόπων όσο και την κλιματική κρίση. Επιδιώκουμε τη μεγαλύτερη δυνατή διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό μας μείγμα, με παράλληλη τήρηση του νόμου για την ορθή χωροθέτηση. Αυτό σημαίνει ότι αντιτιθέμεθα μόνο σε περιπτώσεις αιολικών πάρκων που σχεδιάζεται να γίνουν σε ευαίσθητες προστατευόμενες περιοχές, ιδίως Ζώνες Ειδικής προστασίας για τα πουλιά.

Πού αποδίδετε τις σχετικές αντιδράσεις που προκαλούνται κατά καιρούς και κατά τόπους;

Οι αντιδράσεις δεν μπαίνουν όλες στο ίδιο τσουβάλι. Υπάρχουν δικαιολογημένες αντιδράσεις όταν η χωροθέτηση γίνεται σε ευαίσθητες προστατευόμενες περιοχές. Άλλες φορές πάλι, οι κάτοικοι οικισμών που γειτονεύουν με περιοχές εγκατάστασης αιολικών θεωρούν, υπερβολικά ή όχι, ότι θα προκληθεί ηχητική όχληση.

Στην τελευταία κινητοποίηση που έγινε σε τοπικό επίπεδο κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο Πλατάνι είδαμε να συμμετέχουν και αρκετοί αιρετοί παράγοντες. Πιστεύετε ότι τόσο η Δημοτική Αρχή που πρωτοστάτησε στη συγκεκριμένη κινητοποίηση όσο και αυτοί που παρέστησαν σ’ αυτήν επιδίωξαν με την παρουσία τους πολιτικά οφέλη;

Η εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου, που βασίζεται όπως έχει υποχρέωση στο νόμο και τα στοιχεία της Μελέτης περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, καθώς και στους δημόσιας πρόσβασης χάρτες προστατευόμενων περιοχών, είναι θετική για το συγκεκριμένο αιολικό στον «Περιστερόβραχο».
Η Δημοτική Αρχή και άλλοι τοπικοί παράγοντες που αντιτάχθηκαν, παρά την εισήγηση αυτή, πιστεύουμε ότι υπερεκτιμούν την μόνη όχληση που θα υπάρχει, εκτός πάντως των ορίων που θέτει το χωροταξικό των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, δηλαδή την οπτική όχληση, καθώς οι 2 ανεμογεννήτριες θα μπουν 1200 μέτρα από τον οικισμό Πλατάνι. Κατά τη γνώμη μας, η όχληση αυτή είναι ανεκτή.

Τι θα λέγατε σε κάποιον που διαμαρτύρεται για τα αιολικά πάρκα, ώστε να τον πείσετε να αλλάξει άποψη;

Υπάρχουν ένα πλήθος λόγοι για να πετύχουμε τους στόχους για πλήρη κάλυψη της ηλεκτροπαραγωγής με Ανανεώσιμες Πηγές, όχι μόνο αιολικά πάρκα αλλά και φωτοβολταϊκά, γεωθερμία και άλλες μορφές μαζί με σύγχρονες μεθόδους αποθήκευσης ενέργειας, όπως η αντλησιοταμίευση και φυσικά με αποφασιστική εξοικονόμηση ενέργειας.
Ο κυριότερος λόγος είναι η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης που ήδη έχει υπερθερμάνει τον πλανήτη μας κατά έναν βαθμό Κελσίου, με τα αποτελέσματα ορατά στον πολλαπλασιασμό των καυσώνων, και όχι μόνο.
Επίσης, η ορατή πλέον μετά την διατάραξη των διεθνών αγορών πετρελαίου και φυσικού αερίου, λόγω του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, ανάγκη απεξάρτησης από ξένες και αναξιόπιστες πηγές εφοδιασμού.
Τέλος, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας προσφέρουν κατά νόμο ένα ποσοστό του τζίρου τους (3%) στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, κάτι αξιοσημείωτο.

Αν σας έλεγε ότι τα αιολικά πάρκα επιβαρύνουν το περιβάλλον, τι θα του αντιτείνατε;

Επιβαρύνουν πράγματι σε έναν βαθμό, διότι συνεπάγονται διανοίξεις νέων δρόμων σε περιοχές που δεν υπήρχαν και μπορεί να βλάψουν αρπακτικά και μεταναστευτικά πουλιά. Γι’ αυτό και έχει μεγάλη σημασία η νόμιμη και ορθή περιβαλλοντικά χωροθέτηση τους. Όμως, είναι η αποτελεσματικότερη διαθέσιμη Ανανεώσιμη Πηγή Ενέργειας και οι επιπτώσεις της είναι συντριπτικά μικρότερες από ότι αυτές από την εξόρυξη άνθρακα ή από τη χρήση πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Και ποια είναι η ενδεδειγμένη απάντηση σ’ αυτόν που ξεσηκώνεται κατά των ανεμογεννητριών, επειδή θα λειτουργήσουν κοντά στο σπίτι του;

Κοντά τόσο, ώστε να υπάρχει έστω και ελάχιστος θόρυβος, δεν επιτρέπεται να μπουν. Η πρότασή μου προς έναν τέτοιο κάτοικο είναι να σκεφτεί τα οφέλη για το κλίμα, τη χώρα, ακόμη και τα τοπικά οφέλη και να συνηθίσει στην παρουσία τους.

Θα κάνει η ΟΙΚΙΠΑ μια εκστρατεία ενημέρωσης για τη σκοπιμότητα της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών;

Η ΟΙΚΙΠΑ έχει κάνει, δεκαετίες τώρα, πλήθος δημοσιεύματα, ημερίδες, ακόμη και ειδικό συνέδριο των Περιβαλλοντικών οργανώσεων για τον σκοπό αυτό. Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε σθεναρά τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με προσοχή στη χωροθέτηση, αντιτιθέμενοι παράλληλα σε περιπτώσεις που παραβιάζουν ή καταστρατηγούν το χωροταξικό.

Σε τελική ανάλυση, γιατί πρέπει να πούμε «ναι» στις ανεμογεννήτριες;

Γιατί μαζί με τις άλλες μορφές Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, είναι ο καλύτερος. από κλιματική άποψη, ο συμφερόμενος από άποψη ανεξαρτησίας και ο πιο σύγχρονος τρόπος παραγωγής ενέργειας. Και είναι ανεξάντλητες. Η ιδιοκτησία και τα οφέλη τους μπορούν μάλιστα, μέσω των ενεργειακών κοινοτήτων να απλωθούν σε πολλούς και όχι μόνο τις μεγάλες εταιρίες παραγωγής. ¨Όταν μετά από δεκαετίες φθαρούν τα μηχανήματά τους, τα αντικαθιστούμε και συνεχίζουμε να παράγουμε καθαρή ενέργεια από τον ήλιο και τον άνεμο.

Ροή ειδήσεων

Advertisement