Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023
Connect with us

Υγεία

Φρούτα και λαχανικά του φθινοπώρου που βοηθούν στην γρήγορη απώλεια κιλών

Δημοσιεύθηκε

στις

Επιστρέφοντας από τις διακοπές μέλημα όλων μας είναι να μπούμε ξανά σε πρόγραμμα διατροφής χωρίς τις καλοκαιρινές ατασθαλίες.

Η εποχή της χαλάρωσης του καλοκαιριού, σιγά σιγά φθάνει στο τέλος της και καλό θα είναι να ανασυγκροτήσουμε την καθημερινή διατροφή μας με τροφές πλούσιες σε βιταμίνες, φυσικές ίνες, ασβέστιο, κάλιο, μαγγάνιο, σίδηρο. Φρούτα και λαχανικά της εποχής θα μας βοηθήσουν να τρεφόμαστε σωστά χωρίς περιττές θερμίδες και λιπαρά και ταυτόχρονα να χάσουμε το περιττό βάρος των διακοπών.

Όσον αφορά στα φρούτα τα μήλα, τα αχλάδια και τα εσπεριδοειδή και σχετικά με τα λαχανικά το μαρούλι, το κουνουπίδι, το μπρόκολο, το σπανάκι και το λάχανο.

Τα φθινοπωρινά φρούτα
Μήλα
Δεν είναι τυχαία η παροιμία που ακούγαμε από παιδιά «ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα.» Το ιδανικό φρούτο, πλούσιο σε φυτικές ίνες και φλαβονοειδή, χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο (κατακράτηση νερού) και πηκτίνη που ελαττώνει τη χοληστερόλη.

Μπορείτε να απολαύσετε τα κόκκινα, πράσινα μήλα καθώς και τα ξυνόμηλα. Ένα μήλο έχει 55 θερμίδες.

Αχλάδια
Το ιδανικό φρούτο για αυτούς που αντιμετωπίζουν προβλήματα με το πεπτικό τους σύστημα αλλά και δυσκοιλιότητας. Είναι πλούσιο σε μέταλλα, όπως χαλκός, σίδηρος, μαγγάνιο, μαγνήσιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Ένα μέτριο αχλάδι έχει μόνο 75 θερμίδες.

Πορτοκάλι, εσπεριδοειδή
Τα φρούτα με την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, που βοηθούν στις ιώσεις και στην άμυνα του οργανισμού μας. Επίσης, βοηθούν στην λαμπερότητα του δέρματος αλλά και στην απώλεια βάρους σε συνδυασμό με την άσκηση.

Φθινοπωρινά λαχανικά
Σπανάκι
Το αγαπημένο σπανάκι, η υπερτροφή για πολλούς είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α και C, φυλλικό οξύ ,σίδηρο, μαγνήσιο και φυτικές ίνες. Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένο σπανάκι έχει μόνο 20 θερμίδες, γι’ αυτό και αποτελεί πολύ καλή επιλογή για την δίαιτα σου.

Λάχανο
Πλούσια πηγή βιταμίνης C και σιδήρου. Τα 100 γραμμάρια έχουν μόνο 25 θερμίδες, δρούν ευεργετικά έναντι της δυσκοιλιότητας, των αιμορροϊδων, του πεπτικού έλκους και του καρκίνου. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, μαγγάνιο, φυλλικό οξύ, ασβέστιο, κάλιο, βιταμίνες C, B1, B6, και Α.

Μαρούλι
Τα πράσινα λαχανικά είναι πλούσια πηγή φυλλικού οξέος, το οποίο συμβάλει στην ομαλή λειτουργία των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου. Το μαρούλι περιέχει λίγες θερμίδες, καθώς επίσης αυξάνει γρήγορα τον κορεσμό, μειώνοντας την πείνα μας λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε φυτικές ίνες.

Κουνουπίδι και Μπρόκολο
Τα 100 γραμμάρια κουνουπιδιού έχουν μόλις 25 θερμίδες, με 3 γραμμάρια ινών. Δρουν ευεργετικά κατά της δυσκοιλιότητας, των αιμορροΐδων, του πεπτικού έλκους και διάφορων μορφών καρκίνου.

Το μπρόκολο είναι πλούσιο σε β-καροτένιο και σίδηρο, αποτελεί μια τροφή ιδιαίτερα τονωτική για όλα τα όργανα, επειδή βοηθά στην αποτοξίνωση τους. Το μπρόκολο αποτελεί σημαντική πηγή βιταμίνης C, η οποία βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

IN.GR

Υγεία

Σουβενίρ της εξέλιξης: Τα (περίπου) άχρηστα όργανα του ανθρώπινου σώματος

Δημοσιεύθηκε

στις

Η αρχή έγινε όταν ο Κάρολος Δαρβίνος εξέφρασε την υποψία ότι η ανθρώπινη σκωληκοειδής απόφυση είναι εξελικτικό κατάλοιπο από την εποχή που οι πρόγονοί μας ήταν φυτοφάγοι.

Ο Δαρβίνος μπορεί τελικά να μην είχε δίκιο, είναι όμως αλήθεια ότι η σκωληκοειδής απόφυση, ένας μικρός σάκος που εξέχει από το παχύ έντερο, δεν είναι απαραίτητη για την επιβίωση.

Υπάρχουν εξάλλου κι άλλα όργανα που θεωρούνται «υπολειμματικά» και άχρηστα, αν και το θέμα δεν έχει απαντηθεί οριστικά.

Πολλά μέρη του ανθρώπινου σώματος που αρχικά θεωρήθηκαν άχρηστα αποδείχθηκε αργότερα ότι επιτελούν σημαντικές λειτουργίες και σήμερα.

Τη δεκαετία του 1890, σημειώνει το Livescience.com, ο ανατόμος Ρόμπερτ Βίντερσαϊμ δημοσίευσε λίστα με 86 «υπολειμματικά» όργανα.

Έκτοτε η λίστα έχει μικρύνει. Διαφωνίες μεν παραμένουν, υπάρχουν όμως δέκα τμήματα του ανθρώπινου σώματος που δεν φαίνεται να έχουν μεγάλη χρησιμότητα.

1. Ανδρικές θηλές

NatureLifePhoto / CC BY-NC-ND 2.0

Τόσο τα αρσενικά όσο και τα θηλυκά έμβρυα αναπτύσσονται με τον ίδιο τρόπο μέχρι την 7η εβδομάδα της κύησης και μετά αρχίζουν να διαφοροποιούνται. Σε αυτό το στάδιο ενεργοποιείται στα αρσενικά έμβρυα το γονίδιο SRY που ενεργοποιεί την ανάπτυξη του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος.

Οι θηλές σχηματίζονται πριν αρχίσει να εκφράζεται το SRY, κάτι που σημαίνει ότι και τα δύο φύλα διαθέτουν θηλές.

Οι άνδρες δεν μπορούν βέβαια να θηλάσουν τα μωρά τους, για ορισμένους όμως οι θηλές είναι ερωτογενής ζώνη και επομένως δεν είναι άχρηστες.

2. Φρονιμίτες

Οι τρίτοι γομφίοι, τα δόντια στο πίσω μέρος του σώματος, απουσιάζουν από ορισμένους ανθρώπους, ενώ σε άλλους αναπτύσσονται στραβά και αφαιρούνται χωρίς συνέπειες.

Αυτό ίσως συμβαίνει επειδή τα σαγόνια των σημερινών ανθρώπων είναι υπερβολικά μικρά για να χωρέσουν τόσα δόντια. Έρευνες υποδεικνύουν ότι αυτό οφείλεται στα μαλακά τρόφιμα που καταναλώνουν τα παιδιά, τα οποία δεν ενθαρρύνουν την ανάπτυξη αρκετά μεγάλων σιαγόνων.

Με άλλα λόγια, η σύγχρονη διατροφή ίσως είναι αυτό που κατέστησε «άχρηστους» τους φρονιμίτες.

3. Όργανο του Τζέικομπσον

Henry Vandyke Carter / Henry Gray

Πρόκειται για μια δομή που βρίσκεται στη ρινική κοιλότητα πολλών θηλαστικών και άλλων ζώων και ανιχνεύει τις φερομόνες, ουσίες που χρησιμεύουν ως χημικά σινιάλα και εμπλέκονται στην εύρεση συντρόφου.

Το όργανο του Τζέικομπσον υπάρχει και σε ορισμένους ανθρώπους, χωρίς να είναι γνωστό αν παραμένει λειτουργικό.

Μέχρι σήμερα παραμένει εξάλλου ασαφές το κατά πόσο οι φερομόνες παίζουν ρόλο στον άνθρωπο.

4. Μακρύς παλαμικός μυς

Wikimedia Commons / (CC BY-SA 3.0

Πρόκειται για μυ που εκτείνεται από το κάτω άκρο του βραχιόνιου οστού μέχρι τους συνδετικούς ιστούς της παλάμης.

Συμμετέχει στο κάμψιμο του καρπού και το σφίξιμο της γροθιάς, περιέργως όμως δεν υπάρχει στους ανθρώπους. Και η απουσία του δεν δείχνει να προκαλεί προβλήματα στην κίνηση των άνω άκρων.

Πιθανώς πρόκειται για κληρονομιά των προγόνων μας που το χρειάζονταν για να κρέμονται από τα δέντρα.

5. Πυραμιδικοί μύες

Henry Vandyke Carter / Henry Gray

Οι δύο πυραμιδικοί μύες βρίσκονται στο πρόσθιο τμήμα της κοιλιάς και εκτείνονται από την ηβική σύμφυση (την περιοχή όπου ενώνονται τα δύο μεγάλα οστά της λεκάνης) μέχρι τη λευκή γραμμή που διασχίζει κάθετα την κοιλιά. Η σύσπασή τους τεντώνει την λευκή γραμμή.

Δύο στους δέκα ανθρώπους δεν διαθέτουν αυτούς τους μυς χωρίς σημαντικές συνέπειες.

6. Δαρβίνειο φύμα

Δεν πρόκειται για όργανο αλλά για ένα μικρό εξόγκωμα στο πτερύγιο του αφτιού. Υπάρχει σε σχετικά λίγους ανθρώπους και θεωρείται υπόλειμμα μιας δομής που επέτρεπε στα πτερύγια να γυρίζουν προς τα εμπρός, πιθανώς για καλύτερη ακοή.

7. Μύες του έξω ωτός

Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

Οι μύες που προσφύονται στο πτερύγιο του αφτιού επιτρέπουν σε ορισμένα ζώα να τεντώνουν τα αφτιά τους προς τα εμπρός για να ακούν καλύτερα.

Κάποιοι άνθρωποι μπορούν σήμερα να κινούν τα αφτιά τους, σε άλλους όμως οι μύες του έξω ωτός έχουν χάσει τη λειτουργικότητά τους.

8. Κόκκυγας

DBCLS / CC BY-SA 2.1 JP

Οι μακρινοί πρόγονοί μας είχαν ουρά που κρεμόταν από το κάτω άκρο της σπονδυλικής στήλης.

Σήμερα όμως που δεν έχουμε ουρά οι τελευταίοι σπόνδυλοι έχουν εκφυλιστεί. Έχουν συγχωνευτεί σε ένα ενιαίο οστό, στο οποίο συνδέονται μύες και τένοντες.

Ο κόκκυγας παραμένει επομένως χρήσιμος, πλέον όμως δεν είναι πραγματική ουρά.

9. Σκωληκοειδής απόφυση

Ίσως η πιο διάσημη «υπολειμματική» δομή στο ανθρώπινο σώμα.

Σε φυτοφάγα θηλαστικά, η σκωληκοειδής απόφυση φιλοξενεί βακτήρια που διασπούν τις δύσπεπτες φυτικές ίνες. Στον άνθρωπο είναι φαινομενικά άχρηστη, αφού μπορεί να αφαιρεθεί χωρίς επιπτώσεις.

Σύμφωνα όμως με σχετικά πρόσφατες μελέτες, η σκωληκοειδής απόφυση παραμένει χρήσιμη και ίσως βοηθά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος να εξοικειώνονται με τα καλά μικρόβια του εντέρου.

10. Τρίτο βλέφαρο

Σκαρδαμυκτική μεμβράνη πτηνού. Λειτουργεί ως τρίτο βλέφαρο (Toby Hudson)

Τα πτηνά, τα ερπετά και κάποια θηλαστικά όπως οι γάτες διαθέτουν ένα τρίτο βλέφαρο που κλείνει οριζόντια, από την μέσα άκρη του ματιού προς την έξω.

Το βλέφαρο αυτό, γνωστό ως σκαρδαμυκτική μεμβράνη, δεν υπάρχει στον άνθρωπο, διατηρείται όμως σε υπολειμματική μορφή ως μικρό εξόγκωμα στη μέσα άκρη του ματιού, γνωστό με τον λατινικό όρο plica semilunaris.

Μπορεί να αφαιρεθεί χειρουργικά χωρίς σημαντικές επιπτώσεις, φαίνεται όμως ότι βοηθά στην περιστροφή των ματιών και την απορροή των δακρύων.

Περισσότερα

Υγεία

Το γάλα στον καφέ κρύβει αντιφλεγμονώδη οφέλη

Δημοσιεύθηκε

στις

Τελικά τι ισχύει για τον καφέ με γάλα; Ο συνδυασμός αυτός βλάπτει τον οργανισμό ή τον ωφελεί; Η απάντηση δεν μπορεί να δοθεί με ένα απλό «ναι» ή «όχι», καθώς εκείνοι που προτιμούν το αγαπημένο τους ρόφημα «μαύρο» ή «latte» φαίνεται πως κάτι κερδίζουν και κάτι χάνουν…

Τα αποτελέσματα νέας έρευνας – δημοσιεύθηκε στις αρχές της εβδομάδας στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Agricultural and Food Chemistry» – αποτελούν καλά νέα για τους λάτρεις του ζεστού ή κρύου καφέ με γάλα. Και αυτό διότι, όπως φαίνεται, με κάθε γουλιά δεν απολαμβάνουν μόνο την αγαπημένη τους γεύση αλλά και την αντιφλεγμονώδη δράση του δημοφιλούς αυτού συνδυασμού.

Πιο συγκεκριμένα, οι πολυφαινόλες είναι αντιοξειδωτικές ενώσεις που βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από βλάβες και βρίσκονται σε φρούτα, λαχανικά και ποτά, όπως για παράδειγμα στον καφέ, το τσάι, το κρασί και την μπίρα. Παρόλα αυτά, το σώμα δεν απορροφά εύκολα τις πολυφαινόλες.

Προηγούμενες μελέτες από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης έδειξαν ότι οι πολυφαινόλες συνδέονται με τις πρωτεΐνες του γάλακτος, του κρέατος και της μπίρας. Ακόμα όμως και έπειτα από αυτό το εύρημα, οι επιστήμονες δεν ήταν σίγουροι εάν αυτή η δεσμευτική δράση ωφελούσε τον οργανισμό.

 

Η έρευνα.

Ετσι, σχεδίασαν την επόμενη μελέτη τους. Στο πλαίσιο αυτής, οι ερευνητές προκάλεσαν τεχνητή φλεγμονή σε κυτταρικές σειρές από ανοσοποιητικά κύτταρα στο εργαστήριο. Στη συνέχεια, εξέθεσαν μια ομάδα κυττάρων με πολυφαινόλες που είχαν αλληλεπιδράσει με αμινοξέα και μια άλλη ομάδα μόνο με πολυφαινόλες. Επιπλέον, διατήρησαν μια τρίτη ομάδα κυττάρων ως έχει.

Τι διαπίστωσαν; Τα ανοσοποιητικά κύτταρα που εξετέθησαν στον συνδυασμό πολυφαινολών – αμινοξέων ήταν δύο φορές πιο αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της φλεγμονής.

Μετά μάλιστα τις παρατηρήσεις αυτές, οι συγγραφείς της μελέτης ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν να διερευνήσουν περαιτέρω αυτά τα ευρήματα χρησιμοποιώντας πειραματόζωα. Στη συνέχεια, και υπό την προϋπόθεση πως θα εξασφαλίσουν χρηματοδότηση, η έρευνα θα περάσει στους ανθρώπους.

 

Ο καφές. Επειδή οι κόκκοι καφέ είναι πλούσιοι σε πολυφαινόλες και το γάλα πλούσιο σε πρωτεΐνες, μία ακόμα μελέτη εξέτασε εάν οι πολυφαινόλες συνδέονται με τα μόρια πρωτεΐνης όταν προσθέτει κανείς γάλα στον καφέ.

Σύμφωνα λοιπόν με την καθηγήτρια Χημείας των Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης Marianne Nissen Lund, η δεσμευτική αυτή δράση (σύμπλοκα) εντοπίστηκε και στον συγκεκριμένο δημοφιλή συνδυασμό. «Μπορώ να φανταστώ ότι κάτι παρόμοιο συμβαίνει, για παράδειγμα, σε ένα πιάτο με κρέας και λαχανικά ή ένα smoothie αν φροντίσετε να προσθέσετε λίγη πρωτεΐνη όπως γάλα ή γιαούρτι» σημείωσε η δρ Lund.

Αξίζει εντούτοις να σημειωθεί πως τα συγκεκριμένα σύμπλοκα δεν εντοπίστηκαν εξίσου σε ροφήματα που περιείχαν κακάο και γάλα, ενώ παράλληλα δεν έχουν διαπιστωθεί ποιες είναι οι ιδανικές ποσότητες ώστε ο οργανισμός να ωφελείται όσο το δυνατόν περισσότερο κάθε φορά που εμείς απολαμβάνουμε μία κούπα καφέ με γάλα. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, είναι εύλογο να αναρωτηθεί κανείς γιατί κατά το παρελθόν επικρατούσε η αντίληψη πως ο συγκεκριμένος συνδυασμός δεν είναι και η καλύτερη επιλογή για την υγεία μας. Ολα ξεκίνησαν όταν παρατηρήθηκε η αρνητική επίδραση της καφεΐνης στην απορρόφηση του ασβεστίου και συνεπακόλουθα στα οστά. Κάπως έτσι θεωρήθηκε πως τα οφέλη του γάλακτος… χάνονται σε μία κούπα καφέ.

Παρόλα αυτά, νεότερα δεδομένα δείχνουν πως η συσχέτιση αυτή δεν τεκμηριώνεται από τη μέτρια κατανάλωση καφέ. Οι ειδικοί, δε, επιμένουν πως «κλειδί» για την διατήρηση της υγείας των οστών είναι η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου από διαφορετικές πηγές, όπως είναι το γάλα, το γιαούρτι και τα σκληρά τυριά.

Είναι όμως γεγονός πως αν και από τον καφέ και το γάλα προκύπτει ένας νόστιμος συνδυασμός, για ορισμένους η απόλαυση αυτή καταλήγει με φούσκωμα στο στομάχι ή, ακόμα χειρότερα, με στομαχόπονο ή στομαχικές διαταραχές. Επίσης για όσους επιθυμούν να χάσουν βάρος ο «μαύρος» καφές κρίνεται καλύτερη επιλογή, κυρίως επειδή… ξυπνά τον μεταβολισμό.

 

Περισσότερα

Υγεία

Πέντε συνήθειες που αυξάνουν το λίπος στην κοιλιά – Πώς θα τις κόψετε

Δημοσιεύθηκε

στις

Θέλετε να φορέστε το αγαπημένο σας παντελόνι μόνο που υπάρχει ένα πρόβλημα. Δεν κουμπώνει στη μέση. Αυτή η κοιλιά χαλάει όλη σας τη γραμμή. Και όχι μόνο τη σιλουέτα σας θα προσθέσουμε εμείς. Επιβαρύνει και την υγεία σας καθώς η κεντρικού τύπου παχυσαρκία – δηλαδή η συσσώρευση λίπους στην κοιλιά – θεωρείται πιο επικίνδυνη για την υγεία συγκριτικά με την ομοιόμορφη κατανομή του περιττού βάρους στο σώμα ή με την παχυσαρκία όπου το μεγαλύτερο μέρος του βάρους συσσωρεύεται στην περιφέρεια των γλουτών.

Αυτό που ίσως δεν γνωρίζουν πολλοί, είναι ότι επτά συνήθειες της καθημερινής ζωής μπορούν να προκαλέσουν αυτή την αντιαισθητική κοιλιά. Οι διαιτολόγοι μας τις παρουσιάζουν και μας συμβουλεύουν να πράξουμε το ακριβώς αντίθετο αν θέλουμε να μην αποκτήσουμε κοιλίτσα.

Πίνετε συχνά ανθρακούχα αναψυκτικά

Δεν αντέχετε χωρίς να πιείτε μια μέρα το αγαπημένο σας αναψυκτικό; Τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι η κατανάλωση ενός με δύο κουτάκια αναψυκτικού ημερησίως πενταπλασιάζει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται η περιμετρος της μέσης συγκριτικά με την ελάχιστη εβδομαδιαία κατανάλωση αναψυκτικών. Εκτιμάται ότι η μεγάλη συγκέντρωση ζάχαρης στα αναψυκτικά οδηγεί σε αύξηση της όρεξης και συνακόλουθη αύξηση του βάρους.

Ένοχα είναι και τα αναψυκτικά διαίτης με την κατανάλωσή τους να σχετίζεται με αυξημένο κοιλιακό λίπος και σάκχαρο στο αίμα, αμφότερα συμπτώματα του μεταβολικού συνδρόμου, όπως αποκαλύπτει έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Nutrients.

Καλύτερα λοιπόν να επιλέξετε φυσικούς φρουτοχυμούς χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή αν ο σκοπός σας είναι να ξεδιψάσετε, προτιμήστε το καλύτερο όλων, το νερό.

Τρώτε σε μεγάλο πιάτο 

Το μέγεθος που έχουν τα πιάτα μπορεί να επηρεάσει την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνουμε. Για παράδειγμα χρησιμοποιώντας μεγάλα πιάτα το φαγητό φαίνεται λιγότερο. Έρευνα μάλιστα έδειξε πώς όσοι χρησιμοποιούσαν μεγάλο πιάτο έτρωγαν κατά 77% περισσότερα μακαρόνια από εκείνους που χρησιμοποιούσαν ένα πιάτο μεσαίου μεγέθους.

Στα πλεονεκτήματα της επιλογής μικρότερου σερβίτσιου να προσθέσουμε ότι σύμφωνα με τις έρευνες τρώγοντας από ένα μικρό πιάτο παρατηρείται μεγαλύτερο αίσθημα κορεσμού.

Γευματίζετε αργά το βράδυ

Αν και οι έρευνες στον τομέα της χρονοδιατροφής συνεχίζονται και συχνά τα αποτελέσματά τους είναι αντικρουόμενα, εντούτοις φαίνεται να υπάρχει κοινός τόπος στη διαπίστωση ότι η   κατανάλωση φαγητού αργά το βράδυ, ιδιαίτερα μετά τις 8 μ.μ., φαίνεται ότι επηρεάζει αρνητικά διάφορες μεταβολικές παραμέτρους συμπεριλαμβανομένου του σωματικού βάρους και της συσσώρευσης λίπους στην κοιλιά. Πρόκειται για στοιχεία που προκύπτουν κυρίως από εργαζόμενους σε βραδινές και νυχτερινές βάρδιες. Επιπλέον, τα τρόφιμα που καταναλώνονται το βράδυ είναι συνήθως υψηλότερης ενεργειακής πυκνότητας σε σύγκριση με αυτά που καταναλώνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι τρώγοντας περισσότερο προς το κλείσιμο της ημέρας και κυρίως τη νύχτα παρατηρείται αύξηση του σωματικού βάρους και μειωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Προσπαθείστε να αντιστρέψετε την κατανομή της ποσότητας των γευμάτων με το μεγαλύτερο μέρος αυτών να έχουν καταναλωθεί πριν τις 7 μ.μ. Επίσης φροντίστε να έχουν περάσει τρεις ώρες απο το τελευταία σας γεύμα πριν την κατάκλιση.

Τρώτε όταν είστε λυπημένοι, θυμωμένοι ή αναστατωμένοι

Ο θυμός, η ταραχή, η απογοήτευση αλλά και η πλήξη και η στεναχώρια σας ωθούν στο ψυγείο; Εάν αυτό συμβαίνει τακτικά, τότε η πείνα σας είναι «συναισθηματική». Με άλλα λόγια τρώτε ως αντίδραση στη συναισθηματική κατάσταση την οποία βρίσκεστε. Οι έρευνες αποκαλύπτουν ότι σε σχετικά ερωτηματολόγια οι άνθρωποι φυσιολογικού βάρους συγκεντρώνουν χαμηλό σκορ όσον αφορά την συναισθηματική πείνα, ενώ οι υπέρβαροι και οι παχύσαρκοι συνήθως σκοράρουν υψηλά που σημαίνει ότι καταφεύγουν συχνά στο «παρηγορητικό φαγητό».

Εάν θέλετε να χάσετε την κοιλίτσα και το βάρος σας να ισορροπήσει, είναι καιρός να αναζητήσετε τον βαθύτερο λόγο για τον οποίο καταφεύγετε στο φαγητό και να αναζητήσετε άλλες διεξόδους για να αντιμετωπίσετε τις συναισθηματικές καταστάσεις που βιώνετε. Διαβάστε εδώ ένα ωραίο κόλπο για να μην στραφείτε στο βάζο με τα γλυκά όταν είστε στεναχωρημένοι και μη διστάσετε να ζητήσετε τη βοήθεια ενός ειδικού ψυχικής υγείας για να διορθώσετε τη σχέση σας με το φαγητό.

Κοιμάστε λίγο

Μια ώρα λιγότερη ύπνου το βράδυ μπορεί να οδηγήσει στην κατανάλωση έως και 500 επιπλέον θερμίδων στη διάρκεια της ημέρας σύμφωνα με  πρόσφατη μελέτη της Κλινικής Mayo.

Πλέον πληθαίνουν οι έρευνες σύμφωνα με τις οποίες το διαρκές έλλειμμα ύπνου του σύγχρονου τρόπου ζωής φαίνεται ότι απειλεί το βάρος όχι μόνο όσων δουλεύουν σε βάρδιες, αλλά των περισσότερων από εμάς. Οι λόγοι για αυτό σχετίζονται με την ορμονική απορρύθμιση που προκαλούν τα ξενύχτια στον οργανισμό. Πέρα από την ορμονική απορρύθμιση, τα ξενύχτια επηρεάζουν και την ομαλή ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα. Επιπρόσθετα ο ανεπαρκής ύπνος  αυξάνει τα επίπεδα των ορμονών του στρες (της κορτιζόλης) γεγονός που έχει διαπιστωθεί ότι συσχετίζεται με την αύξηση του βάρους και ιδιαίτερα στην περιοχή της κοιλιάς.

Εάν ονειρεύεστε μια επίπεδη κοιλιά ο δρόμος για να πετύχετε περνάει από το κρεβάτι σας.

ygeiamou.gr

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα