Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Έρχονται αιωρούμενα σωματίδια και αιθαλομίχλη-Kαμπανάκι για τους κινδύνους σε υγεία και περιβάλλον 

Δημοσιεύθηκε

στις

Μιλούν στη «Γ» οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Πατρών, Αθανάσιος Αργυρίου (Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας), Σπύρος Πανδής (Χημικών Μηχανικών και οι Πνευμονολόγοι, Γιάννης Γαλαριώτης και Διονύσης Παπαλεξάτος.

Της Τέτας Γιαννάρου

Ο θερμοκρασιακός δείκτης « πέφτει». Σε λίγο η χαμηλή θερμοκρασία θα απαιτήσει θέρμανση όπου με την παρούσα ενεργειακή κρίση και το άγος του κόστους που απαιτείται για να θερμάνουμε σπίτια και χώρους εργασίας, ποια θα είναι η εναλλακτική; Με τις τιμές του πετρελαίου σε σταθερή άνοδο, ξυλόσομπες και τζάκια θα αποτελέσουν φτηνότερη πηγή θέρμανσης μεν, αλλά κατά πόσον όμως είναι πολύ ακριβή για την Υγεία; Πόσο συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή προσθέτοντας επιπλέον ρύπους και παράγοντας επιπλέον τα περίφημα αιωρούμενα μικροσωματίδια που συνεργούν στην δημιουργία αιθαλομίχλης; Ποιοι οι παραγόμενοι κίνδυνοι; Διττή η ερμηνεία του φαινομένου. Ο Καθηγητής του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας Αθανάσιος Αργυρίου εξηγεί το φαινόμενο, ενώ οι δηλώσεις και στο πρόσφατο 11ο Διεθνές Συνέδριο Αερολυμάτων (IAC 2022 9/9/2022 ) του διακεκριμένου καθηγητή του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών Σπύρου Πανδή, εξηγούν την διάσταση της σωματιδιακής ρύπανσης και τις επιπτώσεις της στο περιβάλλον. Παράλληλα ο Διευθυντής Πνευμονολογίας -Φυματιολογίας στο Κέντρο Υγείας Β. Τομέα Διονύσης Παπαλεξάτος, άρτι διορισθείς από την αν. Υπουργό Υγείας Ασημίνα Γκάγκα Πρόεδρος πρωτοβάθμιας Επιτροπής Υγείας του ιδίου Κέντρου και ο Πνευμονολόγος Γιάννης Γαλαριώτης αναλύουν τις επιπτώσεις στην υγεία από τα αιωρούμενα μικροσωματίδια.

Πόσο συμβάλλουν τα αιωρούμενα μικροσωματίδια στην μόλυνση του περιβάλλοντος, συνακόλουθα στην κλιματική αλλαγή και ποιος ο βαθμός βλαπτικότητας στην υγεία μας;

Α. Αργυρίου: «Πλήττουν άνθρωπο και πλανήτη»
Στην διττή σημασία σε κλίμα και υγεία εστιάζει από αιωρούμενα μικροσωματίδια που προκαλούνται από την αύξηση των ρύπων εστιάζει ο Καθηγητής Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών υπεύθυνος του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας Αθανάσιος Αργυρίου. « Τα αιωρούμενα μικροσωματίδια είναι σύνολα στερεών ή υγρών σωματιδίων που διασπείρονται στον αέρα τον οποίο χρησιμοποιούν σαν μέσο κίνησης. Στο πλαίσιο αυτό στο περιβάλλον μας μπορεί να υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες σωματίδια ανά κυβικό εκατοστά. Τα ατμοσφαιρικά σωματίδια με την σκέδαση αντανακλούν και απορροφούν το φως και την ηλιακή θερμότητα. Τα μαύρα σωματίδια άνθρακα συμβάλλουν στη θέρμανση του πλανήτη. Στο πλαίσιο αυτό είναι ευνόητο ότι επηρεάζουν την αλλαγή των κλιματικών συνθηκών και κυρίως δημιουργούν άμεσα προβλήματα υγείας ειδικότερα όταν παρουσιάζεται η ιδιότυπη ομίχλη, γνωστή ως αιθαλομίχλη. Το φαινόμενο παρουσιάζεται λόγω αυξημένης ρύπανσης που συν τω χρόνω η εμφάνισή πολλαπλασιάζεται πληθαίνουν εντείνοντας τις επιβλαβείς συνέπειες της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο περιβάλλον, το κλίμα και την υγεία του πληθυσμού άμεσα, μεσοπρόθεσμα και βεβαίως μακροπρόθεσμα»

Σ. Πανδής: «Προβλήματα στην υγεία και το περιβάλλον»
Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει η τοποθέτηση του διεθνούς κύρους Καθηγητή του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, την οποία μετέφερε και στο 11ο Διεθνές Συνέδριο Αερολυμάτων (IAC 2022) που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών «Τα ατμοσφαιρικά σωματίδια, ταυτόχρονα με τα προβλήματα υγείας που προκαλούν, αντανακλούν αλλά και απορροφούν το ηλιακό φως. Αυτά τα φαινόμενα τα αντιλαμβανόμαστε σε μέρες με έντονη ρύπανση που παρουσιάζει συνθήκες χαμηλής ορατότητας, της λεγόμενης αιθαλομίχλης. Το ίδιο συμβαίνει και στην κατακόρυφη διεύθυνση αλλάζοντας την ενεργειακή ισορροπία του πλανήτη και συνεισφέροντας στην κλιματική αλλαγή. Τα μαύρα σωματίδια άνθρακα συμβάλλουν στη θέρμανση του πλανήτη. Όμως τα περισσότερα αιωρούμενα σωματίδια που δεν είναι μαύρα, αντανακλούν το ηλιακό φως προς όλες τις κατευθύνσεις και ένα μέρος του γυρίζει πίσω στο Διάστημα. Όσο μεγαλύτερη είναι η συγκέντρωση των σωματιδίων, τόσο περισσότερη η ηλιακή ενέργεια που χάνεται, ψύχοντας με αυτό τον τρόπο τη Γη. Από την άλλη πλευρά τα αέρια του θερμοκηπίου έχουν παρόμοιες συγκεντρώσεις σε όλο τον πλανήτη και άρα η θέρμανση που προκαλούν είναι πιο ισοκατανεμημένη. Προσπαθούμε να καταλάβουμε αυτή την πολύπλοκη εικόνα και να βρούμε τις καλύτερες λύσεις που βελτιώνουν την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε αναχαιτίζοντας ταυτόχρονα την κλιματική αλλαγή»

Δ. Παπαλεξάτος: «Μακριά από την καύση ξύλων με χρώμα»
Στους 307.000 πρόωρους θανάτους στην Ε.Ε. από την εισπνοή σωματιδίων, στον κίνδυνο της ακούσιας εισπνοής όλων μας από αιωρούμενα σωματιδία και δη των επικίνδυνων σωματιδίων από χημικά συστατικά πχ τα βαμμένα παλιά καυσόξυλα και στο ποιες είναι από αυτούς τους παράγοντες οι συνέπειες στην υγεία, επισημαίνει ο γνωστός Πνευμονολόγος Διευθυντής Πνευμονολογίας -Φυματιολογίας στο Κέντρο Υγείας Β. Τομέα Διονύσης Παπαλεξάτος, «Η ρύπανση από τα αιωρούμενα σωματίδια παραμένει ένας σημαντικός παράγοντας υποβάθμισης της δημόσιας υγείας. Σύμφωνα με την έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, η χρόνια έκθεση σε αιωρούμενα σωματίδια με διάμετρο έως 2,5 μm είχε ως αποτέλεσμα 307.000 πρόωρους θανάτους στην Ε.Ε. Στις πόλεις οι κάτοικοι περνούν το 80%-90% του χρόνου τους σε εσωτερικούς χώρους. Η ποιότητα αέρα αυτών των χώρων μπορεί να υποβαθμιστεί, τόσο από την εισροή ρύπων από την εξωτερική ατμόσφαιρα, όσο και μέσα στους ίδιους τους χώρους. Η κατάσταση θα επιταθεί , ενόψει του χειμώνα με την καύση βιομάζας και καυσόξυλων με χρώματα (χημικά).Σύμφωνα με ερευνητές του Δημόκριτου ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στα εισπνεύσιμα σωματίδια, τα οποία μπορούν να εισέλθουν στο αναπνευστικό μας σύστημα και φέρουν συχνά επικίνδυνα χημικά συστατικά. Η διαρκής και εντεινόμενη παραγωγή ρύπων ενισχύουν τους άμεσους, μεσοπρόθεσμους αλλά και μακροπρόθεσμους κινδύνους υπογραμμίζει ο κ. Παπαλεξάτος «Μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα τόσο στον ίδιο τον πνεύμονα όσο και στην κυκλοφορία, καθότι εισπνέοντας μέσω των πνευμόνων τα μικροσωματίδια εισέρχονται στο αίμα και την αιματική κυκλοφορία εναποτιθέμενα και σε άλλα όργανα (καρδιά, ήπαρ, εγκέφαλο. κα.), καθότι πολλά εξ΄ αυτών έχουν διάμετρο 2,5μm και έτσι εξηγούνται οι προαναφερθέντες θάνατοι. Άμεσο πρόβλημα έχουν οι πάσχοντες από άσθμα , ΧΑΠ και οι καρδιοπαθείς, ενώ υπάρχει μακροπρόθεσμα κίνδυνος νεοπλασιών».

Γ. Γαλαριώτης: « Τα χημικά εισπνεόμενα υπεύθυνα για καρκινογένεση»
Στην έλλογη αύξηση των ρύπων από την χρήση πηγών θέρμανσης φθινόπωρο και χειμώνα που λόγω κρίσης θα χρησιμοποιηθούν τζάκια και ξυλόσομπες,στην συνεχιζόμενη ύπαρξη σκεπών από αμίαντο και σωλήνων ύδρευσης καθώς και στα χημικά αερολύματα που χρησιμοποιεί ο αγροτικός πληθυσμός εστιάζει τους κινδύνους για την υγεία ο Πνευμονολόγος Γιάννης Γαλαριώτης.
«Λογικά με την ενεργειακή κρίση θα υπάρξει τον χειμώνα αύξηση αιωρούμενων σωματιδίων από τη χρήση πολλαπλών μέσων θέρμανσης. Η εισπνοή καπνού από τα τζάκια προκαλεί ερεθισμό στο αναπνευστικό και δημιουργεί παροξυσμό στους πάσχοντες από ΧΑΠ ή άσθμα. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι παραμένουν σκεπές από αμίαντο και σωλήνες ύδρευσης που ως γνωστών η εισπνοή των ινών αμιάντου ευθύνονται για καρκινογένεση (μεσοθηλίωμα πνεύμονα) . Επίσης τα σωματίδια από χημικά αερολύματα (φυτοφάρμακα) που χρησιμοποιεί ο αγροτικός πληθυσμός είναι υπεύθυνα για μεσοπρόθεσμες καρκινογενέσεις».

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: Πολλά κρούσματα γρίπης σε σχολεία της Πάτρας

Δημοσιεύθηκε

στις

Με τα μέτρα για τον κορωνοϊό και τις επιδημιολογικές έρευνες να έχουν ατονήσει, κανένας δεν μπορεί να είναι βέβαιος για την έκταση των νέων κρουσμάτων στην κοινωνία, και φυσικά στην σχολική κοινότητα.

Μάλιστα, ενδεχομένως ζούμε πλέον στην εποχή που… όλα μπερδεύονται και οι ιώσεις, είτε οφείλονται στον κορωνοϊό είτε όχι, δεν μπορούν να ξεχωρίσουν. Πληροφορούμαστε ότι είναι πολλά τα παιδιά που εμφανίζουν συμπτώματα συναχιού και πολλά αυτά που παρουσιάζουν συμπτώματα γρίπης. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, τα self ή rapid τεστ που γίνονται στο ενδοοικογενειακό περιβάλλον, βγαίνουν αρνητικά. Ωστόσο, βεβαιότητες δεν μπορούν να υπάρξουν. Γι’ αυτό και καλό είναι, τα παιδάκια που εμφανίζουν συμπτώματα, να κρατούνται για λίγο στο σπίτι…

 

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Τραπεζοκαθίσματα-Παράταση στη δωρεάν επέκταση κοινόχρηστου χώρου μετά από αίτημα του ΣΚΕΑΝΑ και παρεμβάσεις βουλευτών Αχαΐας

Δημοσιεύθηκε

στις

Παρατείνεται μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2023 η δυνατότητα των Δήμων να παραχωρούν δωρεάν κοινόχρηστους χώρους, προκειμένου οι επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες κλπ) να τοποθετούν τραπεζοκαθίσματα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα να καταθέτει χθες Πέμπτη τη σχετική τροπολογία στη Βουλή και να κάνει δεκτή πρόταση που κατέθεσε ο Σύλλογος Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής Αχαϊας (ΣΚΕΑΝΑ), με την σύμφωνη γνώμη και του Δήμου Πατρέων.

Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο είχε θεσπιστεί κατά την περίοδο των αυστηρών διατάξεων πρόληψης της μετάδοσης του κορωνοϊού και είχε στόχο να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να μεγαλώσουν τις αποστάσεις μεταξύ των πελατών, χωρίς να μειώσουν τον αριθμό των τραπεζοκαθισμάτων.
Στην ανάγκη παράτασης του μέτρου δωρεάν παραχώρησης κοινόχρηστων χώρων για τραπεζοκαθίσματα από καταστήματα εστίασης συμφώνησαν πρόσφατα ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης και ο Στέλιος Πέτσας.
Ο κ. Κατσανιώτης σε επικοινωνία με τον αρμόδιο αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών μετέφερε το αίτημα των επιχειρηματιών του κλάδου εστίασης στην Αχαΐα οι οποίοι λόγω της ενεργειακής κρίσης ζητούν παράταση των μέτρων στήριξης που τους παρείχε η κυβέρνηση την περίοδο της πανδημίας.
Σε αυτό το πλαίσιο οι κ. Κατσανιώτης και Πέτσας συμφώνησαν να παραταθεί το μέτρο ατελούς παραχώρησης κοινοχρήστων χώρων ώστε τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος να μην επιβαρύνονται με δημοτικά τέλη.
Αναφορά προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και Εσωτερικών Μάκη Βορίδη σχετικά με την επέκταση της ατελούς παραχώρησης κοινοχρήστων χώρων προς τις επιχειρήσεις εστίασης, είχε καταθέσει και η Χριστίνα Αλεξοπούλου.
“Ο κλάδος της εστίασης έχει πληγεί από την υγειονομική κρίση και το πλήρες άνοιγμά του συνέπεσε με την ενεργειακή κρίση με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να κληθούν να επωμιστούν δυσανάλογα βάρη από την αύξηση του λειτουργικού κόστους. Είναι σίγουρο ότι οι αρμόδιοι υπουργοί θα εξετάσουν τις προτάσεις με μεγάλη προσοχή και θα πράξουν το καλύτερο για τα καταστήματα, τους εργοδότες και τους εργαζόμενους” σύμφωνα με την κ. Αλεξοπούλου.
Όπως προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, η δωρεάν επέκταση των κοινόχρηστων χώρων δεν μπορεί να ξεπερνά το τριπλάσιο της κανονικής αδειοδότησης και διευκρινίζεται ότι επί των πρόσθετων χώρων οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να τοποθετούν μόνιμες κατασκευές ή να βγάζουν ηχεία.
“ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ” ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ
Το θέμα της επέκτασης του κοινόχρηστου χώρου ατελώς τέθηκε σε συνάντηση του ΣΚΕΑΝΑ πρόσφατα με τον Αντιδήμαρχο Διοίκησης και Οικονομικών Διονύση Πλέσσα πραγματοποίησε ο ΣΚΕΑΝΑ. Στην συνάντηση συμμετείχαμ ενώ εκ μέρους του ΣΚΕΑΝΑ συμμετείχαν ο πρόεδρος Τάσος Γιατράς και ο Κωνσταντίνος Μπουρδόπουλος.
Ο δήμος Πατρέων έδωσε “πράσινο φως” τόσο για την παράταση των ατελώς παραχωρούμενων τετραγωνικών μέτρων σε κοινόχρηστους χώρους όσο και στην επαναφορά των 100 δόσεων για τα χρέη προς τους Δήμους.
“Οι συνθήκες που επικρατούν παγκοσμίως με την γεωπολιτική, οικονομική και υγειονομική κρίση καθώς και η ενεργειακή κρίση, έχουν καταστήσει μη βιώσιμη την λειτουργία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων επομένως η παραχώρηση κάποιων επιπλέον μέτρων είναι μια ‘ανάσα ζωής’ για τα καταστήματα” σύμφωνα με τον ΣΚΕΑΝΑ.

 

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: Ο ποδηλατόδρομος που έγινε κωπηλατόδρομος

Δημοσιεύθηκε

στις

Ευτυχώς που υπάρχουν και οι συμπολίτες με χιούμορ που έχουν αποφασίσει να αναδεικνύουν τα προβλήματα της πόλης με ευρηματικό τρόπο…

Ανάμεσά τους, ο γνωστός για τις δράσεις του, Οδυσσέας Ξεριζωτής, ο οποίος πήρε δύο κουπιά και χθες το πρωί πήγε για… κωπηλασία στο νέο ποδηλατόδρομο, στο ύψος της Ηρώων Πολυτεχνείου (κοντά στο θεατράκι της μαρίνας) που λόγω της βροχής μετατράπηκε σε «λίμνη».

Το μήνυμα της φωτογραφίας είναι… «τώρα η Πάτρα έχει και κωπηλατόδρομο»! Πέρα από το αστείο της υπόθεση πάντως, το ουσιαστικό μήνυμα και το νόημα της ανάρτησης είναι άλλο: Να αφυπνίσει τους αρμόδιους, ώστε να διορθωθούν, έστω και τώρα, τα λάθη που έχουν γίνει και δεν είναι καθόλου για γέλια…

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα