Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023
Connect with us

Ελλάδα

Βουλή: Ολοκληρώθηκε η πρώτη επεξεργασία του νομοσχεδίου για την ΕΥΠ

Δημοσιεύθηκε

στις

Με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα να αφήνει ανοιχτό το παράθυρο για ορισμένες βελτιωτικές αλλαγές που έχουν προτείνει κόμματα και φορείς και την Αντιπολίτευση να ασκεί έντονη κριτική στη κυβέρνηση εστιάζοντας κυρίως στην προστασία των επικοινωνιών, τις αρμοδιότητες της ΑΔΑΕ και το ρόλο της ΕΥΠ, ολοκληρώθηκε, σε πρώτη ανάγνωση η επεξεργασία του νομοσχεδίου με τίτλο, «Διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, κυβερνοασφάλεια και προστασία προσωπικών δεδομένων πολιτών».

Κλείνοντας τη συζήτηση ο κ. Τσιάρας, απέρριψε τις αιτιάσεις του γενικού εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Τζανακόπουλου ότι, «το νομοσχέδιο ήταν ανάγκη των καιρών λόγω των αποκαλύψεων για τις παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων», αντιτείνοντας ότι «ο πρωθυπουργός από τον Αύγουστο είχε προαναγγείλει νομοθετική ρύθμιση, και κατηγόρησε την Αξιωματική Αντιπολίτευση, για προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων.

«Ερχόμαστε με ένα συνεκτικό νομοθετικό πλαίσιο να αντιμετωπίσουμε όλα τα ζητήματα της άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών και μάλιστα να τα εντάξουμε όλα αυτά μέσα από την ταυτόχρονη πραγματική δυνατότητα τόσο της ΕΥΠ όσο και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Οι τοποθετήσεις των περισσοτέρων ήταν σε μία μονοδιάστατη λογική να βλέπουν μόνο την ΕΥΠ χωρίς να βλέπουν την Αντιμοκρατική», ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ έδωσε έμφαση στη συγκρότηση τριμελούς Συμβουλίου που θα αποφασίζει για την άρση του απορρήτου.

«Ειδικά τα θέματα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας απαιτούν την άμεση επέμβαση. Ακόμα και ώρες να χαθούν, θα χαθεί πολύτιμο υλικό προκειμένου να εξιχνιαστεί και να τεκμηριωθεί μια υπόθεση. Αν θεωρούμε ότι αυτά θα τα βάλουμε σε ένα τσουβάλι και το αποτέλεσμα θα είναι οι υπηρεσίες να μην μπορούν να διατελέσουν το έργο τους και να προστατεύσουν το εθνικό συμφέρον τότε βλέπετε μονοδιάστατα το ζήτημα. ‘Ακουσα επιχειρήματα που προφανώς δεν λαμβάνουν υπόψη την συνολική διάσταση του λόγου για το οποίο αίρεται το απόρρητο των επικοινωνιών. Είναι η λογική της υπερ-απλούστευσης», ανέφερε ο κ. Τσιάρας.

Απαντώντας, κυρίως στη κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, αντέτεινε ότι, «για πρώτη φορά διασφαλίζεται και θεσμικά η άρση του απορρήτου των επικοινωνιών των πολιτικών προσώπων καλώντας τον να απαντήσει γιατί ως κυβέρνηση κατάργησε τον ένα εισαγγελέα και έμεινε μόνο ένας.

«Για πρώτη φορά γίνεται προσπάθεια να υπάρχει διαφανής, ουσιαστικός και θεσμικός έλεγχος της συγκεκριμένης διαδικασίας. Και με την επαναφορά ελέγχου από τους δύο εισαγγελείς και με τον πρόεδρο της Βουλής και μέσα από διαδικασίες που ποτέ στο παρελθόν δεν προβλέπονταν με συγκεκριμένο τρόπο», τόνισε ο κ. Τσιάρας και συμπλήρωσε:

«Για πρώτη φορά ξεφεύγουμε από τα στεγανά του 1994 και προσδιορίζουμε ένα πλαίσιο που προφανώς έχει ανάγκη και η ίδια η ελληνική πραγματικότητα. Αν αυτό δεν είναι ένα βήμα μέσα από το οποίο κατοχυρώνεται και η διαφάνεια και η ακεραιότητα των διαδικασιών είναι ένα ερώτημα που θα του απαντήσουνε οι πολίτες. Διότι για πρώτη φορά ερχόμαστε να καθορίσουμε με σαφή τρόπο όλες τις διαδικασίες που αφορούν και στα πολιτικά πρόσωπα και στην άρση του απορρήτου των επικοινωνιών και στα θέματα που αφορούν στην κυβερνοασφάλεια και στα προσωπικά δεδομένα. Έπρεπε να κάνουμε ταυτόχρονα όλα αυτά τα βήματα, προκειμένου να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο».

Απαντώντας στο θέμα της έννοιας της εθνικής ασφάλειας, που όπως σημείωσε «μονοπώλησε τις συζητήσεις», αντέτεινε ότι «το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δίνει τις έννοιες και ορίζει ότι η εθνική ασφάλεια παραμένει στην ευθύνη κάθε κράτους μέλους».

«Η ευθύνη, αυτή ανταποκρίνεται στο πρωταρχικό συμφέρον της προστασίας των βασικών λειτουργιών του κράτος και των θεμελιωδών συμφερόντων της κοινωνίας και περιλαμβάνει τη πρόληψη και την καταστολή δραστηριοτήτων ικανών να αποσταθεροποιήσουν σοβαρά τις θεμελιώδης συνταγματικές, πολιτικές οικονομικές ή κοινωνικές δομές μιας χώρας. Και ειδικότερα να απειλήσουν άμεσα τον πληθυσμό την κοινωνία ή το ίδιο το κράτος όπως είναι μεταξύ άλλων, οι τρομοκρατικές δραστηριότητες. Αυτό ορίζει η συνθήκη. Και εμείς, προχωρήσαμε σε μια πολύ πιο στενή προσέγγιση αυτής της έννοιας σε σχέση με το ευρωπαϊκό δικαστήριο. Υπάρχει ευρεία έννοια του ορισμού της εθνικής ασφάλειας. Η εκτίμηση είναι ότι έχουμε προσδιορίσει την εθνική ασφάλεια σε μια πολύ πιο στενή προσέγγιση από αυτήν που συγκεκριμένα έχει καθορίσει το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν όμως θεωρείτε ότι πρέπει να το στενέψουμε, εδώ είμαστε να σας ακούσουμε

Ο όρος εθνικής ασφάλειας μετά την διαβούλευση έχει περιοριστεί σημαντικά και έγινε πολύ πιο συγκεκριμένος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Δικαιοσύνης .

Αιτιολογώντας «γιατί δεν κρίθηκε σκόπιμο να εγκρίνεται από το δικαστικό συμβούλιο η εισαγγελική διάταξη όταν η άρση απορρήτου επιβάλλεται για λόγους εθνικής ασφάλειας», ο κ Τσιάρας υποστήριξε ότι «η διπλή έγκριση της άρσης απορρήτου από δύο ανωτάτους εισαγγελείς παρέχει με τρόπο άμεσο ευέλικτο εμπιστευτικό τα εχέγγυα ανεξάρτητης και αμερόληπτης κρίσης δικαστικού λειτουργού και αυτό διασφαλίζει απόλυτα τη διαδικασία».

«Πρέπει επίσης να λάβει κανείς υπόψη του, την ταχύτητα με την οποία πρέπει να υλοποιούνται οι εισαγγελικές διατάξεις. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και χρήσιμο και είναι ο λόγος για τον οποίο υπήρξε γενικότερος προβληματισμός για το αν έπρεπε να υπάρχει δεύτερος αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ή εισαγγελέας εφετών. Αλλά ειδικά για τα θέματα της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, είναι θέμα λεπτών ενδεχομένως και ωρών να εξιχνιαστούν εγκλήματα, να προλάβουμε ενδεχομένως, και να υπάρχει συνεχής δυνατότητα όλων αυτών την υπηρεσιών να ανταποκριθούν στο ρόλο τους», συμπλήρωσε.

Απαντώντας στη κριτική ότι είναι μεγάλο το χρονικό διάστημα των τριών ετών για την ενημέρωση του προσώπου στο οποίο έγινε η άρση απορρήτου του για λόγους εθνικής ασφάλειας, ο κ. Τσιάρας σημείωσε ότι «στη πραγματικότητα μέχρι το 2021 η ενημέρωση ήταν στην διακριτική ευχέρεια του αποφασίζοντος οργάνου και μόνο εφόσον δεν υπήρχε διακύβευση του σκοπού για τον οποίο διατάχθηκε η άρση».

«Το ζήτημα αυτό είναι εξαιρετικά σύνθετο γιατί πρέπει να συναιρεί δικαιώματα αλλά και την αποτελεσματικότητα της υπηρεσίας όταν πρόκειται για υψηλού επιπέδου κινδύνους.

Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να έχουμε υπόψη μας. Με το νομοσχέδιο προτείνεται η ενημέρωση του υποκειμένου να γίνεται υπό την προϋπόθεση ότι δεν διακυβεύεται ο σκοπός για τον οποίον διατάχθηκε η άρση και μετά την πάροδο τριών ετών από την παύση της. Η τριετία ορίζεται ως εύλογος λόγος και ακολουθεί τις καλές πρακτικές άλλων χωρών του εξωτερικού, ώστε να υφίσταται απόσταση από τα γεγονότα ύψιστης εθνικής ασφάλειας», υποστήριξε ο κ. Τσιάρας.

Παράλληλα υπεραμύνθηκε του Τριμελούς Συμβουλίου, και τόνισε ότι «μετά από τρία χρόνια θα είναι άλλος ο εισαγγελέας στην ΕΥΠ, και άλλος ο δεύτερος εισαγγελέας».

«Βεβαίως, ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής, τουλάχιστο θεωρητικά, προστατεύεται και από τη συνταγματική ακεραιότητα αλλά και το αδιάβλητο της δικής του κρίσης», σημείωσε.

Στο θέμα των απαγορεύσεων για την κατοχή και εμπορία κακόβουλων λογισμικών, ανέφερε ότι «στην πραγματικότητα το ισχύον άρθρο δεν κάλυπτε απολύτως την παραβίαση του απόρρητου των ιδιωτικών επικοινωνιών ενώ τώρα η νέα διάταξη αφορά κάθε λογισμικό ή συσκευή που παρεμβαίνει σε ιδιωτικές επικοινωνίες».

«Αυτό που προτείνουμε με το νομοσχέδιο, είναι να επανέλθει με αυστηρότερο και αναβαθμισμένα ποινικά περιεχόμενο, η διάταξη που καταργήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ και αφορά την καθολική απαγόρευση εμπορίας διάθεσης και κατοχής λογισμικών παρακολούθησης ατομικών επικοινωνιών», τόνισε.

«Είναι προφανές ότι, σε μια κοινοβουλευτική συζήτηση θα ακούγονται πράγματα ακραία που ενδεχομένως απέχουν πολύ από την πραγματικότητα. Στο τέλος όμως, αυτός που μας κρίνει είναι ο ελληνικός λαός. Και η αλήθεια είναι ότι οι έλληνες πολίτες θυμούνται, συγκρίνουν, έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν πως θέλουν να είναι η συνέχεια της δικής τους ζωής, ποια κοινωνία ονειρεύονται και ποια κοινωνία θα διαμορφωθεί ανάλογα με τις προτάσεις των κομμάτων. Και επειδή με μεγάλη ευκολία κάποιοι και από αυτό το βήμα και σε οποιαδήποτε ευκαιρία δημόσιου λόγου μπορούν να αλλάζουν τη θέση τους, όλα αυτά είναι θέματα που πολύ σύντομα θα τα βρούμε μπροστά μας. ‘Άλλωστε και ο ίδιος ο χρόνος μας θέτει μπροστά σε εξελίξεις και γεγονότα για τα οποία οι έλληνες πολίτες θα κρίνουν και θα αποφασίσουν. Και τότε βεβαίως θα είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να σεβαστούμε και την κρίση και την άποψη της κοινωνίας», κατέληξε ο κ. Τσιάρας.

Σκληρή κριτική από την πλευρά του άσκησε ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, τονίζοντας ότι «το νομοσχέδιο προέκυψε διότι ο κ. Μητσοτάκης με εντολή του παρακολουθούσε υπουργούς της κυβέρνησης, πολιτικούς αντιπάλους, επιχειρηματίες και δημοσιογράφους».

«Ας αφήσει η κυβέρνηση τις προτροπές προς την αντιπολίτευση και τις παραινέσεις να αρθεί πάνω από το ύψος των μεμονωμένων περιστατικών.

Είναι μεμονωμένο περιστατικό το γεγονός ότι το πολιτικό σύστημα βρίσκεται σε ασφυκτικό έλεγχο από τον παρακολουθητή και υποκλοπέα κ. Μητσοτάκη; Παρακολουθούσε η ΕΥΠ την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων; Ήταν επισυνδεδεμένη η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας; Ας απαντήσει η κυβέρνηση. Και μην μας κάνετε μαθήματα περί εθνικής ασφάλειας και να μας λέτε για κατασκόπους που υποτίθεται ότι εμείς θέλουμε να αλωνίζουν ελεύθεροι στην Ελλάδα. Αλλά επειδή εσείς δεν θέλετε να συζητάτε για τις παράνομες πράξεις του πρωθυπουργού σας μας ζητάτε να σιωπήσουμε μπροστά στο γεγονός ότι παραβιάζονται θεμελιώδεις αρχές του Συντάγματος, του κράτους δικαίου, ότι παραβιάζονται θεμελιώδη δικαιώματα και τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια της χώρας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανακόπουλος.

Παράλληλα κατέθεσε τις προτάσεις του κόμματος:

 • Να οριστεί η εθνική ασφάλεια με τρόπο σαφή και συγκεκριμένο στη βάση των αποφάσεων του ΕΔΔΑ.
 • Να αποσυρθεί το άρθρο για την τριμελή επιτροπή, η οποία θα αποφασίζει για την ενημέρωση των θιγόμενων και την τριετία και να επανέλθει η προτέρα κατάσταση πραγμάτων, όπως είχε πριν την 31η Μαρτίου του 2021.
 • Να οριστεί σαφώς ότι το καθήκον εχεμύθειας, το λεγόμενο απόρρητο, δεν είναι αντιτάξιμο, στην ΑΔΑΕ, στην Επιτροπή Θεσμών και στη Διαφάνειας της Βουλής και στην Εξεταστική Επιτροπή.
 • Να εισαχθεί ειδική αιτιολογία στη διάταξη της εισαγγελέως για λόγους εθνικής ασφάλειας.
 • Να καταργηθεί η αίτηση ως προϋπόθεση της ενημέρωσης των θιγομένων. Όταν δεν υφίσταται λόγος εθνικής ασφάλειας πλέον ο θιγόμενος πρέπει να μαθαίνει ότι παρακολουθήθηκε.

«Αφού θέλετε να βελτιώσετε το νομικό πλαίσιο, αφού θέλετε να εκσυγχρονίσετε την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, κάντε τα όλα αυτά. Αλλά δεν θα τα κάνετε γιατί είστε ένοχοι. Γιατί έχουν τελεστεί από την κυβέρνησή σας ποινικά αδικήματα και είστε υπόλογοι», τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος και κατέληξε:

«Μπορεί όσο δεν γίνονται εκλογές να την γλιτώνετε, αλλά την επομένη των εκλογών με μια νέα κυβέρνηση, αυτή η υπόθεση δεν θα μείνει στο σκοτάδι. Και αυτό είναι πολιτική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ στον ελληνικό λαό».

Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Χάρης Καστανίδης έκανε λόγο για άκρως προβληματικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη για ουσιαστικές αλλαγές.

Όπως είπε, «χειροτερεύει η διάταξη που προέβλεπε αρχικά ότι έξη μήνες μετά, το υλικό που προέκυψε, εφόσον δεν υπάρχουν στοιχεία καταστρέφεται, καθώς προστέθηκε άλλη διάταξη που ορίζει ότι μπορεί και νωρίτερα να καταστραφεί αν ο διοικητής της ΕΥΠ το αποφασίσει».

«Σε όλες τις πολιτισμένες χώρες η καταστροφή αρχείων γίνεται με την παρουσία ανεξάρτητης αρχής. Εδώ αποφασίζει ο διοικητής της ΕΥΠ. Και μπορεί να είναι και πριν από τους έξη μήνες και δεν υπάρχει ποτέ παρουσία της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών.

Τι θέλετε να μας πείτε δηλαδή ότι κάνετε; Ότι αλλάζετε δήθεν επί τα βελτίω το νομοθετικό καθεστώς; Αν θέλετε να προχωρήσετε σε κάτι καλό βάλτε υποχρέωση συντάξεως πρωτοκόλλου καταστροφής παρουσία της ΑΔΑΕ, χωρίς την έγκριση της οποίας δεν μπορεί να καταστραφεί. Και να βάλετε διάταξη ότι ουδείς από την ΕΥΠ μπορεί να επικαλεστεί απόρρητο έναντι της Αρχής. Και ξέρετε γιατί; Γιατί ο νόμος του 2008 προβλέπει ρητά ότι μπαίνει παντού ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, ελέγχει αρχεία , έγγραφα , δεδομένα, δεν μπορεί κανείς να του πει όχι», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καστανίδης.

Ταυτόχρονα ζήτησε:

«Στη διάταξη που αφορά την άρση απορρήτου των πολιτικών να υπάρχει η εγγύηση του προέδρου της βουλής η οποία θα είναι μετά την πρόταση του αρμόδιου εισαγγελέα της ΕΥΠ. Να υπάρχει έγκριση από τριμελές δικαστικό συμβούλιο και απόφαση του προέδρου της βουλής».

«Πέραν των πολιτικών, να σκεφτείτε και τι θα κάνετε για την ειδικές εγγυήσεις για την προστασία δικηγόρων δημοσιογράφων και τους δικαστικούς λειτουργούς όταν πρόκειται να αρθεί το απόρρητο των επικοινωνιών τους», σημείωσε ο κ. Καστανίδης και συμπλήρωσε:

«Υπάρχει μια ακλόνητη δεξιά στροφή που είτε στο όνομα παχυλής άγνοιας είτε στο όνομα του ποινικού λαϊκισμού γίνονται πράγματα απίστευτα. Τροποποιείτε κατά το δοκούν τις ποινές γιατί πιστεύετε ότι όσο αυξάνουμε τις ποινές τόσο μειώνεται η εγκληματικότητα. Και επειδή κατά το δοκούν τροποποιείτε έχει καταστεί πια ο ποινικός κώδικας κουρελόχαρτο μέσα σε τρία χρόνια».

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, υποστήριξε ότι «αυτό που κάνει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο είναι να νομιμοποιεί το ουδείς εξαιρείται από τις παρακολουθήσεις» ενώ τόνισε ότι «υπάρχει ουσιώδης διαφορά από το κείμενο της διαβούλευσης».

«Στην πραγματικότητα διαμορφώνει ένα ακόμα πιο αποτελεσματικό πλαίσιο μαζικής και προληπτικής παρακολούθησης, ακόμα και ενσωματώνοντας πολλές από τις παρατηρήσεις που κατατέθηκαν στη διαβούλευση, χωρίς όμως να αγγίζουν την ουσία του αντιδραστικού χαρακτήρα του νομοσχεδίου. Γιατί αποκαλύπτεται και με αυτό τον τρόπο, ότι η κοινή επιδίωξη ήταν να διαμορφωθεί ένα πιο εκσυγχρονισμένο και αποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο, όχι μόνο για αυτή αλλά ούτε για την οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση αλλά συνολικά για την αστική τάξη και το κράτος της», ανέφερε η κ. Κομνηνάκα ενώ επιτέθηκε και στα τρία κόμματα, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Για αυτό στο οποίο δεν μιλά κανένας είναι ότι αυτό το ισχύον πλαίσιο το οποίο δημιούργησε το έδαφος για τις σκανδαλώδεις υποθέσεις που συζητιούνται το τελευταίο διάστημα ήταν κοινό δημιούργημα και της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.

Επιχειρείτε να προσδώσετε ένα δημοκρατικότερο μανδύα, παρουσιάζοντας δήθεν ασφαλιστικές δικλείδες για να γίνεται πράξη ότι ουδείς εξαιρείται από τις παρακολουθήσεις».

«Αποτελεί πρόκληση για το λαό, να εμφανίζεται η κυβέρνηση ως ο φορέας της διαφάνειας που προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα χρόνια προβλήματα.

Οι αλλαγές που γίνονται αποκαλύπτουν ότι στο στόχαστρο παραμένει το εργατικό λαϊκό κίνημα και οι αγώνες του», είπε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ και κατέληξε:

«Με επίκληση την εθνική ασφάλεια και με αοριστίες στην έννοια της αξιοποιείται η δυνατότητα να γίνονται φύλο και φτερό τα προσωπικά δεδομένα».

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Αντώνης Μυλωνάκης, υποστήριξε ότι «υπήρξε ανάγκη αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου γιατί η κυβέρνηση νομιμοποιείσαι εγκληματικές ενέργειες οι οποίες έγιναν από την Κεντρική Υπηρεσία ή από παράκεντρα της».

«Αν δεν γινόταν όλο αυτό το κακό που έγινε δεν θα συζητούσαμε καθόλου την αλλαγή των δομών και της οργάνωσης της ΕΥΠ, και βέβαια και της Αντιτρομοκρατικής», σημείωσε ενώ εκτίμησε ότι «το νομοθέτημα της κυβέρνησης της ΝΔ δεν πρόκειται να κρατήσει πολύ».

«Νομιμοποιήσατε τις παράνομες ενέργειες του παρακρατικού μηχανισμού της ΕΥΠ. Τις κάνατε νόμιμες τις επισυνδέσεις και παρακολουθήθηκε ακόμα και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ» είπε ο κ. Μυλωνάκης.

Όπως τόνισε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, «πρέπει να οριστούν τα αδικήματα σαφέστατα, να υπάρχει πλήρης αιτιολογία για την άρση του απορρήτου με στοιχεία, η ενημέρωση του θιγουμένου να γίνεται με απόφαση του δικαστικού συμβουλίου εντός δύο μηνών από την λήξη της παρακολούθησης και να γίνει πιο συγκεκριμένη η έννοια της εθνικής ασφάλειας».

Η ειδική αγορήτρια του ΜεΡΑ23, Σοφία Σακοράφα μίλησε για επικοινωνιακές προβληματικές ρυθμίσεις που χρίζουν ουσιαστικών και αναγκαίων αλλαγών.

Η κ. Σακοράφα εξέφρασε την διαφωνία της για την διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, τόνισε ότι για τα πολιτικά πρόσωπα ανατρέπεται η θεσμική ισορροπία του πολιτικού συστήματος, επεσήμανε ότι η προστασία των επικοινωνιών πρέπει να εξασφαλίζεται από το σύνταγμα και η αρμοδιότητα για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών για λόγους εθνικής ασφάλειας να ανατεθεί σε πολυπρόσωπο δικαιοδοτικό δικαστικό όργανο.

«Σε μια ευνομούμενη πολιτεία, η άρση του απορρήτου πρέπει να εμπεριέχει την αιτιολογία λήψης του μέτρου ώστε να δύναται να ελεγχθεί κάθε φορά η δράση των κρατικών οργάνων με την τήρηση της αρχής της νομιμότητας αλλά και της αναλογικότητας», επεσήμανε.

Τέλος, έντονες ενστάσεις εξέφρασε και για την διάταξη που αφορά την δυνατότητα ενημέρωσης, μετά την παρέλευση τριών ετών, τονίζοντας ότι «καταργείται τόσο η δυνατότητα της ΑΔΑΕ να ενημερώνει όσο και το δικαίωμα του θιγουμένου να ενημερώνεται από την Αρχή».

«Φαλκιδεύεται δηλαδή το συνταγματικό ρόλο της ΑΔΑΕ και την υποβαθμίζεται σε γραμματοκομιστή της ΕΥΠ με μία απαράδεκτη διάταξη», σημείωσε η κ. Σακοράφα ενώ χαρακτήρισε «απαράδεκτο να καταστρέφεται το υλικό πριν ενημερωθεί ο θιγόμενος».

«Το νομοσχέδιο αυτό, ουσιαστικά, απαντά σε μια πραγματική ανάγκη της ελληνικής δικαιοσύνης, η οποία, για πάρα πολλά χρόνια, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, κυρίως, στην ταχύτητα με την οποία διεκπεραιώνει τις εκκρεμείς υποθέσεις», τόνισε από την πλευρά του ο γενικός εισηγητής της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Παράλληλα έκανε λόγο για «τιτάνια προσπάθεια που έγινε όλο το προηγούμενο διάστημα, από τον υπουργό, από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, από την Κυβέρνηση, για να καλυφθούν κενά πολλών ετών».

«Το νομοσχέδιο, καλύπτει αυτό το κενό ουσιαστικά, κατοχυρώνοντας και την ποιότητα της επιλογής, αλλά και την πληρότητα, από άποψη ποσοτική, της κάλυψης των αναγκών», τόνισε και πρόσθεσε .

«Θεωρούμε, ότι αυτό το οποίο έχει σημασία, από εδώ και πέρα, μετά την ψήφιση στην Ολομέλεια του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου, είναι η γρήγορη υλοποίηση των αποφάσεων. Διατυπώθηκαν θετικές γνώμες από τους φορείς που ακροαστήκαμε και ασκήθηκαν επιμέρους κριτικές από κάποια κόμματα της αντιπολίτευσης. Νομίζω, ότι υπάρχει η διάθεση, όπου υπάρχει λογική, να υπάρξει συνεννόηση, για να μπορέσουμε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Ελλάδα

Τσίπρας από το Περιστέρι: Στο δίλημμα «με τη Δημοκρατία ή την εκτροπή» θα απαντήσει ο ίδιος ο λαός

Δημοσιεύθηκε

στις

Από τα δυτικά, μια περιφέρεια στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύει ιδιαιτέρως, ξεκίνησε ο προεκλογικός «ανένδοτος» αγώνας του Αλέξη Τσίπρα. Η επιλογή της περιοχής θεωρείται συμβολική για την Κουμουνδούρου καθώς από το γήπεδο «Ανδρέα Παπανδρέου» στο Περιστέρι, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, περιγράφει το κυβερνητικό του πρόγραμμα.

Η εκδήλωση, ξεκίνησε με ολιγόλεπτη ομιλία της εκπροσώπου Tύπου, Πόπης Τσαπανίδου, η οποία έδωσε τον παλμό. «Είμαστε εδώ για να δώσουμε ένα μήνυμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη», δήλωσε, μεταξύ άλλων. Αναφερόμενη στον θάνατο των δύο πιλότων της πολεμικής αεροπορίας, η κυρία Τσαπανίδου δήλωσε ότι είναι μια ημέρα θλίψης και η χώρα θρηνεί. Για τον λόγο αυτό, ζήτησε και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη τους.

Από τον λόγο του Αλέξη Τσίπρα, δεν έλειπαν οι επιθέσεις κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και της Νέας Δημοκρατίας.  Με το δίλημμα «με τη δημοκρατία ή την εκτροπή» στο οποίο καλείται να απαντήσει «ο ίδιος λαός» ξεκίνησε την ομιλία του στο κλειστό στάδιο “Ανδρέας Παπανδρέου” στο Περιστέρι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας λόγο για «μήνυμα νίκης και αλλαγής» και για «αντεπίθεση της Δημοκρατίας».

«Δεν θα απαντήσουν σε αυτό το υπαρξιακό για τη χώρα ερώτημα, οι 156 βουλευτές της ΝΔ. Θα απαντήσουν τα εκατομμύρια των Ελληνίδων και των Ελλήνων. Θα απαντήσει ο ελληνικός λαός στην κάλπη, έτσι όπως το Σύνταγμά μας ορίζει. Από σήμερα λοιπόν, μεταφέρουμε την πρόταση δυσπιστίας απέναντι στη χειρότερη, στην πιο επικίνδυνη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης, από τη Βουλή στον ίδιο τον ελληνικό λαό», είπε ακόμη ο κ. Τσίπρας. Παράλληλα επανάλαβε το αίτημα του για άμεση διάλυση της Βουλής και να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές εντός τριών εβδομάδων.

Απηύθυνε κάλεσμα στις προοδευτικές δυνάμεις για άλλη μια φορά, ωστόσο τώρα δεν έλειπαν και οι αιχμές. Λίγα 24ώρα μετά την αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «ακριβώς σε στιγμές, που πρωταρχικό καθήκον όλων των δημοκρατικών δυνάμεων δε μπορεί να είναι άλλο από την υπεράσπισή της ίδιας της δημοκρατίας. Είναι κρίμα να επιλέγουν ένα ανιστόρητο διμέτωπο που διευκολύνει το καθεστώς Μητσοτάκη και αξιοποιείται από αυτό».

«Είναι κρίμα να μη θέλουν να καταλάβουν ότι οι όποιες διαφορές των προοδευτικών δυνάμεων, σοβαρές ή λιγότερο σοβαρές, λύνονται στο πεδίο της δημοκρατίας και μόνο εκεί. Κι αυτό το πεδίο οφείλουμε όλοι μαζί, πρωτίστως να το καθαρίσουμε από τη λάσπη του κυρίου Μητσοτάκη», επεσήμανε ακόμη.

Το σχέδιο της «Προοδευτικής Διακυβέρνησης»

Ο Αλέξης Τσίπρας, περιέγραψε το πρόγραμα που θέλει να εφαρμόσει η «προοδευτική διακυβέρνηση». Υπογράμμισε ότι θέλουν να δημιουργήσουν μια κοινωνία ασφάλειας και δικαιοσύνης. Με πρώτη προτεραιότητα, την καταπολέμηση της ακρίβειας, βάζοντας τέλος στην αισχροκέρδεια. Και συνέχισε λέγοντας, ότι θα ξανά κρατικοποιηθεί η ΔΕΗ, να γίνει ξανά δημόσια και ηγείται της προσπάθειας να πέσει η τιμή στο ρεύμα.

Για την Εργασία:

 1. Αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα στα 880 ευρώ, από τον πρώτο χρόνο
 2. Αύξηση των μισθών όλων των δημοσίων υπαλλήλων κατά 10 %, από τον πρώτο χρόνο
 3. Θέσπιση μηχανισμού ετήσιας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
 4. Ξεπάγωμα των τριετιών
 5. Επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας
 6. Επανίδρυση του ΣΕΠΕ
 7. Επαναφορά του 8ωρου και των απλήρωτων υπερωριών

Οικονομία

 1. Αφορολόγητο στις 10.000 ευρώ για όλους (ελεύθερους επαγγελματίες, μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, εργαζόμενους με μπλοκάκι)
 2. Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο χαμηλότερο συντελεστή
 3. Μείωση των ΕΦΚ στα καύσιμα στον κατώτερο συντελεστή της ΕΕ
 4. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος
 5. Προστασία της πρώτης κατοικίας, της αγροτικής γης και της επαγγελματικής στέγης από πλειστηριασμούς
 6. 120 δόσεις και κούρεμα βασικής οφειλής για τα χρέη στο δημόσιο
 7. Κανόνες στη λειτουργία των funds
 8. Και Δημόσιος πυλώνας στο τραπεζικό σύστημα

Συντάξεις:

 1. Επιστροφή όλων των αναδρομικών τους σε 3 ετήσιες δόσεις
 2. Επαναφορά της 13ης σύνταξης του 2019
 3. Αύξηση των συντάξεων όπως ορίζει ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ
 4. Αποκατάσταση των αδικιών που δημιουργούνται από την προσωπική διαφορά
 5. Κατάργηση της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης

Κοινωνία – Μητέρες:

 1. Θέλουμε δικαιοσύνη για τις μητέρες. Κι αυτό σημαίνει:
 2. Αύξηση και μετατροπή του επιδόματος παιδιού σε επίδομα μητέρας. Και χορήγησή του στη μητέρα από τη γέννηση του παιδιού μέχρι τα 24 έτη ανεξαρτήτως σπουδών.
 3. Ειδική άδεια μητρότητας σε αυτοαπασχολούμενες, ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες
 4. Βρεφονηπιακοί σταθμοί για όλα τα παιδιά

Νέα Ζευγάρια:

 1. Προσιτή κατοικία με χαμηλά ενοίκια μέσα από τη δημιουργία τράπεζας στέγης και τον έλεγχο του Airbnb
 2. Διπλασιασμός του επιδόματος ενοικίου

Υγεία

 1. Θέλουμε δικαιοσύνη στην Υγεία. Κι αυτό σημαίνει:
 2. Άμεση πρόσληψη 5.500 μόνιμων υγειονομικών. Πρόσληψη επιπλέον 10.000 σε βάθος τριετίας
 3. Μονιμοποίηση του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε τη μάχη της πανδημίας στην πρώτη γραμμή
 4. Ένταξη του υγειονομικού προσωπικού στα βαρέα και ανθυγιεινά.
 5. Αναδιαμόρφωση μισθολογίου με Εισαγωγικό μισθό πρωτοδιοριζόμενου γιατρού τα 2.000 ευρώ και κίνητρα για την ένταξη νεών γιατρών στο ΕΣΥ.

Παιδεία:

 1. 20.000 διορισμοί μόνιμων δασκάλων και καθηγητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
 2. Διπλασιασμός της κρατικής χρηματοδότησης στα πανεπιστήμια και του αριθμού των μελών ΔΕΠ σε βάθος τετραετίας.
 3. Δωρεάν μεταπτυχιακά προγράμματα.
 4. Επαναφορά λειτουργίας των Διετών Προγραμμάτων Σπουδών
 5. Αύξηση του αριθμού των εισακτέων στα ΑΕΙ μετά της κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης και Δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στις σχολές χαμηλής ζήτησης.

Κράτος:

 1. Αντικατάσταση του επιτελικού κράτους που έχει γίνει ανέκδοτο με ένα δημοκρατικό και αποτελεσματικό κράτος.
 2. Με δομές αξιοκρατίας και διαφάνειας.
 3. Με δραστικό περιορισμό των μετακλητών και των απευθείας αναθέσεων.
 4. Ολική αναδιοργάνωση της ΕΥΠ, διαφανή και δημοκρατική λειτουργία και επαναφορά της στον ιδρυτικό της σκοπό, δηλαδή την εθνική ασφάλεια και τη καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.
 5. Αναδιοργάνωση και κάθαρση της Ελληνικής Αστυνομίας από τους επίορκους αστυνομικούς. Με στόχο να καταπολεμεί και όχι να συνεργάζεται με το έγκλημα.
 6. Έμπρακτη στήριξη του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και ταυτόχρονα έλεγχος όλων των εξοπλιστικών προγραμμάτων που αποφασίστηκαν τα τρία τελευταία χρόνια.

Πολιτισμός

 1. Προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομίας
 2. Συλλογικές συμβάσεις για αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες εργασίας στο χώρο του πολιτισμού.
 3. Μια νέα προοδευτική πολιτική για τα μνημεία και τα κρατικά μουσεία, ενταγμένα στο σχέδιό μας για τη βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη της χώρας.
 4. Ακαδημαϊκή και επαγγελματική αναγνώριση των πτυχίων των ανώτερων καλλιτεχνικών σχολών και δημιουργία δημόσιας ανώτατης καλλιτεχνικής εκπαίδευσης.

Θεσμοθέτηση γάμου για όλα τα πρόσωπα:

Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας, εξήγησε ότι θέλει «δικαιοσύνη στα δικαιώματα όλων των ανθρώπων στη ζωή. Για αυτό και θα θεσμοθετήσουμε το δικαίωμα γάμου για όλα τα πρόσωπα».

Ο Αλέξης Τσίπρας, στο τέλος της ομιλίας όξυνε ξανά τους τόνους, περιγράφοντας το «δίλημμα των εκλογών. Επιτιθέμενος στον πρωθυπουργό είπε ότι αυτό το δίλημμα είναι: «δημοκρατία ή εκτροπή, ή δημοκρατία ή Μητσοτάκης. Και συνέχισε λέγοντας ότι η απάντηση θα είναι συντριπτική, όπως εκτίμησε. Η απάντηση θα είναι Δημοκρατία.

Και έκλεισε την ομιλία του λέγοντας ότι «η απάντηση θα είναι δικαιοσύνη. Η απάντηση θα είναι μια μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Η απάντηση θα είναι η πολιτική αλλαγή και η προοδευτική κυβέρνηση από την επόμενη των εκλογών».

Αναλυτικά η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα:

Πολίτες της Αθήνας, σήμερα από εδώ από το Περιστέρι, δίνουμε μαζί το μήνυμα της νίκης, το μήνυμα της αλλαγής. Η Δημοκρατία αντεπιτίθεται.Γιατί η Δημοκρατία έχει βαθιές ρίζες στο τόπο μας. Και κανείς δε μπορεί να την υπονομεύει. Ήδη το φως της αλήθειας νίκησε το σκοτάδι της συγκάληψης, της εκτροπής και των εκβιασμών.

Και τώρα την απάντηση στο δίλλημα: Με τη Δημοκρατία ή την εκτροπή, καλείται να δώσει ο ίδιος ο λαός. Δε θα απαντήσουν σε αυτό το υπαρξιακό για τη χώρα ερώτημα, οι 156 βουλευτές της ΝΔ. Θα απαντήσουν τα εκατομμύρια των Ελληνίδων και των Ελλήνων. Και θα απαντήσουν στη κάλπη, έτσι όπως το Σύνταγμά μας ορίζει.

Από σήμερα λοιπόν, μεταφέρουμε τη πρόταση δυσπιστίας απέναντι στη χειρότερη, στη πιο επικίνδυνη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης, από τη Βουλή στον ελληνικό λαό. Και ξεκινάμε μαζί, από δω, από το Περιστέρι. Από το κλειστό στάδιο « Ανδρέας Παπανδρέου», που φάνηκε σήμερα μικρό για να χωρέσει τον παλμό και την αποφασιστικότητά σας.

Ξεκινάμε μαζί την πορεία στο λαό. Για τη μεγάλη νίκη και τη πολιτική αλλαγή. Για τη προοδευτική κυβέρνηση που έχει ανάγκη ο τόπος. Για την αποκατάσταση του κράτους δικαίου και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Και βλέποντας το πάθος, το πλήθος, τα πρόσωπά σας, δεν είμαι απλώς αισιόδοξος. Είμαι βέβαιος. Ο εφιάλτης τελειώνει. Η δημοκρατία και το κράτος Δικαίου θα επιστρέψουν. Η δικαιοσύνη θα ξαναγίνει ο κανόνας. Οι ανισότητες, η αδικία, οι παρακρατικές μέθοδοι, η διαφθορά, η αναξιοκρατία, σύντομα θα λάβουν ένα τέλος. Μαζί θα βγάλουμε την Ελλάδα από το τέλμα, το ζόφο και την παρακμή. Μαζί θα ξαναχτίσουμε τις βάσεις για μια Ελλάδα της δικαιοσύνης και της προκοπής.

Φίλες και φίλοι, πολίτες της Αθήνας. Τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια είναι πάρα πολλά αυτά που έχουν δει τα μάτια μας. Είναι πάρα πολλά αυτά που έχουμε ζήσει και έχουμε πληρώσει πανάκριβα. Είδαμε τη χώρα μας να γίνεται η χειρότερη σε όλο το Δυτικό κόσμο σε απώλειες αναλογικά με το πληθυσμό της από την πανδημία. Είδαμε και βλέπουμε ανθρώπους να πεθαίνουν έξω από μονάδες εντατικής θεραπείας σε ένα παρατημένο ΕΣΥ. Είδαμε, παρά τις τρομακτικές απώλειες, αυτούς που κυβερνάν να επιμένουν, σε ένα σχέδιο ιδιωτικοποίησης και διάλυσης του ΕΣΥ. Να ανοίγουν την πόρτα της δημόσιας Υγεία στην κερδοσκοπία.

Κι ακόμα χειρότερα, τους είδαμε να εκμεταλλεύονται την αγωνία της αρρώστιας και του θανάτου, για να λεηλατήσουν με τις απευθείας αναθέσεις τα δημόσια ταμεία. Είδαμε, επίσης αυτά τα χρόνια, την ΕΕ για πρώτη φορά να δίνει το πράσινο φως σε μια κυβέρνηση να ξεφύγει από τους γνωστούς δημοσιονομικούς περιορισμούς. Και τη κυβέρνηση να δαπανά, όπως η ίδια λέει, σχεδόν πενήντα δις. Αλλά αντί να τα δώσει στοχευμένα σε όσους έχουν ανάγκη στήριξης, είδαμε να κερδίζουν για άλλη μια φορά οι ισχυροί και οι ημέτεροι και τη φτώχεια να αυξάνεται, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να ασφυκτιούν.

Είδαμε και βλέπουμε ενάμισι χρόνο τώρα, τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά να παραδέρνουν στην καταιγίδα της ακρίβειας. Είδαμε και βλέπουμε τους μισθούς και τις συντάξεις να μειώνονται από τον πληθωρισμό, και την ακρίβεια να εξανεμίζει το εισόδημα κάθε νοικοκυριού από τη δεύτερη βδομάδα του μήνα.

Είδαμε και βλέπουμε η αισχροκέρδεια να γίνεται κανόνας. Οι τιμές στα Σούπερ μάρκετ να ανεβαίνουν χωρίς μέτρο και η Ελλάδα με τους χαμηλότερους μισθούς και τα χαμηλότερα εισοδήματα στην ΕΕ, να γίνεται η χώρα με τις ακριβότερες τιμές. Είδαμε τη ΔΕΗ να πρωτοστατεί στο ράλυ των ανατιμήσεων στο ρεύμα.

Τη χώρα μας να είναι πρώτη σε όλη την Ευρώπη στη χονδρική τιμή ρεύματος. Το μέσο νοικοκυριό να χρειάζεται σχεδόν δυο μισθούς για να πληρώσει το ρεύμα.
Και την ίδια στιγμή, οι ενεργειακές εταιρείες και τα διυλιστήρια να βγάζουν μυθικά υπερκέρδη, χωρίς κανείς να τους ελέγχει, χωρίς κανένας να βάζει όριο, χωρίς κανένας να τους φορολογεί.

Είδαμε και βλέπουμε τη διαφθορά να έχει εγκατασταθεί σε όλες τις πλευρές του κράτους. Ρουσφέτι και κομματισμός, να συνοδεύουν κάθε κυβερνητική πράξη.
Είδαμε οικογένειες να χάνουν τα σπίτια τους σε πληστηριασμούς για μερικές χιλιάδες ευρώ και την ίδια ώρα οι κάθε λογής Πάτσηδες και τα κοράκια των funds, να πλουτίζουν από τη δυστυχία των αδύναμων και της μεσαίας τάξης. Ενώ τραπεζίτες, golden boys, μαυραγορίτες του λευκού κολάρου, να απολαμβάνουν την ασυλία της ασυδοσίας τους.

Είδαμε και βλέπουμε τους νέους μας να στερούνται την ευκαιρία ακόμα και να ονειρεύονται. Να φυλακίζονται στην ανεργία, σε δουλειές με αμοιβές πείνας, χωρίς δικαιώματα και προοπτική. Ή να σπρώχνονται στο δρόμο της μετανάστευσης. Και η κυβέρνηση να καταργεί το οχτάωρο και να επιβάλει εργασιακή ζούγκλα. Ενώ η μαύρη αγορά, η αισχροκέρδεια, η πιο φαύλη εκμετάλλευση της οικονομικής κρίσης από μια κρατικοδίαιτη ολιγαρχία, να γίνονται κανονικότητα, όχι απλώς με την ανοχή, αλλά με τις ευλογίες της κυβέρνησης.

Είδαμε, επίσης τους ανθρώπους του πολιτισμού αλλά και τον ίδιο τον πολιτισμό μας να απαξιώνονται. Τα αρχαία στο μετρό της Θεσσαλονίκης να ξηλώνονται, την Ακρόπολη να τσιμεντώνεται, τα γλυπτά του Παρθενώνα να μπαίνουν στο παζάρι των προεκλογικών εντυπώσεων. Είδαμε βιαστές να αναλαμβάνουν κρίσιμες κρατικές θέσεις και μετά να ξεπλένονται. Αλλά τα πτυχία των καλλιτεχνών να υποβιβάζονται με Διάταγμα, ως ισότιμα του απολυτηρίου Λυκείου.

Και είδαμε τέλος τη δημοκρατία μας να κακοποιείται με τον πιο βάναυσο τρόπο. Τις υποκλοπές να ρυπαίνουν τη δημόσια ζωή. Την ΕΥΠ να γίνεται ΚΥΠ, Καθεστωτική Υπηρεσία Πληροφοριών, στην υπηρεσία των σχεδίων του καθεστώτος Μητσοτάκη. Και την εθνική μας ασφάλεια, την είδαμε να εμπλέκεται σε παίγνια εκβιασμών τύπου μαφίας, με την παρακολούθηση της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων.

Φίλες και φίλοι. Πολίτες της Αθήνας. Όλα αυτά τα είδαμε τα τελευταία χρόνια, γιατί απέναντί μας δεν είχαμε μια κακή κυβέρνηση. Αλλά ένα επικίνδυνο καθεστώς.Ο κος Μητσοτάκης δε χρησιμοποίησε τις παρακρατικές μεθόδους από λάθος ή από αστοχία. Δεν ήταν αστοχία, ήταν μέθοδος διακυβέρνησης. Γιατί οι άθλιες πολιτικές απαιτούν και άθλια μέσα για να επιβληθούν.

Με εργαλείο τα πιο ανήθικα μέσα θέλησαν να επιβάλλουν μια ανήθικη πολιτική. Με μοχλό το ψέμα, τον έλεγχο της ενημέρωσης, την κακοποίηση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, επιχείρησαν να επιβάλουν και τελικά επέβαλαν, την πιο μεγάλη και προκλητική αναδιανομή εισοδήματος που έχει συμβεί στο τόπο μας. Από τους πολλούς στους ελάχιστους. Από τη μεγάλη πλειοψηφία στη μειοψηφία που στηρίζει και στηρίζεται από το καθεστώς Μητσοτάκη. Τα καθεστώτα όμως πέφτουν από το λαό. Και πέφτουν με πάταγο. Για αυτό και πλέον εμείς στο λαό και μόνο στο λαό απευθυνόμαστε.

Στους εργαζόμενους, τους νέους, τους μικρομεσαίους, τους αγρότες, τους ελεύθερους επαγγελματίες, στη κοινωνική πλειοψηφία. Και τους καλούμε να βάλουμε μαζί ένα τέρμα σε αυτή τη βίαιη αναδιανομή του εισοδήματος. Του δικού τους εισοδήματος, που συρρικνώνεται για να κερδίζουν οι ισχυροί. Να βάλουμε τέλος σε ένα καθεστώς που είναι πλέον καθεστώς ντροπής για τη χώρα. Καθεστώς εκτροπής. Να βάλουμε τέλος με το μόνο όπλο που ο λαός διαθέτει. Την ψήφο και τον αγώνα του.

Πολίτες της Αθήνας. Μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις των πειστηρίων της εκτροπής, ο κύβος ερήφθη. Και ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ως ο βασικός κορμός της δημοκρατικής παράταξης στον τόπο μας, έχει χρέος ηθικό και πολιτικό. Δε θα νομιμοποιήσουμε την εκτροπή. Δε θα νομιμοποιήσουμε τον ακρωτηριασμό της δημοκρατίας. Ζητάμε την άμεση διάλυση της Βουλής και την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία. Και μεταφέρουμε την πρόταση δυσπιστίας από το κοινοβούλιο στον λαό. Τον ανώτατο κριτή.

Αυτός και μόνο αυτός είναι ο αρμόδιος να αποφασίσει στο δίλλημα: Με τη δημοκρατία ή με την εκτροπή. Και όσο ο κος Μητσοτάκης γαντζωμένος μέχρι τέλους στη καρέκλα της εξουσίας, θα αρνείται τη προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία. Δε θα συμμετάσχουμε στις ψηφοφορίες της Βουλής. Δε θα νομιμοποιούμε τη πλειοψηφία της εκτροπής. Δε θα νομιμοποιούμε μια ηθικά και πολιτικά έκπτωτη κυβέρνηση.

Αναρωτιέμαι, όμως, αφού ο κος Μητσοτάκης διατείνεται ότι έχει τόσο μεγάλη δημοσκοπική υπεροχή.
Αφού όλα τα παπαγαλάκια – και είναι πολλά – της κυβερνητικής προπαγάνδας, διατείνονται ότι η εκλογική αναμέτρηση θα είναι για αυτόν ένας υγιεινός περίπατος. Γιατί άραγε, δε σηκώνει το γάντι; Γιατί δε προκηρύσσει εκλογές; Γιατί θέλει να καθίσει ως και τη τελευταία ημέρα γαντζωμένος στη καρέκλα της εξουσίας;

Η απάντηση είναι προφανής:

Γιατί η πραγματικότητα δεν είναι καθόλου έτσι όπως ορισμένοι επιθυμούν να τη παρουσιάσουν.
Γιατί ο κος Μητσοτάκης φοβάται σα το διάολο το λιβάνι, τη λαϊκή ετυμηγορία.
Γιατί ο κος Μητσοτάκης γνωρίζει ότι την επόμενη των εκλογών δε θα βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου.
Και γιατί σκοπεύει, στη πορεία προς τις εκλογές, να επιστρατεύσει κάθε μέσο, προκειμένου να προστατεύσει το καθεστώς του.

Από έναν αδίστακτο πρωθυπουργό, που δε δίστασε να παρακολουθεί το μισό πολιτικό σύστημα, τους πολιτικούς του αντιπάλους, τους υπουργούς του, ακόμη και την ηγεσία του στρατεύματος. Το ψέμα, η διαστρέβλωση, οι κατασκευές και η λάσπη, είναι ίσως το λιγότερο από όλα όσα αναμένουμε μέχρι τις εκλογές.

Τον ενημερώνουμε όμως, ότι είναι πλέον μάταιος ο κόπος. Ότι και να κάνει δε θα αποφύγει τη λαϊκή ετυμηγορία, δε θα αποφύγει την ήττα του στις εκλογές.
Διέπραξε ύβρη απέναντι στη δημοκρατία. Τον περιμένει η Νέμεσις της λαϊκής κρίσης.

Στις εκλογές όποτε και να στηθούν οι κάλπες, η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, η καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, θα είναι αυτή που θα επιβάλει την επόμενη ημέρα, τον σχηματισμό ισχυρής προοδευτικής κυβέρνησης. Με στόχο την αποκατάσταση του κράτους δικαίου αλλά και της κοινωνικής συνοχής. Με στόχο την αποκατάσταση της δικαιοσύνης, παντού.

Και είναι πλέον καθαρό σε κάθε προοδευτικό πολίτη, γιατί η νίκη και μόνο η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στις εκλογές της απλής αναλογικής, είναι αυτή που θα φέρει τη πολιτική αλλαγή και τη προοδευτική διακυβέρνηση.

Δε το λέμε με διάθεση υπεροψίας, ούτε με διάθεση αλαζονείας. Δε το λέμε με διάθεση ψηφοθηρίας. Το λέμε γιατί αυτή είναι η απόλυτη αλήθεια. Που επιβεβαιώνεται δυστυχώς και από τις τελευταίες εξελίξεις. Και λέω δυστυχώς, γιατί είναι πράγματι κρίμα. Κρίμα για τη δημοκρατία, κρίμα για την προσπάθεια του λαού να απαλλαγεί από το άχθος Μητσοτάκη, ηγεσίες κομμάτων που ορκίζονται στη δημοκρατία,
να υψώνουν αδιαπέραστα τείχη ανάμεσα στις δυνάμεις της δημοκρατίας.

Ακριβώς σε στιγμές, που πρωταρχικό καθήκον όλων των δημοκρατικών δυνάμεων δε μπορεί να είναι άλλο απο την υπεράσπισή της ίδιας της δημοκρατίας.
Είναι κρίμα να επιλέγουν ένα ανιστόρητο διμέτωπο που διευκολύνει το καθεστώς Μητσοτάκη και αξιοποιείται από αυτό.

Είναι κρίμα να μη θέλουν να καταλάβουν ότι οι όποιες διαφορές των προοδευτικών δυνάμεων, σοβαρές ή λιγότερο σοβαρές, λύνονται στο πεδίο της δημοκρατίας και μόνο εκεί. Κι αυτό το πεδίο οφείλουμε όλοι μαζί, πρωτίστως να το καθαρίσουμε από τη λάσπη του κυρίου Μητσοτάκη.

Για αυτό και λέμε για άλλη μια φορά εμφατικά: Η πολιτική αλλαγή και η προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας την επόμενη των εκλογών με απλή αναλογική, είναι για εμάς όραμα και καθήκον. Ο δρόμος όμως για την εκπλήρωσή του, θα ανοίξει διάπλατα την επόμενη των εκλογών της απλής αναλογικής, μόνο με καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Που θα σημάνει ταυτόχρονα και καθαρή ήττα του καθεστώτος Μητσοτάκη.

Μια νίκη που θα είναι νίκη της δημοκρατίας και νίκη του λαού. Και θα δώσει όχι μόνο το πολιτικό, αλλά και το ηθικό πλεονέκτημα για μια κυβέρνηση των νικητών, για μια κυβέρνηση μακράς πνοής, μια κυβέρνηση ισχυρή και ικανή να βγάλει τη χώρα από το τέλμα της αδικίας και της παρακμής.

Φίλες και φίλοι. Πολίτες της Αθήνας. Μας λένε πολλοί τις τελευταίες ημέρες ότι πρέπει να σταματήσουμε να ασχολούμαστε με τη Δημοκρατία και να ασχοληθούμε με την οικονομία. Τους απαντάμε: Χωρίς Δημοκρατία δεν υπάρχει οικονομία.

Χωρίς δημοκρατία πρώτα από όλα δεν υπάρχει δικαιοσύνη. Και χωρίς δικαιοσύνη δεν υπάρχει κοινωνική συνοχή και ασφάλεια. Άρα, χωρίς δημοκρατία και χωρίς δικαιοσύνη, δεν υπάρχει σταθερότητα. Δεν υπάρχει ανάπτυξη οικονομική. Δεν υπάρχει ευημερία.

Βρείτε μια χώρα του αναπτυγμένου Δυτικού κόσμου, που να υπάρχει οικονομική σταθερότητα και ευημερία, χωρίς σεβασμό στο κράτος δικαίου και στους κανόνες της δημοκρατίας. Προϋπόθεση λοιπόν της οικονομικής σταθερότητας είναι η αποκατάσταση του Κράτους δικαίου, των θεσμών και των κανόνων της δημοκρατίας.

Και κος Μητσοτάκης δεν έχει οδηγήσει τη χώρα μονάχα σε μια πρωτοφανή συνθήκη συρρίκνωσης αυτονόητων για ένα ευρωπαϊκό κράτος δικαίου, δημοκρατικών δικαιωμάτων, αλλά και σε ένα πρωτοφανές αδιέξοδο τόσο στην κοινωνία όσο και στην οικονομία.

 1. Υποσχέθηκε καλούς μισθούς και διέλυσε την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων.
 2. Υποσχέθηκε φοροελαφρυνσεις και λεηλατεί τους αδύναμους και τη μεσαία τάξη με τον ΦΠΑ σταθερά υψηλό, ενώ ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 10%.
 3. Υποσχέθηκε καλές δουλειές και έφερε κατάργηση του οχτάωρου και απλήρωτες υπερωρίες.
 4. Υποσχέθηκε ενίσχυση της μεσαίας τάξης και μείωσε συντριπτικά το πραγματικό της εισόδημα, την ανάγκασε να ζει με κουπόνια.
 5. Υποσχέθηκε στήριξη των συνταξιούχων και κατήργησε 13η σύνταξη , τους αφαίρεσε τα αναδρομικά που δικαιούνται.
 6. Υποσχέθηκε ενίσχυση των επαγγελματιών και τους έπνιξε στα χρέη και τους πλειστηριασμούς.
 7. Υποσχέθηκε, τέλος, και πριν και μετά τις εκλογές επανειλημμένως, ότι θα φέρει την επενδυτική βαθμίδα, και απέδειξε τελικά ότι Μητσοτάκης και επενδυτική βαθμίδα είναι δύο έννοιες ασύμβατες.

Γιατί η οικονομική πολιτική του μπορεί να παράγει σημαντικά κέρδη για ισχυρούς, αλλά δε παράγει οικονομική σταθερότητα και προοπτική. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχει αποδείξει στις πιο δύσκολες συνθήκες ότι εργάστηκε αποτελεσματικά για την κοινωνική συνοχή αλλά και για την οικονομική σταθερότητα και τη δημοσιονομική εξυγίανση. Στις πιο δύσκολες συνθήκες που θα μπορούσε να βρεθεί μια κυβέρνηση.

Σεβάστηκε και το τελευταίο ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου. Κατάφερε να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια. Πέτυχε μια συμφωνία ρύθμισης του δημόσιου χρέους, χάρη στην οποία η ελληνική οικονομία παραμένει ζωντανή. Άφησε μαξιλάρι ασφαλείας 37 δισεκατομυρίων ευρώ, χάρη στο οποίο η Ελλάδα μπορεί να βρίσκεται σήμερα στις αγορές χρήματος και όχι ξανά σε μνημόνια. Πέτυχε να ξαναβγάλει την οικονομία σε αναπτυξιακούς ρυθμούς και ένα ρεκόρ δωδεκαετίας στις άμεσες ξένες επενδύσεις, τη χρονιά που βγήκαμε από τα μνημόνια.

Αυτά είναι τα επιτεύγματα της κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην οικονομία. Τα οποία επιχείρησε και αυτά να τα υποκλέψει, όπως τις συνομιλίες, ο κος Μητσοτάκης για να χτίσει ένα ψευδές αφήγημα, που σήμερα όμως καταρρέει. Επιχείρησε να παρουσιάσει ως δικό του δήθεν επίτευγμα, την οικονομική σταθερότητα και τη μείωση των επιτοκίων στις αρχές της θητείας του, ενώ όλοι γνωρίζουν ότι προκειται για τη σταθερότητα με πολύ κόπο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε.
Και επιχειρεί ακόμη και σήμερα να δημιουργεί ψευδείς εντυπώσεις ακόμη και για τις αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης.

Η Ελληνική οικονομία αναβαθμίστηκε 4 συνεχόμενες φορές από κάθε έναν από τους 4 διεθνείς οίκους αξιολόγησης, επι των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε τις μισές, επι των ημερών του κου Μητσοτάκη. Ας σταματήσει λοιπόν να μιλάει για σταθερότητα ο βασικός παραγωγός της αστάθειας στη πολική ζωή της χώρας, ο πρωθυπουργός των υποκλοπών, της ακρίβειας, των ανισοτήτων και της εκτροπής. Γιατί επαναλαμβάνω καμία σταθερότητα δε θα έχει η οικονομία, η κοινωνία, η χώρα, χωρίς δημοκρατία και δικαιοσύνη.

Η δημοκρατία και η δικαιοσύνη, φίλες και φίλοι, δεν αποτελούν για εμάς μια σημαία ευκαιρίας. Η δικαιοσύνη, σε όλες της τις εκφράσεις και σε όλες τις πτυχές της ζωής, είναι το όραμά μας για το αύριο αυτού του τόπου. Είναι η ψυχή μας. Είναι το σχέδιό μας.

 1. Το σχέδιό μας να ξαναβάλουμε τη χώρα στις ράγες της ευρωπαϊκής κανονικότητας.
 2. Το σχέδιό μας να καταπολεμήσουμε τις κραυγαλέες ανισότητες.
 3. Το σχέδιό μας να στηρίξουμε τις δυνάμεις της παραγωγής για να παράξουμε περισσότερο πλούτο και αυτός να διαχυθεί στο σύνολο της οικονομίας και της κοινωνίας.
 4. Το σχέδιό μας να αξιοποιήσουμε τις ανταγωνιστικές δυνατότητες κάθε κλάδου και κάθε περιφέρειας της πατρίδας μας.
 5. Το σχέδιό μας να αλλάξουμε το παραγωγικό πρότυπο.
 6. Να επενδύσουμε στο ανθρώπινο κεφάλαιο, στους υψηλά καταρτισμένους νέους επιστήμονες.
 7. Να ενισχύσουμε την υγιή επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις σε στρατηγικούς τομείς της οικονομίας.

Το σχέδιό μας να προστατεύσουμε τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Αλλά και να ενισχύσουμε τους δυναμικούς κλάδους τη καινοτομίας και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, για μια δυναμική και δίκαιη οικονομία, απελευθερωμένη από τα βάρη της διαφθοράς, της γραφειοκρατίας, του πελατειακού κράτους.

Το σχέδιό μας, τέλος, να πρωτεύσουμε το δικαίωμα στην εργασία, το δικαίωμα στη κατοικία, το δικαίωμα κάθε νέου σε ποιοτικές σπουδές, το δικαίωμα κάθε συνταξιούχου σε αξιοπρεπείς συντάξεις, το δικαίωμα κάθε πολίτη σε αξιοπρεπή φροντίδα υγείας. Αυτό είναι το όραμά μας, αυτό είναι το σχέδιό μας. Θέλουμε, ξέρουμε και μπορούμε να το κάνουμε πράξη. Θέλουμε η προοδευτική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές να είναι βαθιά δημοκρατική. Να εκπροσωπεί όλες τις ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας κι όχι τους επαγγελματίες της εξουσίας.

Να έχει σε θέσεις ευθύνης ένα σημαντικό αριθμό γυναικών, που διαθέτουν όχι μόνο τη γνώση, αλλά και την ευαισθησία που απαιτείται στην αντιμετώπιση μεγάλων σύγχρονων προβλημάτων. Να πλουτίσει τις γραμμές της με νέες και νέους ανθρώπους, με ικανότητες και γνώσεις στο αντικείμενο τους και όχι με γόνους της πολιτικής ελιτ.

Να πλαισιώνεται από επιστήμονες, ανθρώπους του Πολιτισμού, ανθρώπους της πρώτης γραμμής στην οικονομία και την κοινωνία. Και να κόψει αποφασιστικά τον ομφάλιο λώρο του κράτους με το κόμμα.

Θέλουμε επίσης, από την πρώτη στιγμή να σκίσουμε τις μαύρες σελίδες που παράγουν και αναπαράγουν την αδικία και τον αυταρχισμό. Για αυτό και θα καταργήσουμε, από τις πρώτες ημέρες της προοδευτικής διακυβέρνησης, όλους τους νόμους και τις διατάξεις που βάζουν φραγμό στις ελευθερίες και τα δικαιώματα του πολίτη.

Το εργασιακό καθεστώς της ζούγκλας. Το πτωχευτικό καθεστώς της λεηλασία της πρώτης κατοικίας. Την ποινική ασυλία των τραπεζικών στελεχών. Τη φορολογική ασυλία των εταιριών που κερδοσκοπούν στο ρεύμα, στο πετρέλαιο και στα είδη πρώτης ανάγκης. Τα εμπόδια που κλείνουν τις πόρτες των ΑΕΙ σε χιλιάδες νέα παιδιά. Την πανεπιστημιακή αστυνομία που θα κατευθυνθεί στις γειτονιές για να προστατεύει τους πολίτες από το οργανωμένο έγκλημα.
Την ιδιωτικοποίηση και διάλυση του ΕΣΥ. Τη θεσμική απαξίωση των ανθρώπων του πολιτισμού και την υποβάθμιση των πτυχίων τους. Τη θεσμοθέτηση της παραβίασης του απόρρητου των επικοινωνιών.

Αυτά θα κάνουμε πράξη, από τις πρώτες ημέρες. Αλλά το κρίσιμο δεν είναι αυτά που θα καταργήσουμε αλλά αυτά που θα δημιουργήσουμε. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια κοινωνία ασφάλειας και δικαιοσύνης. Και δικαιοσύνη στη κοινωνία σημαίνει πρώτα και κύρια, με άμεσα δραστικά μέτρα, να καταπολεμήσουμε την ακρίβεια. Σημαίνει να βάλουμε τέλος στην αισχροκέρδεια.

 1. Με κρατικοποίηση της ΔΕΗ, για να γίνει ξανά Δημόσια και να ηγείται της προσπάθειας να πέσουν οι τιμές στο ρεύμα.
 2. Με Προστασία από τις αποκοπές ρεύματος των ευάλωτων καταναλωτών.
 3. Με επιβολή πλαφόν στην τιμή χονδρικής και λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας
 4. Με διατίμηση στη λιανική φυσικού αερίου και πετρελαιοειδών.

Αυτά θα κάνουμε πράξη. Θέλουμε δικαιοσύνη στην εργασία.

Κι αυτό σημαίνει:

• Αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα στα 880 ευρώ, από τον πρώτο χρόνο
• Αύξηση των μισθών όλων των δημοσίων υπαλλήλων κατά 10 %, από τον πρώτο χρόνο
• Θέσπιση μηχανισμού ετήσιας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
• Ξεπάγωμα των τριετιών
• Επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας
• Επανίδρυση του ΣΕΠΕ
• Επαναφορά του 8ωρου και των απλήρωτων υπερωριών

Θέλουμε δικαιοσύνη στην οικονομία. Κι αυτό σημαίνει:

• Αφορολόγητο στις 10.000 ευρώ για όλους (ελεύθερους επαγγελματίες, μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, εργαζόμενους με μπλοκάκι)
• Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο χαμηλότερο συντελεστή
• Μείωση των ΕΦΚ στα καύσιμα στον κατώτερο συντελεστή της ΕΕ
• Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος
• Προστασία της πρώτης κατοικίας, της αγροτικής γης και της επαγγελματικής στέγης από πλειστηριασμούς
• 120 δόσεις και κούρεμα βασικής οφειλής για τα χρέη στο δημόσιο
• Κανόνες στη λειτουργία των funds
• Και Δημόσιος πυλώνας στο τραπεζικό σύστημα

Αυτά θα κάνουμε πράξη.

Θέλουμε δικαιοσύνη για τους συνταξιούχους. Κι αυτό σημαίνει:

• Επιστροφή όλων των αναδρομικών τους σε 3 ετήσιες δόσεις
• Επαναφορά της 13ης σύνταξης του 2019
• Αύξηση των συντάξεων όπως ορίζει ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ
• Αποκατάσταση των αδικιών που δημιουργούνται από την προσωπική διαφορά
• Κατάργηση της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης

Αυτά θα κάνουμε πράξη

Θέλουμε δικαιοσύνη για τις μητέρες.

Κι αυτό σημαίνει:

• Αύξηση και μετατροπή του επιδόματος παιδιού σε επίδομα μητέρας. Και χορήγησή του στη μητέρα από τη γέννηση του παιδιού μέχρι τα 24 έτη ανεξαρτήτως σπουδών.
• Ειδική άδεια μητρότητας σε αυτοαπασχολούμενες, ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες
• Βρεφονηπιακοί σταθμοί για όλα τα παιδιά

Αυτά θα κάνουμε πράξη

Θέλουμε δικαιοσύνη για τα νέα ζευγάρια. Κι αυτό σημαίνει:

• Προσιτή κατοικία με χαμηλά ενοίκια μέσα από τη δημιουργία τράπεζας στέγης και τον έλεγχο του Airbnb
• Διπλασιασμός του επιδόματος ενοικίου

Αυτά θα κάνουμε πράξη

Θέλουμε δικαιοσύνη στην Υγεία.

Κι αυτό σημαίνει:
• Άμεση πρόσληψη 5.500 μόνιμων υγειονομικών. Πρόσληψη επιπλέον 10.000 σε βάθος τριετίας
• Μονιμοποίηση του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε τη μάχη της πανδημίας στην πρώτη γραμμή
• Ένταξη του υγειονομικού προσωπικού στα βαρέα και ανθυγιεινά.
• Αναδιαμόρφωση μισθολογίου με Εισαγωγικό μισθό πρωτοδιοριζόμενου γιατρού τα 2.000 ευρώ και κίνητρα για την ένταξη νεών γιατρών στο ΕΣΥ.

Αυτά θα κάνουμε πράξη

Θέλουμε δικαιοσύνη στην Παιδεία.

Κι αυτό σημαίνει:

• 20.000 διορισμοί μόνιμων δασκάλων και καθηγητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
• Διπλασιασμός της κρατικής χρηματοδότησης στα πανεπιστήμια και του αριθμού των μελών ΔΕΠ σε βάθος τετραετίας.
• Δωρεάν μεταπτυχιακά προγράμματα.
• Επαναφορά λειτουργίας των Διετών Προγραμμάτων Σπουδών
• Αύξηση του αριθμού των εισακτέων στα ΑΕΙ μετά της κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης και Δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στις σχολές χαμηλής ζήτησης.

Αυτά θα κάνουμε πράξη

Θέλουμε δικαιοσύνη στο κράτος.

Κι αυτό σημαίνει:

• Αντικατάσταση του επιτελικού κράτους που έχει γίνει ανέκδοτο με ένα δημοκρατικό και αποτελεσματικό κράτος.
Με δομές αξιοκρατίας και διαφάνειας.
Με δραστικό περιορισμό των μετακλητών και των απευθείας αναθέσεων.
• Ολική αναδιοργάνωση της ΕΥΠ, διαφανή και δημοκρατική λειτουργία και επαναφορά της στον ιδρυτικό της σκοπό, δηλαδή την εθνική ασφάλεια και τη καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.
• Αναδιοργάνωση και κάθαρση της Ελληνικής Αστυνομίας από τους επίορκους αστυνομικούς. Με στόχο να καταπολεμεί και όχι να συνεργάζεται με το έγκλημα.
• Έμπρακτη στήριξη του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και ταυτόχρονα έλεγχος όλων των εξοπλιστικών προγραμμάτων που αποφασίστηκαν τα τρία τελευταία χρόνια.
Παιχνίδια με την άμυνα της χώρας δε θα ανεχτούμε.

Αυτά θα κάνουμε πράξη.

Θέλουμε δικαιοσύνη στον Πολιτισμό.

Και αυτό σημαίνει :

 • Προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομίας
 • Συλλογικές συμβάσεις για αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες εργασίας στο χώρο του πολιτισμού.
 • Μια νέα προοδευτική πολιτική για τα μνημεία και τα κρατικά μουσεία, ενταγμένα στο σχέδιό μας για τη βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη της χώρας.
 • Ακαδημαϊκή και επαγγελματική αναγνώριση των πτυχίων των ανώτερων καλλιτεχνικών σχολών και δημιουργία δημόσιας ανώτατης καλλιτεχνικής εκπαίδευσης.

Θέλουμε Δικαιοσύνη στα δικαιώματα όλων των ανθρώπων στη ζωή. Για αυτό και θα θεσμοθετήσουμε το δικαίωμα γάμου για όλα τα πρόσωπα. Θέλουμε τέλος να φέρουμε και δικαιοσύνη στη Δικαιοσύνη.

 1. Με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αποκατάστασης της σχέσης εμπιστοσύνης της με τους πολίτες.
 2. Με ενίσχυση των λειτουργών της και ενίσχυση της ανεξαρτησίας τους.
 3. Με επιτάχυνση της απονομής της, ψηφιοποίηση και βελτίωση των υποδομών της.
 4. Με κόψιμο του ομφάλιου λώρου ανάμεσα στη δικαστική και την εκτελεστική εξουσία.

Αυτά θα κάνουμε πράξη

Φίλες και φίλοι. Πολίτες της Αθήνας. Η αποκατάσταση της Δικαιοσύνης και της Δημοκρατίας, δεν αποτελεί μόνο όραμα και δέσμευσή μας. Αποτελεί πλέον και υπαρξιακής σημασίας διακύβευμα για τη χώρα. Οι αντίπαλοί μας βάζουν τα κέρδη πάνω από κείνους που τα παράγουν. Πάνω και από τους ανθρώπους και τις ανάγκες τους.

Εμείς βάζουμε τους παραγωγούς των αγαθών, τους ανθρώπους της δουλειάς, της δημιουργίας, του Πολιτισμού, της υγιούς επιχειρηματικότητας, πάνω από την ασυδοσία αγορών και κερδών.

Γιατί ξέρουμε ότι αυτός ο δρόμος, αυτή η επιλογή, εξασφαλίζει ανάπτυξη για όλους, κοινωνική συνοχή, εθνική αυτοπεποίθηση και ασφάλεια. Αυτή την Ελλάδα, την Ελλάδα της παραγωγής και της δημιουργίας. Την Ελλάδα της προκοπής και της δημοκρατίας. Την Ελλάδα της δικαιοσύνης, σας καλώ να πάρουμε στα χέρια μας. Να δώσουμε τη μάχη της απαλλαγής από το ζόφο του καθεστώτος Μητσοτάκη. Τη μάχη της δημοκρατικής σταθερότητας. Τη μάχη της αλλαγής.

Η αισχροκέρδεια, οι υποκλοπές, η επιχειρουμένη με κάθε μέσο δημοκρατική εκτροπή, έχουν ονοματεπώνυμο. Η αισχροκέρδεια έχει τη σφραγίδα και την ανοχή Μητσοτάκη. Οι υποκλοπές έχουν τη φυσική και ηθική αυτουργία Μητσοτάκη. Η εκτροπή έχει όνομα και επώνυμο.

Η διαφθορά, η ολιγαρχία, το παρακράτος, η αποστασία, η οικογενειοκρατία το φωτογραφίζουν. Τόσο που όλοι πια γνωρίζουμε ότι το δίλλημα που θέτουμε στον ελληνικό λαό: Δημοκρατία ή εκτροπή Στη πράξη και στη κάλπη θα είναι: Δημοκρατία ή Μητσοτάκης.

Και η απάντηση, πιστέψτε με, θα είναι τελικά συντριπτική. Η απάντηση θα είναι Δημοκρατία. Η απάντηση θα είναι δικαιοσύνη. Η απάντηση θα είναι μια μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Η απάντηση θα είναι η πολιτική αλλαγή και η προοδευτική κυβέρνηση από την επόμενη των εκλογών.

Και μη ξεχνάτε: Η αλλαγή είσαστε όλοι εσείς. Ο καθένας και η καθεμιά ξεχωριστά. Με τη δική σας μάχη, με τη δική σας δύναμη, με τη δική σας ψήφο. Θα νικήσουμε!

Περισσότερα

Ελλάδα

Δημοσκόπηση Marc: Στις 7,5 μονάδες η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου

Δημοσιεύθηκε

στις

Στις 7,5 μονάδες κατέγραψε η Marc την διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ στην «καθαρή» πρόθεση ψήφου, στη δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του ANT1. Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 16,6 μονάδες του Αλέξη Τσίπρα για την πρωθυπουργία, ενώ αυξημένο εμφανίζεται το ποσοστό των πολιτών που θέλουν αυτοδύναμη κυβέρνηση μετά τις εκλογές.

Η ΝΔ καταγράφηκε στο 32,7% ( από 32,5%) και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 25,2% (από 24,6%) . Και τα δύο μεγάλα κόμματα εμφανίζουν αύξηση της συσπείρωσής τους – στο 71,5% η ΝΔ και στο 68,2% ο ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα, τάσεις αποσυσπείρωσης εμφανίζει το ΠΑΣΟΚ, το οποίο η Marc μέτρησε για πρώτη φορά σε μονοψήφιο ποσοστό (9,8%) από την ανάληψη της ηγεσίας του από τον Νίκο Ανδρουλάκη.

O Κυριάκος Μητσοτάκης αποσπά 48,7% ως καταλληλότερος πρωθυπουργός, με τον Αλέξη Τσίπρα στο 32,1%. Ο πρωθυπουργός παραμένει πρώτος σε δημοτικότητα με 47,3% θετικών γνωμών, με τον Αλέξη Τσίπρα στο 32,6% και τον Νίκο Ανδρουλάκη στο 30,6%.

Αυτοδυναμία θέλει η πλειοψηφία

Το 32,6% των ψηφοφόρων θέλει αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ – ένα ποσοστό που δείχνει και το «κατώφλι» του κυβερνώντος κόμματος, ενώ μόλις το 16,5% αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα, το 19,8% επιθυμεί κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ – πρόκειται για το αφήγημα της «προοδευτικής διακυβέρνησης» – και ένα 16,5% κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη ΝΔ. Παράλληλα, ο Θωμάς Γεράκης της Marc είπε στον ΑΝΤ1 ότι αυξάνεται σε κάθε μέτρηση το ποσοστό εκείνων που θέλουν αυτοδύναμες κυβερνήσεις.

Σημειώνεται ότι δεν διαπιστώνονται ουσιαστικές αλλαγές στα προβλήματα που ανησυχούν τους πολίτες – με την ακρίβεια να απασχολεί το 83,5% των ερωτηθέντων. Είναι ενδιαφέρον ότι το 56,9% δηλώνει ότι πιστεύει ότι δεν παρακολουθούνται μόνον πολιτικοί ή δημοσιογράφοι, αλλά και «απλοί πολίτες».

Παράλληλα, το 44,4% των πολιτών θεωρεί «λάθος» την πρόταση δυσπιστίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο 43,4% την εκτιμά ως «σωστή». Το 26,4% θεωρεί ότι νικήτρια αναδείχθηκε η κυβέρνηση, το 32,6% ο ΣΥΡΙΖΑ

Ναι στην απαγόρευση Κασιδιάρη

Πολύ μεγάλο είναι το ποσοστό εκείνων που συμφωνούν στην απαγόρευση του «κόμματος Κασιδιάρη», σε μία στιγμή που καταγράφεται με 3,4% στην πρόθεση ψήφου. Σύμφωνοι δηλώνουν οι ψηφοφόροι σε ποσοστό 73,8% ,ενώ διαφωνεί το 22,2% για διάφορους λόγους – και όχι λόγω πολιτικής συμφωνίας με τις απόψεις του έγκλειστου στελέχους της Χρυσής Αυγής.

ant1-gallop-1
ant1-gallop-2
ant1-gallop-3
ant1-gallop-4
ant1-gallop-5
ant1-gallop-6
ant1-gallop-7
ant1-gallop-8
ant1-gallop-9
ant1-gallop-10
ant1-gallop-11
ant1-gallop-12
ant1-gallop-13
ant1-gallop-14
ant1-gallop-15

Περισσότερα

Ελλάδα

Θανατηφόρο τροχαίο στην Παραμυθιά: Έπαθε καρδιακό επεισόδιο την ώρα που οδηγούσε και συγκρούστηκε με φορτηγό

Δημοσιεύθηκε

στις

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε στον Περιφερειακό Παραμυθιάς και συγκεκριμένα λίγο πριν το Κέντρο Υγείας, όταν ένας οδηγός ΙΧ έχασε τον έλεγχο, επειδή έπαθε καρδιακό επεισόδιο και συγκρούστηκε με διερχόμενο όχημα.

Όπως αναφέρει το thespro.gr ο οδηγός που ήταν 80 ετών έπαθε καρδιακό με αποτέλεσμα την εκτροπή του οχήματος και τη σύγκρουση με διερχόμενο φορτηγό

Φως στα ακριβή αιτία του δυστυχήματος αναμένεται να δώσει η σχετική έρευνα της τροχαίας καθώς και το πόρισμα του Ιατροδικαστή.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα