Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Αγεφύρωτο το χάσμα

Η δημοτική Αρχή Αιγιαλείας κατηγορεί και προειδοποιεί εκ νέου την αντιπολίτευση ότι έχει ορθώσει τείχος αντιπαράθεσης και θέτει συνεχώς αναχώματα στην ψήφιση του προϋπολογισμού 

Published

on

Επιμέλεια: Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος

Λίγο πριν την έναρξη της χθεσινής νέας και έκτακτης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας για τον Προϋπολογισμό του 2023 η Δημοτική αρχή επιτέθηκε εκ νέου στην αντιπολίτευση των Χρ. Γούτου και Β. Ψυχράμη επισημαίνοντας ότι… φύλαγαν για έκπληξη την επιλογή τους για μια στείρα επιμονή και αδιέξοδη αντιπαράθεση σε σχέση με τα οικονομικά του δήμου!

Η προειδοποίηση σχετικά με τις επιπτώσεις της μη ψήφισης νόμιμου σχεδίου προϋπολογισμού έφτασε πριν την έναρξη χθες της συνεδρίασης μέσα από το γραφείο του Γενικού Γραμματέα του Δήμου και Νομικού Γιώργου Ρούσσου. Στην ανακοίνωση απειλούνται με κυρώσεις παρατάξεις για την άκαμπτη στάση που διατηρούν εδώ και ένα δίμηνο σχεδόν, παρακωλύοντας πληρωμές και έργα του Δήμου σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με τον κ.Ρούσσο, παρά το γεγονός ότι από τον περασμένο Δεκέμβριο ο δήμος διαθέτει ψηφισμένο και εγκεκριμένο Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2023 και ενώ, από τα μέσα του περασμένου Μαρτίου έχει ψηφιστεί με μεγάλη πλειοψηφία και από την αντιπολίτευση η πρόταση για Τέλη Καθαριότητας και Φωτισμού, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης συνεχίζουν να στηρίζουν μια μη σύννομη πρόταση για το νέο Προϋπολογισμό.

«Σε όλα τα βασικά βήματα της διαδικασίας που προηγήθηκαν της  ψήφισης Προϋπολογισμού, με πρωτοβουλία του Δημάρχου και με συναντίληψη των αρχηγών των παρατάξεων, είχαν επιτευχθεί πλατιές συναινέσεις και είχαν διαμορφωθεί ευρείες πλειοψηφίες» αναφέρει ο κ.Ρούσσος, επισημαίνοντας ότι, ως προς το Τεχνικό Πρόγραμμα και τα Ανταποδοτικά Τέλη, ότι υπάρχει συναίνεση για δαπάνες και έσοδα που καλύπτουν το 80% του Προϋπολογισμού!

«Στο τελικό στάδιο της ψήφισης του Προϋπολογισμού, η αντιπολίτευση αιφνιδίως, με την σχηματισθείσα πλειοψηφία της στο Δημοτικό Συμβούλιο  απαρτιζόμενη από τις παρατάξεις ‘Αιγιάλεια Τώρα’ (σ.σ. Χρ. Γούτος), ‘Ποιοτική Αιγιάλεια’ (σ.σ. Β. Ψυχράμη) καθώς και  από ανεξάρτητους συμβούλους (σ.σ. που στηρίζουν τον Κ. Σπηλιόπουλο) προχώρησε σε   υπερψήφιση μη σύννομου προϋπολογισμού. Όπως αναμενόταν η απόφαση της αυτή, με απόφαση του Ελεγκτή Νομιμότητας κρίθηκε  μη νόμιμη και αναπέμφθηκε εκ νέου στο Δημοτικό Συμβούλιο για λήψη σύννομης απόφασης. Κατόπιν τούτων, οι αιτιάσεις περί καθυστερήσεων του Δημάρχου καθώς και περί άκαμπτης στάσης του, αποδεικνύονται παντελώς ανυπόστατες και αβάσιμες» συμπεραίνει καταληκτικά ο κ.Ρούσσος.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΟΥΤΟΥ

Απαντώντας χθες στη νέα επίθεση για αδιέξοδη και στείρα αντιπολίτευση η οποία «οδηγεί στα βράχια» το δήμο, ο Χρήστος Γούτος απάντησε εκ νέου ότι, για το αδιέξοδο με την ψήφιση του Προϋπολογισμού του δήμου, καίρια ευθύνη έχει η Δημοτική αρχή και η παρελκυστική τακτική που ακολουθεί εδώ και μήνες κυρίως με το θέμα του ηλεκτροφωτισμού.

«Η συναίνεση, με το σύστημα της Απλής Αναλογικής, δεν επιτυγχάνεται με απειλές για μηνύσεις και κυρώσεις αλλά στην πράξη μέσα από δημοκρατική διαβούλευση και ευρύτερη συνεργασία. Φτάσαμε όμως στα τέλη Απριλίου για να αναζητούμε συνεργασία μέσα από διαδικασίες που θα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει από το φθινόπωρο του 2022.

Η Δημοτική αρχή, όπως φαίνεται, από τότε είχε άλλες σκέψεις και αυτό που αναζητούσε ήταν κυρίως να περάσει η σύμβαση για το νέο ηλεκτροφωτισμό.

Και ενώ έκαναν  πίσω για τον ηλεκτροφωτισμό και εξασφάλισαν τη στήριξη του Δημοτικού Συμβουλίου ομόφωνα, δεν στηρίζουν την διαδικασία ματαίωσης του διαγωνισμού στο Ελεγκτικό Συνέδριο, επιτρέποντας να εξελίσσεται μια διαδικασία που φτάνει έως και την υπογραφή μιας ακυρωθείσας σύμβασης. Ας μας απαντήσει τι είδους συνεργασία και συναίνεση επιθυμεί ο δήμαρχος κ.Καλογερόπουλος ενώ δεν τηρούνται οι συμφωνίες μας για τον ηλεκτριφωτισμό και ποια είναι τα έργα είναι αυτά που θέλει να χρηματοδοτήσει μέσα από τον Προϋπολογισμό και με τι διαδικασίες θα τα δημοπρατήσει» τονίζει ο κ.Γούτος.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Αποχή της αντιπολίτευσης από τη συνεδρίαση

 

Σε επιστολή τους προς το προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας, χθες το πρωί, 14 σύμβουλοι της αντιπολίτευσης ζητούν μέσα στα επόμενα 24ωρα νέα δέσμευση του Δημάρχου Δημήτρη Καλογερόπουλο ότι θα εφαρμόσει την απόφαση που έλαβε το σώμα το Φεβρουάριο με την οποία και ματαίωσε την διαδικασία του διαγωνισμού για την ενεργειακή αναβάθμιση του οδοφωτισμού κοινοχρήστων χώρων.

«Η δημοτική αρχή δεν προσκόμισε την απαιτούμενη από τον νόμο γνωμοδότηση της επιτροπής διαγωνισμού κατά την ψήφιση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτό είχε το αρνητικό αποτέλεσμα ο ανάδοχος του έργου να προσφύγει στα αρμόδια όργανα και να προσβάλλει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ως μη νόμιμη. Και  πέτυχε αναστολή της διαδικασίας» αναφέρουν στο ψήφισμα τους. Επισημαίνοντας ότι «αυτό συνιστά παραβίαση της ομόθυμης βούλησης του Δημοτικού Συμβουλίου και προκλήθηκε με αποκλειστική ευθύνη της δημοτικής αρχής» και κατηγορώντας την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου ότι θέτει εμπόδια στην ακύρωση του διαγωνισμού «αδιαφορώντας για την βούληση του ανώτατου οργάνου του Δήμου και ενισχύοντας έτσι την επιχειρηματολογία του εργολάβου».

«Η δημοτική σας αρχή δεν σέβεται και δεν εφαρμόζει την βούληση του Δημοτικού Συμβουλίου. Αντιθέτως, την ακυρώνει με τους χειρισμούς της.

Για τους λόγους αυτούς απέχουμε από την σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και σας καλούμε να συμμορφωθείτε και να εφαρμόσετε τις αποφάσεις του» αναφέρουν οι Χρήστος Γούτος, Βασιλική Ψυχράμη, Παναγιώτης Τσερεντζούλιας, Παναγιώτης Μάρκου, Γεώργιος Γιοβάς, Περικλής Παπαγιαννακόπουλος, Δημήτριος Μπούνιας, Βασίλειος Θ. Χριστόπουλος, Μιχάλης Κυριακόπουλος, Δημήτριος Παναγιωτακόπουλος, Βασίλειος Τομαράς, Παναγιώτης Γιαννούλης και Παναγιώτης Δημητρακόπουλος.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement