Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: Το τέλος μιας αλλοτινής εποχής-Συγκίνηση για τον λούστρο της πλατείας Γεωργίου, Ηλία Νιάρο

Έφυγε από τη ζωή, πριν λίγες ημέρες, σε ηλικία 84 ετών.

Published

on

Έφυγε από τη ζωή, πριν λίγες ημέρες, ο Ηλίας Νιάρος σε ηλικία 84 ετών.

Ηλίας Νιάρος: Ο ίδιος υπήρξε μία εμβληματική προσωπικότητα για την πόλη της Πάτρας, ήταν ξακουστός σε όλη την Πελοπόννησο και ήταν ο τελευταίο; Έλληνας λούστρος. Ήταν μία γραφική μορφή, η οποία ερχόταν από άλλες εποχές στις ιδέες και στο παρουσιαστικό του. Ερχόταν από ασπρόμαυρες σκηνές ταινιών του παλιού ελληνικού κινηματογράφου και έμοιαζε η καρδιά του να χωρά όλο τον κόσμο.

Για άλλους, ο χαρακτηρισμός «λούστρος» φαντάζει μειωτικός, για τον Ηλία Νιάρο όμως -περί ου ο λόγος- ήταν τιμή και καμάρι! Και δικαίως: Εργάστηκε ανελλιπώς σε αυτή την πλατεία επί 60 συναπτά έτη! Ακόμα και το ΒΒC ασχολήθηκε μαζί του, κάνοντάς του ένα εκτενές αφιέρωμα που άφησε εποχή. Ο Ηλίας Νιάρος, γεννήθηκε το 1938 στον Πύργο Κορινθίας.

Το χαρακτηριστικό πρόβλημα στην ομιλία του, το αποκόμισε κατά την παιδική του ηλικία: Ο αυστηρός πατέρας του για ασήμαντη αφορμή τον τιμώρησε με τρόπο τόσο σκληρό και αποτρόπαιο, που του έχωσε ένα μαχαίρι στο λαιμό (!) προκαλώντας του μόνιμο πρόβλημα στις φωνητικές χορδές. Εργάστηκε στο Δήμο Πατρέων, ως οδοκαθαριστής, απ’ όπου και συνταξιοδοτήθηκε. Παντρεύτηκε και από το γάμο του με την αείμνηστη σύζυγό του, απέκτησαν έναν γιο που σήμερα εργάζεται ως ναυτικός και για τον οποίο καμαρώνει!Συνέχισε να εργάζεται, για να συμπληρώνει το πενιχρό εισόδημα της σύνταξής του και να μπορεί να πληρώνει την ιδιωτική κλινική στην οποία διαμένει.

O Ανδρέας Ανδριόπουλος, έγραψε:

“Γνώριμη φιγούρα σε όλη την Πάτρα, βάση του η πλατεία Γεωργίου Α’, ήταν το τελευταίο κασελάκι της πόλης και ευκαιριακός λαχειοπώλης. Με το χαμόγελο πάντα καλόκαρδος και συμπαθής, στο πάνω μέρος της πλατείας ο πάγκος του, εκεί που τους εξυπηρετούσε όλους, μάστορας και κορυφαίος στο γυάλισμα για το οποίο ζητούσε 2€ και δεν δεχόταν παραπάνω, ούτε φιλοδωρήματα. Ο Ηλίας Νιάρος έφυγε από την ζωή πριν από λίγο καιρό, τα συλλυπητήρια μας στον γιό του και στους οικείους του, θα τον θυμόμαστε πάντα με αγάπη.
Η φωτογραφία προέρχεται από το αρχείο μου και δεν επιτρέπεται η αναπαραγωγή της με οποιοδήποτε τρόπο και από οποιοδήποτε μέσο”.
ΠΗΓΉ: FANPAGE.GR

Ροή ειδήσεων

Advertisement