Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πανελλήνια 1η για τους φοιτητές Ιατρικής Μυρσίνη Στράτη και Ραφαέλ Πιτσίλλο

Published

on

Της Τέτας Γιαννάρου

Τι δηλώνει στην «Γ» η επιβλέπουσα την βραβευθείσα με 1ο βραβείο εργασία, Καθηγήτρια Κλινικής Αναισθησιολογίας /Εντατικής Παρακολούθησης και Διευθύντρια της ΜΕΘ του Πανεπιστημίου Πατρών Φωτεινή Φλίγκου και οι βραβευμένοι φοιτητές.

Πανελλήνια «πρώτη» για τους φοιτητές Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών από την Κύπρο, Μυρσίνη Στράτη και Ραφαέλ Πιτσίλλο, καθότι κατέκτησαν με την εργασία τους αφορούσα τον Εγκεφαλικό θάνατο και την Δωρεά Οργάνων το 1ο βραβείο στο 29o Επιστημονικό Συνέδριο Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας ΕΣΦΙΕ.

Ειδικότερα, οι εν λόγω φοιτητές δημοσιοποίησαν το γεγονός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κυρίως απέδωσαν εύσημα και ευχαριστίες στην υπεύθυνη επί της εργασίας τους, Καθηγήτρια Εντατικής και Διευθύντρια της ΜΕΘ του ΠΓΝΠ Φωτεινή Φλίγκου « Αποτελεί μεγάλη χαρά και τιμή για μας η βράβευση της εργασίας μας, (αναρτημένης ανακοίνωσης e-poster) με τίτλο “Εγκεφαλικός Θάνατος και Δωρεά Οργάνων” με το πρώτο βραβείο στο 29o Επιστημονικό Συνέδριο Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας – ΕΣΦΙΕ που πραγματοποιήθηκε στις 5-7 Μαΐου στην Αλεξανδρούπολη.

Οφείλουμε ένα τεράστιο ευχαριστώ στην υπεύθυνη καθηγήτρια μας, κα. Φωτεινή Φλίγκου για όλη την καθοδήγηση και την βοήθεια της!». Αναφερόμενοι οι βραβευμένοι φοιτητές στο θέμα της εργασίας τους επισημαίνουν: «Ο Εγκεφαλικός Θάνατος θεωρείται η διαχωριστική γραμμή μεταξύ ζωής και θανάτου.

Η ιδέα της δωρεάς οργάνων στην σύγχρονη Ελληνική κοινωνία κρύβει μέχρι και σήμερα σημαντικές επιφυλάξεις και ερωτηματικά. Αποτελεί ένα ζήτημα που στη σύγχρονη κοινωνία, προκειμένου να διαδοθεί, χρειάζεται όχι μόνο εξέλιξη από επιστημονικής πλευράς αλλά και παράλληλα μια ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη προσέγγιση του ζητήματος από τους λειτουργούς υγείας αλλά και σωστή πληροφόρηση για την όλη διαδικασία προς το κοινωνικό σύνολο. Παρόλο που υπάρχει θεσμοθετημένο νομικό πλαίσιο για τον εγκεφαλικό θάνατο και τη δωρεά οργάνων, πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι το ζήτημα της δωρεάς στον συνάνθρωπο δεν αποτελεί αμιγώς ιατρική πράξη, αλλά αγγίζει θέματα ανθρωπιστικά, βιοηθικά ακόμη και θρησκευτικά».

Φ.Φλίγκου: «1ο Βραβείο δόθηκε σε ένα ζωτικής σημασίας και επίκαιρο θέμα»

«Περήφανη για την συνεργασία !!» δηλώνει και στην «Γ» η Καθηγήτρια Κλινικής Αναισθησιολογίας /Εντατικής Παρακολούθησης/ Διευθύντρια της ΜΕΘ του Πανεπιστημίου Πατρών Φωτεινή Φλίγκου, αναφερόμενη στους δύο φοιτητές των οποίων την βραβευθείσα εργασία επέβλεπε. «Τα παιδιά» όπως διευκρινίζει «είχαν προτείνει το θέμα και απλά εγώ τους καθοδήγησα. Η εντατική και επιμελημένη ενασχόλησή τους με το αντικείμενο που επέλεξαν, χάρισε το 1ο βραβείο στο 29ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φοιτητών Ιατρικής. στην (αναρτημένη ανακοίνωση τους e-poster) με τίτλο «Εγκεφαλικός Θάνατος και Δωρεά Οργάνων».

Η ίδια αιτιολογώντας την συγχαρητήρια ανάρτησή της και την φράση «Είμαι περήφανη για την συνεργασία», επισημαίνει: « Το θέμα που επέλεξαν οι βραβευμένοι φοιτητές μας είναι ζωτικής στην κυριολεξία σημασίας και ως εκ τούτου πάντα επίκαιρο. Ο εγκεφαλικός θάνατος και όλα τα στάδια διάγνωσής του και η δωρεά οργάνων είναι μια σύνθετη διαδικασία. Η τεκμηρίωση του εγκεφαλικού θανάτου γίνεται βάσει πρωτοκόλλου και βάσει νομοθεσίας. Αφ΄ ότου τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την τεκμηρίωση του εγκεφαλικού θανάτου, τίθεται το ευαίσθητο και πολύ σημαντικό θέμα της δωρεάς οργάνων.

Οι συγκεκριμένοι φοιτητές μπήκαν σε μια μεθοδική διαδικασία και συγκέντρωσαν όλα τα στοιχεία για τον εγκεφαλικό θάνατο ενώ με επιμέλεια άντλησαν στοιχεία για τις Μεταμοσχεύσεις από την βιβλιογραφία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων. Είναι θεωρώ πολύ σημαντική η συγκριμένη βράβευση και μάλιστα με αντικείμενο ένα θέμα «μετάγγισης ζωής» που αφορά τον κάθε άνθρωπο σε παγκόσμια εμβέλεια».’
Στο ερώτημα της «Γ» ποια η άποψή της για να ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία και να συνειδητοποιήσει την σημαντικότητα της δωρεάς οργάνων υπογραμμίζει: « Είναι αλήθεια ότι χρειάζεται εντατικοποίηση της ενημέρωσης ώστε να συνειδητοποιήσει ο κόσμος την αξία της πράξης ότι με την δωρεά οργάνων πραγματικά χαρίζει ζωή.

Υπάρχει εκστρατεία από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, με τη συνεργασία του Ιδρύματος Ωνάση σχετικά με την διεύρυνση της ενημέρωσης, που ξεκινά από τα δημοτικά σχολεία ώστε να εκπαιδευτούν από την μαθητική ηλικία οι αυριανή πολίτες στην αξία της δωρεάς οργάνων. Χρειάζεται ακόμη πολύ δουλειά και ουσιαστική ευαισθητοποίηση ώστε να υπάρχει άμεση ανταπόκριση δωρεάς οργάνων όταν προσεγγίζονται οι συγγενείς μετά τον εγκεφαλικό θάνατο του οικείου τους. Είναι αλήθεια ότι το 2023 υπάρχει πανελλαδικά μια αύξηση στα ποσοστά της δωρεάς αλλά και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών και αυτό είναι πρόδηλο ότι εκφράζει μια θετική ανταπόκριση των πολιτών σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Πραγματικά είμαι χαρούμενη για την βραβευση των φοιτητών μας και μάλιστα για ένα τόσο σημαντικό κοινωνικό το θέμα»

Ροή ειδήσεων

Advertisement