Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Που… πονά η επιχειρηματικότητα στην περιφέρεια και ποια η «θεραπεία»

Published

on

Στα πλαίσια της επίσκεψης και επαφών χθες και προχθές του ηγετικού κλιμακίου της ΕτΕ στην Πάτρα η Τζέση Βουμβάκη, Αν. Διευθύντρια της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης, της Τράπεζα, παρουσίασε μελέτη για τις ευκαιρίες ανάπτυξης σε Πελοπόννησο και Δυτική Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης για την περίοδο 2023-2024 αναμένεται περεταίρω ανάπτυξη του τζίρου στις επιχειρήσεις σε ποσοστό 20% (την περίοδο 2019 – 2022 η αύξηση στις πωλήσεις καταγράφηκε σε ποσοστό 37%) αν και σε πραγματικούς όρους ο τζίρος περιορίζεται καθώς η αύξηση αφορά και τον τιμάριθμο.
Σημεία στα οποία εστιάζει η μελέτη είναι ο «υπερμεγέθης» αγροδιατροφικός τομέας (αγροτικός τομέας – βιομηχανία τροφίμων) της περιφέρειας σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και οι χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης σε αναντιστοιχία με πολλές περιφέρειες που ήδη έχουν αυξήσει σημαντικά τα μερίδιά τους στον τουρισμό.
«Όλη αυτή η τουριστική έκρηξη τελευταία δεν βοήθησε τόσο πολύ την περιφερειακή οικονομία σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα» τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Βουμβάκη, συνεχίζοντας: «Αναζητούμε σημεία υπεροχής δυνάμενα να μετατρέψουν την περιοχή σε μια κοιτίδα ανάπτυξης, καλούμαστε να δούμε αν, στα σημερινά παγκόσμια, δεδομένα μπορούν τα στοιχεία υπεροχής να γίνουν στοιχεία ανάπτυξης και να κάνουν πάλι την περιφέρεια να ξεχωρίσει». Ειδικότερα η Αν. Διευθύντρια της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης της ΕτΕ ξεχώρισε σε επίπεδο προοπτικών:
@ Γεωργικά προϊόντα που δοκιμάστηκαν ήδη στο εξωτερικό, επισημαίνοντας όμως ότι «πλέον πρέπει να αυξηθεί η παραγωγή, πρέπει να πάμε απέναντι στις στρεβλώσεις που πολλά χρόνια ταλανίζουν τον ιδιωτικό τομέα, για να διατηρήσουμε αυτή την εξαγωγική δυναμική πορεία».
@ Στον τουρισμό απαιτείται να γίνουν επενδύσεις σε υποδομές καθώς σήμερα -σε Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησο- καταγράφεται μόνο το 6% των διανυκτερεύσεων ενώ, ιδιαίτερα όσον αφορά στην διανυκτέρευση κατοίκων εξωτερικού, είναι στο 3%
@ Στην Έρευνα και Καινοτομία όπου ήδη, όπως τόνισε, «είναι θέμα χρόνου να έρθει στην περιοχή κάποια εμβληματική μεγάλη επένδυση σε επίπεδο νέας τεχνολογίας, όπως έγινε στην Θεσσαλονίκη.

Ροή ειδήσεων

Advertisement