Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Γώγος: «Επιτυχία της ελληνικής ομάδας η έγκριση του φαρμάκου “Ανακίνρα»

Published

on

Της Τέτας Γιαννάρου

Ολοκληρώνει σήμερα τις εργασίες του το 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Παχέος Εντέρου – Πρωκτού (ΕΕΧΠΕΠ),  στο Συνεδριακό Κέντρο, υπό της Αιγίδα του Πανεπιστημίου Πατρών και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος.

Στο  Συνέδριο συμμετείχαν διακεκριμένοι επιστήμονες  της Ιατρικής Κοινότητας από όλη την Ελλάδα, των οποίων οι πρωτότυπες εισηγήσεις περιέλαβαν όλο το φάσμα των νόσων Παχέος Εντέρου – Πρωκτού. Πέραν από την διευρυμένη αναφορά στις κακοήθειες του παχέος εντέρου, εστίασαν  και στις μεταστάσεις στο ‘ήπαρ, την χειρουργική αντιμετώπιση και τις σύγχρονες θεραπείες που εφαρμόζονται ώστε να αυξήσουν το προσδόκιμο ζωής των  μεταστατικών ασθενών. Στο συγκεκριμένο Συνέδριο κατατέθηκε   η τελευταία λέξη της τεχνολογίας και των θεραπευτικών τεχνικών που εφαρμόζονται στις νόσους του   Παχέος Εντέρου καθώς και  στην αντιμετώπιση του κατώτερου ορθού, με τεχνικές διάσωσης του σφικτήρα και βεβαίως οι τελευταίες εξελίξεις που αφορούν την σύγχρονη αντιμετώπιση των φλεγμονωδών νόσων του εντέρου όπως η νόσος Κρόουν και η ελκώδης Κολίτιδα.

Ι. Μαρούλης -Γ. Σκρουμπής: «Εφαρμογή εξατομικευμένης θεραπείας και ολιστικής προσέγγισης»

Σύμφωνα με τις δηλώσεις στην  «Γ» της  αποτίμησης του Συνεδρίου,   Πρόεδρος  και   Αντιπρόεδρος   Καθηγητής Ι. Μαρούλης και  αν. Καθηγητής Γ. Σκρουμπής, εκφράζουν την ικανοποίηση τους και επισημαίνουν: «Το γεγονός ότι συμμετείχαν επιστήμονες από όλη την Ελλάδα, αποτέλεσε το κλειδί επίτευξης  του στόχου μας, αφού προέκυψε η αναμενόμενη  ώσμωση από την ανταλλαγή απόψεων σε σχέση με τις σύγχρονες  εξελίξεις στον   συγκεκριμένο τομέα, καθότι οι νόσοι και δη ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελούν  σήμερα τον  υπ΄ αριθμόν  1ο   κίνδυνο  νοσηρότητας και θνητότητας του πληθυσμού. Τα αποτελέσματα του 9ου Συνέδριου μας, προλογίζουν  μια  ενθαρρυντική πορεία για την εφαρμογή μεθόδων ολιστικής προσέγγισης και εφαρμογής εξατομικευμένης θεραπείας».

Στην τελετή  έναρξη του Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή ιδιαίτερο ενδιαφέρον δημιούργησε η κεντρική ομιλία  του Καθηγητή Παθολογίας -Λοιμωξιολόγου  Χ.Γώγου, ,με θέμα: «Από την Evidence-based στην Precision Medicine(: Από την καθιερωμένη ιατρική στην ιατρική ακριβείας. Το παράδειγμα της  σήψης.)

Χ. Γώγος : «Νέοι ορίζοντες με  ιατρική ακριβείας και  συμβολή  τεχνητής νοημοσύνης»

Στην ομιλία του ο Καθηγητής Γώγος αναφέρθηκε στην σημαντικότητα μετάβασης και εφαρμογής της ιατρικής ακριβείας στην οποία λαμβάνονται υπ ΄όψιν εξατομικευμένα στοιχεία του ασθενούς με βάση το γενετικό υλικό, τους βιοδείκτες,  τα υποκείμενα και τις προσωπικές συνήθειες και με βάση αυτόν τον  γνώμονα θα καθορίζεται  τη θεραπεία. «Μπορούμε να πούμε πως η πανδημία αποτέλεσε αφορμή για την έκφραση εξατομικευμένης  ιατρικής. Αξίζει να αναφερθεί, γιατί  θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό ότι εγκρίθηκε από την Επιτροπή Φαρμάκων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) το φαρμάκο “Ανακίνρα ( anakinra) για τη θεραπεία της νόσου του COVID-19 σε ενήλικες ασθενείς με πνευμονία» Παράλληλα, ο ίδιος υπογράμμισε ότι η εφαρμογή της ιατρικής ακριβείας  με την συμβολή της τεχνητής νοημοσύνης θα αποτελέσουν ένα σημαντικό εργαλείο ολιστικής προσέγγισης των ασθενών που θα δώσει νέα μορφή στην προσέγγιση και θεραπεία του ασθενούς με εξαιρετικά αποτελέσματα»

Στη συνέχεια Ιδιαίτερο  τόνο  στην Τελετή έναρξης απέδωσαν οι χαιρετισμοί αρχής γενομένης από τον Πρόεδρο καθηγητή Ι. Μαρούλη ο οποίος μεταξύ άλλων επεσήμανε, ότι στόχος του Συνεδρίου είναι να εστιάσει στην  ενημέρωση, και την επιμόρφωση μέσω της προβολής  των  τελευταίων  εξελίξεων, ώστε  να αναδειχθούν οι στρατηγικές και ο σχεδιασμός χειρουργικών ή άλλων θεραπευτικών μεθόδων, σύμφωνα με τα σύγχρονα δεδομένα, τα οποία εφαρμόζονται στην Χειρουργική Κλινική του ΠΓΝΠ.

Χ. Μπονάνος: «Η Χειρουργική του ΠΓΝΠ στην 1η γραμμή των εξελίξεων»

Στη συνέχεια ο  Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας  Χαράλαμπος Μπονάνος, ο οποίος μεταξύ άλλων επεσήμανε, πως παρά τα   εντυπωσιακά  επιτεύγματα της ιατρικής σε όλες τις ειδικότητες , η χειρουργική με την  ανάπτυξη της λαπαροσκοπικής, ενδοσκοπικής και ενδοαγγειακής μεθόδου  χειρουργικής και κυρίως της ογκολογικής  χειρουργικής είναι αυτή που άλλαξε ριζικά τη φυσιογνωμία αυτής της ειδικότητα» Αναφερόμενος στην Χειρουργική Κλινική του ΠΓΝΠ ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας , υπογράμμισε ότι βρίσκεται στην 1η γραμμή των εξελίξεων αφού έχει μια παρακαταθήκη επιστημόνων με εκτόπισμα όπως των Καθηγητών Ανδρουλάκη, Καλαφαρέτζου, Καραβία  και  Σταυρόπουλου,  με άξιο συνεχιστή τον Πρόεδρο του Συνεδρίου Καθηγητή Ι. Μαρούλη. Τέλος ο ίδιος,  επεσήμανε ότι ΠΔΕ είναι αρωγός σε επίπεδο εξοπλισμών και στελεχιακού δυναμικού με χρηματοδοτήσεις από τα εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα»

Ι.Καρβέλης: «Εγκεκριμένη προκήρυξη για νέες θέσεις»

Ο Διοικητής 6ης   ΥΠΕ  Ιωάννης Καρβέλης, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για το εν λόγω συνέδριο, τόνισε την σημαντικότηττά αναφέροντας ότι  « Ο καρκίνος του παχέος εντέρου. είναι η 2η συχνότερη αιτία θανάτου, ως είδος καρκίνου και η 3η πιο συχνή μορφή καρκίνου, μετά τον καρκίνο του μαστού και των πνευμόνων, λόγω του έντονου τρόπου διαβίωσης και των πολλών παραγόντων κινδύνου του δυτικού τρόπου ζωής» Υπενθυμίζοντας ότι η καλύτερη επένδυση για τη μείωση ή απαλλαγή από  τέτοιες μορφές καρκίνου, είναι η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση». Ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ επεσήμανε την αναγκαιότητα  της κολονοσκόπησης ως ένα από τα  καλύτερα διαγνωστικά μέσα προκειμένου να προλάβει ο ασθενής την οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη. Παράλληλα αναφέρθηκε στα οφέλη σύγχρονων χειρουργικών  παρεμβάσεων με τη βοήθεια της Ρομποτικής, λαπαροσκοπικά, ελαχιστοποιώντας τις επιπτώσεις στους ασθενείς. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην  ιατρική ακριβείας ως σημαντικό εργαλείο που θα  καθορίζει το είδος της θεραπευτικής  προσέγγισης σύμφωνα με το εξειδικευμένο γονιδιακό υπόστρωμα κάθε ασθενούς. Τέλος, σχετικά με την έλλειψη ιατρικού προσωπικού ενημέρωσε, ότι  «Αυτή την περίοδο «τρέχει» μια εγκεκριμένη από τις 8 Μαρτίου προκήρυξη ιατρικού προσωπικού  η οποία περιλαμβάνει θέση χειρουργικής και εσωτερικής παθολογίας και παθολογίας-ογκολογίας για το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας  γεγονός που περιμένετε όλοι με ανακούφιση.»

Δ. Μπάκος: «Κλινική πρότυπο»

Στην συνέχεια χαιρετισμό απηύθυνε ο Διοικητής του ΠΓΝΠ  Δημήτριος Μπάκος, ο οποίος εξήρε την σημαντικότητα της Χειρουργικής  Κλινικής η  οποία όπως τόνισε, αποτελεί πρότυπο  σύγχρονης χειρουργικής και εφαρμόζει ι πρωτοποριακές τεχνικές και  θεραπείες. Ειδικότερα  στον τομέα Παχέος Εντέρου – Πρωκτού έχει να επιδείξει εξαιρετικό έργο»

 

Χ. Μπούρας: «Νέες θέσεις για 24 αποχωρήσαντες »

Ο Πρύτανης Πανεπιστημίου Πατρών  Χρήστος Μπούρας, επεσήμανε ότι το Ιατρικό Τμήμα είναι ένα βέλτιστο Τμήμα που εκπλήσσει με την ανάπτυξη σύγχρονων τεχνικών και πρωτοποριακών θεραπειών .»Δεν παύει» όπως σημείωσε «να συρρικνούται από την μη αντικατάσταση των συνταξιοδοτηθέντων και των αναχωρησσάντων μελών ΔΕΠ και αυτό πλήττει την Ιατρική, το ΠΓΝΠ και την περιοχή».

Στην σημαντικότητα του έργου της χειρουργικής Κλινικής  και στις σύγχρονες μεθόδους εφαρμογής σε όλους τους τομείς και ειδικότερα σε αυτόν Παχέος Εντέρου – Πρωκτού, αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων, ο Κοσμήτορας Σχολής Επιστημών Υγείας Πανεπιστημίου Πατρών  Αναστάσιος Αθανασόπουλος κα ο Αντιπρόεδρος Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών  Γεώργιος Καγκάδης.

Τέλος, χαιρετισμό απηύθυνε η Προέδρος του Ιατρικού Συλλόγου  Άννα Μαστοράκου, η οποία εστίασε στην αρτιότητα της Χειρουργικής Κλινικής του ΠΓΝΠ και αναφέρθηκε στις σύγχρονες μεθόδους χειρουργικής που εφαρμόζονται με καλή πρόβλεψη για τους χειρουργικούς ασθενείς ενώ αναφέρθηκε στην  αναγκαιότητα πρόληψης.

 

 

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement