Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Το τέλος του μικρομεσαίου ξενοδόχου-Eπιλεκτικό επενδυτικό ενδιαφέρον σε μονάδες της Αχαΐας, στόχος των fund αποκλειστικά χώροι που βγαίνουν στο σφυρί…

Published

on

Δεκάδες ξενοδοχειακές μονάδες στην ευρύτερη περιοχή, σε Αιγιαλεία και Καλάβρυτα βγήκαν στο σφυρό κατά την περίοδο του Covid από ιδιοκτήτες και μισθωτές που δεν ήταν σε θέση να λειτουργήσουν τις μονάδες υπό το βάρος της οικονομικής και υγειονομικής κρίσης ενώ, μέχρι και σήμερα, δεν φαίνεται ότι έχουν βρει τρόπο βιώσιμο προκειμένου να ανταπεξέλθουν στα χρέη.

Στην πλειοψηφία τους πρόκειται για μικρές οικογενειακές μονάδες οι οποίες έχασαν το «τρένο» του εκσυγχρονισμού κατά την περίοδο της κρίσης. Ο Covid-19 έδωσε το τελειωτικό κτύπημα, ενώ ο χρόνος έτρεχε ήδη αντίστροφα… Ένα ακόμη «χαστούκι» αποτέλεσε ο μεγάλος ανταγωνισμός που έφερε η πληθώρα των διαμερισμάτων με βραχυχρόνια μίσθωση (Airbnb).

Η ζήτηση για πολυτελή διαμερίσματα και συγκροτήματα πολλών αστέρων είναι πλέον μεγάλη ενώ προδιαγραφές που θέτουν οι επενδυτές, άνεση χώρου, πρόσβαση σε ιδιωτικές παραλίες, εξαιρούν τα περισσότερα οικογενειακά καταλύματα της Αχαΐας από κάθε είδους επενδυτικού ενδιαφέρον. Το βάρος πέφτει στους ιδιοκτήτες, εφόσον υπάρχει διάδοχη κατάσταση και σε προγράμματα εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων όπως ΕΣΠΑ και Αναπτυξιακός, με περιορισμένες όμως δυνατότητες

Το πρόβλημα στα ορεινά εντοπίζεται στην κάθετη πτώση του τζίρου κατά την περίοδο του Covid (2020-2022). Είναι χαρακτηριστικό ότι την τριετή αυτή περίοδο οι τζίροι στα ορεινά καταλύματα έπεσαν έως και 80%, σε σχέση με το 2019.

Ξενοδοχεία 20 εκατ. στο Αίγιο

Έρευνα εντόπισε 50 περίπου αγγελίες πώλησης ξενοδοχειακών συγκροτημάτων στην Αιγιάλεια, αξίας 56 εκατ. ευρώ τα οποία βγήκαν σε αγγελίες κατά την τελευταία διετία.

Επτά ξενοδοχεία υπό πώληση έχουν βγει μέσα στο Αίγιο αξίας (εκτιμώμενης) 14,6 εκατ. ευρώ. Μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα στην πόλη, παλαιά κατασκευή πωλείται στα 7,5 εκατ. ευρώ. Στο κέντρο του Αιγίου άλλη ξενοδοχειακή μονάδα πωλείται στα 2,5 εκατ. ευρώ. Βρίσκεται στα Ψηλά Αλώνια, διαθέτει 32 δωμάτια και θέα στη θάλασσα. Άλλο ξενοδοχείο στο κέντρο του Αιγίου, πολύ παλαιά κατασκευή, με 8 δωμάτια, πωλείται για μόλις 200 χιλ. ευρώ. Επίσης στο κέντρο του Αιγίου, ξενοδοχειακή μονάδα με 53 δωμάτια, πωλείται για 2,5 εκατ. ευρώ. Τρία ξενοδοχεία 6,6 εκατ. ευρώ πωλούνται στα περιμετρικά της πόλης.

Σε Διακοπτό-Συμπολιτεία

Έξι μεγάλα συγκροτήματα, αξίας 7 εκατ. ευρώ, πωλούνται στο Διακοπτό. Πρόκειται για διώροφο ξενοδοχείο, με 28 δωμάτια, στην παραλία Ελαιώνα, αξίας 1,5 εκατ. ευρώ, άλλο ξενοδοχείο στην παραλία Ελαιώνα, 80 μέτρα από τη θάλασσα, με 12 δωμάτια, αξίας 1,1 εκατ. ευρώ και ένα 3ο ξενοδοχείο στον Ελαιώνα, στην παραλία, με 13 διαμερίσματα, αξίας 1,3 εκατ. ευρώ.

Στο κέντρο του Διακοπτού πωλείται ξενοδοχείο με 32 δίκλινα δωμάτια, τρεις σουίτες, για 1,5 εκατ. ευρώ. Στην Συμπολιτεία πωλούνται πέντε ξενοδοχεία και 10 μικρότερα καταλύματα στα 4,4 εκατ. ευρώ. Εντοπίσαμε μια μονάδα που πωλείται στα Σελιανίτικα, τριώροφη, με 5 διαμερίσματα, στα 700 χιλ. ευρώ. Άλλη μονάδα στα Σελιανίτικα, διώροφη, με 18 δωμάτια πωλείται στα 360 χιλ. ευρώ.

Το ξεπούλημα στα ορεινά!

Πολλά τα πωλητήρια για μεγάλα συγκροτήματα στα ορεινά της Αιγιαλείας μετά από μια τριετία (2020-2022) με απανωτά lockdown που έπληξαν τον ορεινό τουρισμό  Στα ορεινά της Αιγιάλειας πωλητήρια έχουν βγει για επτά μεγάλα συγκροτήματα, στην ορεινή Ακράτα αξίας 13,5 εκατ. ευρώ. Στον Τσιβλό πωλούνται πέντε μεγάλες μονάδες, αξίας 8,5 εκατ. ευρώ. Στα Καλάβρυτα βρίσκονται υπό πώληση ξενοδοχεία αξίας περί τα 19 εκατ. ευρώ. Μεταξύ αυτών είναι ξενοδοχείο μέσα στην πόλη με 20 δωμάτια, σε ένα επίπεδο, που διατίθεται στην τιμή των 2 εκατ. ευρώ περίπου. Άλλη μονάδα στα Καλάβρυτα με 33 δωμάτια, τριώροφη, στο κέντρο της πόλης σε 1.550 τ.μ. ακίνητο, μια παλαιά πέτρινη κατασκευή, πωλείται αντί 1,4 εκατ. ευρώ. Άλλο ξενοδοχείο στην Άνω Βλασία Καλαβρύτων σε έκταση 1.500 τμ. με 18 δωμάτια, με έτος κατασκευής το 2008, πωλείται σε τιμή 1,4 εκατ. ευρώ.

«Μια εικόνα από το μέλλον….»

«Τα πωλητήρια είναι λιγότερα και αφορούν μονάδες όπου δεν υπάρχει διάδοχος κατάσταση στην ιδιοκτησία. Η πλαστή εικόνα της αγοράς επαγγελματικών χώρων αντιπροσωπεύει και το επενδυτικό ενδιαφέρον: Πολλοί οι δυνητικοί ενδιαφερόμενοι να επενδύσουν, λίγοι σκοπεύουν να περάσουν στη δράση! Όσον αφορά το ‘τρένο του εκσυγχρονισμού’, τόσο το ΕΣΠΑ, με την ενεργειακή αναβάθμιση όσο και ο νέος Αναπτυξιακός-Επενδυτικός νόμος αφήνουν έξω το 80% των ξενοδοχείων. Δίνουν τη μερίδα του λέοντος στα 5αστερα, το σύνολο των εγκαταστάσεων 3 αστέρων και κάτω θα αντιμετωπίσουν προβλήματα με μειωμένη ανταγωνιστικότητα και ότι αυτό συνεπάγεται, μια πορεία που μπορεί να οδηγεί στον αφελληνισμό τις μικρές οικογενειακές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις» σχολιάζει ο Χρήστος Κανελλής, αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αχαΐας.

Κώστας Δαφαλιάς

«Να μην περάσουν σε ξένα συμφέροντα»

«Υπάρχουν επιχειρήσεις του κλάδου χωρίς διάδοχη κατάσταση γι αυτό και κάποιοι από τους ιδιοκτήτες, μεμονωμένες περιπτώσεις, προχωρούν στην απόφαση να εγκαταλείψουν τον επιχειρηματικό στίβο. Δεν συμφωνώ με όσους θεωρούν ότι η οικογενειακή επιχείρηση χάνεται, στα Καλάβρυτα η πλειοψηφία των καταλυμάτων ανήκει σε οικογένειες από την περιοχή. Γενικότερα, σε επίπεδο χώρας, είναι πολύ σημαντικό να μην περάσουν τα καταλύματα σε ξένα συμφέροντα, πρέπει να υπάρξει προστασία και από τους πλειστηριασμούς για τα ‘κόκκινα δάνεια’» επισημαίνει ο Κώστας Δαφαλιάς πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων και Τουριστικών Καταλυμάτων Καλαβρύτων

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement