Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

27 χρόνια από τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου

Published

on

Σαν χθες, στις 23 Ιουνίου 1996 ο Ανδρέας Παπανδρέου πέρασε στην ιστορία. Είκοσι επτά χρόνια μετά το θλιβερό ξημέρωμα εκείνης της Κυριακής του Ιουνίου η μνήμη του χαρισματικού ηγέτη παραμένει ζωντανή σε φίλους και πολιτικούς αντιπάλους, ενώ η διορατική και εμβληματική του φράση, ” Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες “, είναι πάντα επίκαιρη και διαχρονική.

Με αφορμή την επέτειο από τη συμπλήρωση 27 χρόνων από τον θάνατό του, η οποία συνέπεσε με την προεκλογική περίοδο, τα μηνύματα στελεχών και οργανώσεων έχουν αναπόφευκτα και εκλογικό τόνο.
Ο γιος του, πρώην πρωθυπουργός, επικεφαλής του ψηφοδελτίου Αχαΐας του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε «και αν έφυγες πριν τόσα χρόνια πατέρα, οι ιδέες σου, οι αρχές και οι αξίες σου αποτελούν και σήμερα πυξίδα των αγώνων μας. Και για μας, την οικογένεια σου, τους φίλους σου, τους συντρόφους σου, αλλά και για τη χώρα, η απουσία σου είναι πάντα αισθητή».
ΕΝΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ ΣΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ
Ο Νίκος Ανδρουλάκης, πριν αναχωρήσει για το Ηράκλειο της Κρήτης, πήγε στο Α’ Νεκροταφείο κι άφησε ένα τριαντάφυλλο στο μνήμα του Ανδρέα Παπανδρέου, τιμώντας την επέτειο των 27 χρόνων από το θάνατο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ.
«27 χρόνια συμπληρώθηκαν από τον θάνατο του ιστορικού μας ιδρυτή και ανεπανάληπτου ηγέτη, Ανδρέα Παπανδρέου. Ο Ανδρέας σφράγισε με την παρουσία του τη νεότερη πολιτική Ιστορία του τόπου. Το ΠΑΣΟΚ, το λαογέννητο Κίνημα μας που ίδρυσε, ήρε τις διακρίσεις, θεμελίωσε το κοινωνικό κράτος, αγκάλιασε τα όνειρα, τις ελπίδες και τις αγωνίες ενός πληγωμένου λαού και εγγυήθηκε τις προϋποθέσεις για την ευημερία και την προκοπή όλων των Ελλήνων» ανέφερε σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Σημείωσε ότι ήταν «ένας πολιτικός με διεθνή ακτινοβολία, γνωστός πέρα από τα όρια της Ευρώπης» και προσέθεσε: «Ο Ανδρέας πρωταγωνίστησε με τον Ούλοφ Πάλμε, την Ίντιρα Γκάντι και άλλους σημαντικούς ηγέτες στην Κίνηση των Έξι για την ειρήνη και τον πυρηνικό αφοπλισμό, και αγωνίστηκε για την πολιτική συνοχή και την ουσιαστική κοινωνική και οικονομική σύγκλιση των ευρωπαϊκών λαών».
Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του κ. Ανδρουλάκη και του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής αναρτήθηκε βίντεο- αφιέρωμα στον Ανδρέα Παπανδρέου.
Ν.Ε. ΑΧΑΪΑΣ: HMEΡΑ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΧΡΕΟΥΣ
Ανακοίνωση εξέδωσε και η Ν.Ε. Αχαΐας του ΠΑΣΟΚ, αναφέροντας πως «πριν 27 χρόνια, ο φυσικός και πολιτικός ηγέτης της Δημοκρατικής Παράταξης, Ανδρέας Παπανδρέου, ο Ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ των χιλιάδων αυτοοργανωμένων μελών από την ΕΑΜική Αριστερά μέχρι το Προοδευτικό Κέντρο, συνάντησε την αιωνιότητα.
Έφυγε ο Ηγέτης που κατέστησε την Εθνική αυτοπεποίθηση, την κοινωνική συμφιλίωση και την κοινωνική αξιοπρέπεια συνώνυμες της μεταπολιτευτικής ταυτότητας του Έλληνα και της Ελληνίδας. Για όλους εμάς, που ασχοληθήκαμε με την πολιτική εμπνεόμενοι από το όραμα του Ανδρέα Παπανδρέου για το Σοσιαλισμό, την κοινωνική απελευθέρωση και την Εθνική συμφιλίωση, είναι ημέρα συγκίνησης μα και χρέους. Χρέους για νέους αγώνες με στόχο την κοινωνική και Εθνική πρόοδο και την προστασία των αδυνάτων μέσα από ένα ισχυρό Κοινωνικό Κράτος.
Χρέους για την ανασύνταξη της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης μέσα από ένα νέο συμβόλαιο τιμής με την Κοινωνία και την επικράτηση έναντι της συντήρησης και της υποβάθμισης της κοινωνίας και του κράτους δικαίου.
Αυτό το χρέος θα υπηρετήσουμε.
Με το λαό και τις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις».
ΜΗΝΥΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ Β. ΑΪΒΑΛΗ
Τέλος σχετική ανάρτηση έκανε και ο υποψήφιος Δήμαρχος Πατρέων, Βασίλης Αϊβαλής, αναφέροντας πως «στις 23ης Ιουνίου 1996 από ανακοπή καρδιάς η Ελλάδα χάνει τον Ανδρέα της. Τον άνθρωπο που την οδήγησε να γίνει για πρώτη φορά:
-μια ανοιχτή κοινωνία, με λιγότερους αποκλεισμούς,
-με ελευθερία λόγου,
-με εθνική συμφιλίωση,
-με αναγνώριση της εθνικής αντίστασης,
-με περισσότερα δικαιώματα για τους πολίτες,
-με αναγνώριση της ισότητας της γυναίκας.
-με ανεξάρτητη φωνή,
-μια ισότιμη ευρωπαϊκή χώρα για να μπει αργότερα στον πυρήνα των ευρωπαϊκών εξελίξεων,
-με μείωση ταξικών ανισοτήτων,
-με εγκαθίδρυση κράτους πρόνοιας για όλους,
-με κοινωνική δικαιοσύνη,
-με λαϊκή κυριαρχία,
-με κοινωνική απελευθέρωση,
-με πατριωτισμό για την εθνική μας ανεξαρτησία».

 

— ΣΤΗΛΗ —

Ροή ειδήσεων

Advertisement