Connect with us

Ελλάδα

Αυτοδύναμη κυβέρνηση σχηματίζει αύριο το πρωί η Νέα Δημοκρατία ακόμη κι αν μπουν 9 κόμματα στη Βουλή

Published

on

Μπορεί το exit poll που διενεργήθηκε για λογαριασμό των τηλεοπτικών σταθμών να δείχνει πως η επόμενη Βουλή μπορεί να είναι ακόμη και εννιακομματική, ωστόσο ακόμη και σε αυτή την περίπτωση η Νέα Δημοκρατία σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Με τον εκλογικό νόμο της ενισχυμένης αναλογικής που διεξήχθη η σημερινή αναμέτρηση, δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία ο αριθμός των κομμάτων που θα εισέλθουν στο Κοινοβούλιο προκειμένου να διαπιστώσουμε εάν και κατά πόσο αύριο το πρωί θα έχουμε νέα κυβέρνηση.

Τον σημαντικότερο ρόλο τον διαδραματίζει το ποσοστό που λαμβάνουν τα κόμματα που μένουν εκτός Βουλής. Ακόμη λοιπόν κι αν εισέλθουν στον επονομαζόμενο «ναό της Δημοκρατίας» εννέα κόμματα, αυτό σημαίνει πως οι εκτός Βουλής σχηματισμό θα έχουν όλοι μαζί από 2,1% έως 4,1%.

Εάν είναι στο 2,1%, η Νέα Δημοκρατία σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση με ποσοστό 29,8% και άνω.

Να σημειωθεί ότι το exit poll της δίνει το μίνιμουμ 40% και το μάξιμουμ 44%, άρα εκ των πραγμάτων θα έχει τουλάχιστον 151 βουλευτές. Εάν το ποσοστό των κομμάτων εκτός Βουλής είναι 3%, τότε το πρώτο κόμμα για να σχηματίσει κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ποσοστό άνω του 39,5%, άρα και πάλι φαίνεται να το έχει αυτό το ποσοστό η Νέα Δημοκρατία. Τέλος, εάν το ποσοστό των κομμάτων εκτός Βουλής 4%, τότε η Νέα Δημοκρατία για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει πάνω από 39,2%. Άρα σε κάθε σενάριο, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης αύριο το πρωί θα μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση ως ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας.

Ροή ειδήσεων

Advertisement